Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 24. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 24. 21:20|VG-összeállítás | Pénzügy » Árupiacok

Hiányoznak a beruházások

Hamarosan újra felmehetnek az olajárak, mert a kitermelési beruházások elmaradása miatt nem lesz elég a kínálat – figyelmeztetett az IEA.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nagy beruházásokra volna szükség az olajiparban pusztán ahhoz, hogy a mostani kitermelési szintet fenn lehessen tartani – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) olajipari és -piaci divíziójának vezetője, Neil Atkinson. – Fennáll a veszélye annak, hogy elértük azt a pontot, ahol már alig érkezik beruházás a kutatás-kitermelés ágazatba – jelentette ki a szakember a Bloomberg szerint egy szingapúri ágazati konferencián –, és ha 2017–2018-ban ez nem változik, akkor újra felszökhetnek az olajárak, mert nem lesz elegendő a kínálat.

Az elmúlt közel két évben a nagy olajipari vállalatok a Chevrontól a BP-ig összesen több mint 100 milliárd dollár értékű beruházást töröltek, dolgozók tízezreit építették le. Befektetőik lemondhattak a megszokott osztalékról, a cégek pedig pánikszerű eszközeladásokkal is próbálták javítani mérlegüket, mialatt az olaj ára 12 évi mélypontra, 30 dollár/hordó alá süllyedt. Idén azonban már az év eleji erős volatilitás után február vége óta jellemzően 40 dollár fölött van az olaj ára.

A legrosszabbon már túl van az ágazat – vélte Atkinson, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi kínálati szerkezetre semmilyen hatással nem lesz az a találkozó, amelyet április 17-re tervez a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a szervezeten kívüli exportőrökkel, beleértve Oroszországot. Az OPEC politikáját meghatározó Szaúd-Arábia február közepén arról állapodott meg Oroszországgal, Venezuelával és Katarral, hogy a januári szinten befagyasztják a kitermelést (ez egyébként rekordszintet jelentett Szaúd-Arábia és Oroszország esetében), az áprilisi találkozón ezt tervezik megerősíteni, illetve ki akarják szélesíteni a csatlakozók körét. Az IEA szakembere azonban arra figyelmeztetett, hogy az érintettek közül amúgy is csak a szaúdi királyság tudná növelni kitermelését, így a befagyasztás vállalása inkább egy gesztus, amellyel a piac stabilitásába vetett bizalmat akarják megalapozni az érintettek.

A februári kezdeményezéshez a fontosabb OPEC-országok közül nem csatlakozott Líbia és Irán; utóbbi idén kezd visszatérni a globális olajpiacra az exportját is sújtó nemzetközi szankciók feloldása után. Teherán ugyan azt közölte, hogy minél gyorsabban napi 500 ezer hordó olajat akar piacra dobni, és idén el akarja érni a napi 2 milliós kivitelt, ez azonban egyelőre nem történt meg: az IEA becslése szerint az első negyedévben átlag napi 300 ezer hordóval nőhetett a kitermelés Iránban.

Még várni kell a készletcsökkenésre

Az IEA márciusi havi jelentése szerint az olajárak már elérték mélypontjukat, a február 11-i nagyjából 27 dolláros szinthez képest 50 százalék körüli mértékben emelkedtek. Az OPEC-en kívüli kínálat csökkenése, illetve a szervezet belső megosztottsága nyomán a globális túlkínálat apadni fog – állította a jelentés. A piac jövőre egyensúlyba kerülhet – állította most Neil Atkinson, az ügynökség olajügyi vezetője –, 2018–2011 között pedig csökkenni fognak a készletek. Ma még azonban ellenkező az irány: az USA energiainformációs hatósága által tegnap közzétett adatok szerint a múlt héten 9,4 millió hordóval rekordszintre, 532,5 millió hordóra emelkedtek az ország nyersolajkészletei. Az adat megjelenése után egyből több mint 2 százalékkal gyengült a WTI, vészesen közelítve a 40 dolláros szint felé.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hiányoznak a beruházások
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 08:26Folytatódik az eladás az árupiacon

 • MÁRCIUS 20. 08:38Megtört az olajár

  Megtört a múlt hét elején a november végi OPEC-ülés utáni három hónapos árstabilitás, amikor a két fő olajfajta jegyzése 8-9 százalékos zuhanást követően elkezdett egy egydolláros sávban oldalazni

 • MÁRCIUS 14. 17:18Mélyponton az olaj ára

  Három havi mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kedd délután kiadott márciusi jelentésében arról számolt be, hogy a fejlett országok tartalékai az ötéves átlagszint fölé emelkedtek, dacára a január óta működő kitermeléscsökkentési megállapodásnak.

 • MÁRCIUS 8. 16:36Kína csapást mérhet az olajárakra

  Nyomás alatt tartják az olaj árfolyamát a több irányból érkező hírek, az IEA áremelkedést jósol, de Kína csapást mérhet az olajárakra.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér