Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 17:59|Utolsó módosítás: 2017. 4. 20. 18:10|Nagy László Nándor | Pénzügy
Az internetes felhasználást gátolja a korlátozás

Áttörés előtt a prepaid bankkártyák

A kormány a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosítása kapcsán végre zöld utat ad annak, hogy Magyarországon is elterjedhessenek az előre feltöltött (prepaid) bankkártyák, vagy ahogy a törvényjavaslat nevesíti, az elektronikus pénz tárolására szolgáló készpénz-helyettesítő fizetési eszközök.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hazai szabályozás mindeddig meglehetősen mostohán bánt ezzel a területtel, holott más országokban számtalan helyen lehet alkalmazni az ilyen plasztikokat: előre feltölthető kártyákat adhatunk a gyermekünknek, ilyen plasztikokkal utazhatunk a nyaralásra, vagy vásárolhatunk az interneten, biztonságban tudva a számlán tárolt többi megtakarításunkat. Számos országban a szociális juttatásokat is feltölthető kártyára helyezik az önkormányzatok, mivel így biztosítható helyes célokra történő elköltésük: bankkártyáról lévén szó, a kibocsátó előírhatja például, hogy a kártyákkal csak élelmiszer-kiskereskedelmi egységekben lehessen fizetni. (A bankkártya-elfogadó helyek tevékenységi kóddal rendelkeznek, ezek alapján szűrhető a felhasználás.)

Kép: MW

A mostani törvényjavaslatig az előre feltöltött bankkártyák esetében rendkívül szigorú ügyfél-azonosítást írt elő a szabályozás. A hazai piacon sokáig az OTP próbálkozott prepaid bankkártyák kibocsátásával, de az egyebek mellett születésnapra, házasságkötésre adható Meglepetés kártya használhatóságát nagyban korlátozta, hogy az ajándékozónak és az ajándékozottnak is be kellett mennie azonosításra a bankba.

A korábbi évekig a bankkártyák egyértelmű hátrányban voltak a kereskedő cégekkel szemben, amelyek árulhattak előre feltöltött, szabadon átruházható ajándékkártyákat. Hasonló elvek alapján – hivatalosan utalványként – működtek korábban a fesztiválok készpénzmentesítését szolgáló megoldások. Az uniós jogharmonizáció jegyében 2015-től már lehetőség nyílt arra, hogy cégek e-money szolgáltatóként jegyeztessék be magukat, s az így kiadott plasztikokkal ne csak bizonyos elfogadóknál – például a fesztiválok területén –, hanem bármely más bankkártya-elfogadó helyen fizethessenek tulajdonosaik.

A mostani szabályozással a pénzintézeti jogosítvánnyal rendelkező bankok számára is lehetővé válik, hogy prepaid bankkártyákat bocsáthassanak ki, ráadásul a szabályozás értelmében a felhasználóknak egyszerűsített azonosítás után van lehetőségük a plasztikokat használni. Ennek feltétele az, hogy az elektronikus pénzt csak Magyarországon s csak áruk és szolgáltatások megvásárlására lehet felhasználni, és az is, hogy a kártyára maximum havi 65 ezer forint tölthető fel, de ez az érték annak maximuma is, amennyi pénz lehet a készpénz-helyettesítő fizetési eszközön. A szabályozás tiltja, hogy elektronikus pénzzel egy másik ilyen plasztikot töltsenek fel. A szolgáltatók kötelesek teljes körű ügyfél-ellenőrzést végezni, ha prepaid kártyákkal a készpénzfelvételt is lehetővé teszi a kibocsátó (ha annak összege meghaladja a 25 ezer forintot. Ilyen esetekben a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványt kell kérni, és rögzíteni kell az adatokat.

Bár az új szabályozással széles körű felhasználási lehetőségek nyílnak a prepaid bankkártyák előtt, ám a külföldi használat tilalma nemcsak az utazási kártya funkciót gátolja, hanem a biztonságos fizetési mód internetes kereskedelemben való elterjedését is, hiszen számos webáruház külföldi internetes elfogadóhelyen keresztül szolgáltat Magyarországon. Ugyanebből az okból megfontolandó, hogy a havi 65 ezer forintos limit helyett a hatályos évi 650 ezer forintos költésben legyen maximálva a prepaid plasztikok könnyített azonosítás melletti használata.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Áttörés előtt a prepaid bankkártyák
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér