Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 27. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 27. 14:30|Beke Károly, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

A dollár lesz a nyerő hosszú távon

Tavaly decemberben megtörtént a várva várt első kamatemelés Amerikában, ennek ellenére egyelőre nem tud erősödni a dollár az euróval szemben.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ma ismét kamatdöntő ülést tart a Federal Reserve (Fed) nyílt piaci bizottsága, azonban most egyértelműen arról szólnak a várakozások, hogy marad az alapkamat a decemberben megállapított szinten. A befektetők már tavaly is csak három-négy szigorítással számoltak 2016-ra, az azóta eltelt három hétben pedig a piaci feszültségek miatt lassan kiárazták a kamatemeléseket. A legfrissebb prognózis szerint csak egyszer vagy kétszer emel majd tovább a Fed.

Mindennek következtében a dollár alig erősödik az euróval szemben, és az év eleje óta nem tud mozdulni az 1,08-1,09-es szintről. Az elemzők egy része azonban arra figyelmeztet, hogy szokás szerint ezúttal is túlreagálta a piac a fejleményeket. A Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) szakértői szerint a pesszimista hangulat előbb-utóbb elül majd a piacokon, akkor pedig akár három-négy kamatemelés is beleférhet idén.

A Nordea szakemberei szerint a ma esti Fed-döntés után a közlemény lesz a legfontosabb, hiszen biztosan szót ejt majd a piaci feszültségekről a jegybank. Az elemzők hozzáteszik, hogy az utóbbi hetekben a dollár egyfajta biztos menedékként funkcionált a piacon. A BofA ML elemzői nem várnak konkrét iránymutatást sem a jövőbeli kamatpályát illetően, legfeljebb azt emelheti ki a jegybank, hogy a márciusi kamatemelés „nyitott” marad, annak ellenére, hogy a piac csak 26 százalék esélyt ad rá. Ha így történik, akkor az erősítheti a dollárt a közlemény után, viszont amíg nem látunk erősebb makroadatokat Amerikából (a munkaerőpiacot leszámítva), és nem nyugszik meg a hangulat Kínával kapcsolatban, addig a befektetők meg fogják kérdőjelezni a kamatpályát, ez pedig azt jelentheti, hogy rövid távon limitált a dollár erősödésének tere.

Az év végére továbbra is azt várják a BofA ML elemzői, hogy megindul majd a dollár, és egészen 0,95-ig erősödik. Ebben nemcsak a Fed, hanem az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája is közrejátszhat, hiszen az európai jegybank éppen ellenkező irányba, további lazítás felé léphet a következő hónapokban.

A fentiek miatt a Deutsche Bank szakemberei egyenesen a hét legjobb lehetőségének nevezték az euró-dollár shortot 1,082-es beszállóval és 1,03-as célárral. Szerintük jó eséllyel márciusban tovább lazít majd az EKB, emellett is ellentmondás van a piac által árazott Fed-kamatpálya és az amerikai jegybank kommunikációja között. Ezzel szemben a Commerzbank elemzői például azt gondolják, hogy a következő napokban az euró erősödése jöhet, az első fontosabb ellenállás 1,10 körül lehet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A dollár lesz a nyerő hosszú távon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér