Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 11. 17:04|Utolsó módosítás: 2016. 2. 11. 17:50|Diószegi József | Pénzügy » Befektetés

A legfőbb partnerekkel folytatjuk a legádázabb versenyt

Az export- és a befektetési lehetőségekért ádáz küzdelmet folytatott a nemzetközi piacon Magyarország Szijjártó Péter szerint, de ennek köszönhetően rekordévet zárt a hazai befektetés-ösztönzés.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A tavalyinál is ádázabb küzdelmet kell folytatni idén az exportlehetőségekért, illetve a külföldi befektetők megnyeréséért – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy tájékoztatón. Ezen a téren Magyarország legnagyobb versenytársai a régióból a visegrádi országok és Románia, de a verseny régiós szintről globálissá vált, hiszen egyre nagyobb küzdelmet kell folytatni a távol-keleti és a latin-amerikai országokkal is – mondta a Világgazdaságnak Szijjártó. Európa versenyképességének csökkenéséhez vezet, hogy egyre távolabb került a Lisszabon–Vlagyivosztok gazdasági övezettől – tette hozzá. A közigazgatás átszervezésére vonatkozó kérdésünk kapcsán azt mondta, abban konszenzus van a kormány tagjai között, hogy szükség van befektetési ügynökségre. „Nincs olyan ország, ahol ne lenne hasonló intézmény” – emelte ki.

A tavalyi kitartó versenynek megvolt az eredménye, hiszen soha ennyi projektet nem tárgyalt még sikeresenvégig a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). Az ügynökség 67 projekt elindításában vett részt, ami közel 12 százalékos növekedés a 2014-es évhez viszonyítva. Ezek nagy részét már bejelentették, de maradtak még olyanok, amelyeket rövidesen hoznak nyilvánosságra – mondta lapunknak Ésik Róbert, a HIPA elnöke. A 2015-es beruházási döntések eredményeként közel 13 ezer új munkahely létesülhet, ami majdnem 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és a beruházások nyomán több mint 1,4 milliárd euró külföldi tőke érkezik Magyarországra. A képet azonban árnyalja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) eddig ismert számai szerint a nemzetgazdasági beruházások kismértékben csökkentek tavaly január és szeptember között, amiben kulcsszerepe volt annak, hogy a versenyszféra befektetései visszaestek.

Jelenleg Magyarországon majdnem 8300 euró az egy főre jutó FDI-mutató, ez a közép-európai régió második legmagasabb értéke Csehország után. Magyarországon az export-GDP arány 2014 végén 98,8 százalék volt, 2015 harmadik negyedévének végén pedig 103,8 százalékra nőtt – emelte ki Szijjártó. Az GDP-arányos ipar tekintetében uniós összevetésben Magyarország a negyedik helyről a harmadikra tudott előrelépni, a 26,8 százalékos mutató 27,5 százalékra javult.

Tavaly a német relációból 14, az Egyesült Államokból 11 projekt érkezett, míg a magyar cégek nyolc pozitív döntésben érintettek – ezt már Ésik Róbert, a HIPA elnöke mondta. A német cégek négyezer, az amerikaiak pedig 2400 új munkahelyet teremtettek, vagyis az említett 13 ezer új munkahely csaknem felét e két ország beruházói hozták létre.

Az ágazatok között továbbra is a járműipar vezet 17 projekttel, az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 12, az infokommunikációs (ICT) szektor pedig hét projektért felel. Az élelmiszeripar is az élmezőnyben végzett – tette hozzá Ésik. Egy évvel korábban a HIPA asztalán 96 projekt volt, jelenleg 169 aktív, döntés előtti minősítésű beruházási projektet kezel – mondta az elnök. Amennyiben a tárgyalási folyamatok végét követően a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnak meg ezek a projektek, úgy szerintük a beruházások által több mint 27 ezer új munkahely jön létre, és ezáltal mintegy 4,6 milliárd euró kerül befektetésre.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A legfőbb partnerekkel folytatjuk a legádázabb versenyt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Kjos42016. 2. 12. 08:54

  SEMMI erdemenyt nem hozott ennek a ficsurnak a kozpenzbol finanszirozott amokfutasa.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A legfőbb partnerekkel folytatjuk a legádázabb versenyt


  SEMMI erdemenyt nem hozott ennek a ficsurnak a kozpenzbol finanszirozott amokfutasa.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Sunday2016. 2. 12. 00:10

  + torkos csütörtök!
  Bizony, bizony orbán család a hét fő bűn legfőbbike a torkosság!!!!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A legfőbb partnerekkel folytatjuk a legádázabb versenyt


  + torkos csütörtök!
  Bizony, bizony orbán család a hét fő bűn legfőbbike a torkosság!!!!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 06:40Leáldozott a pénzpiaci alapok kora

  Március végén már több pénzt kezeltek abszolút hozamú alapokban, mint pénzpiaci konstrukciókban, amelyeket az ingatlanlapok is lekörözhettek mára. Az alapkezelők kezdik feladni a tőkevédelmet a legalacsonyabb kockázatú konstrukcióknál.

 • ÁPRILIS 25. 11:05Egymilliárdból korszerűsödhet kilenc kormányhivatal

  A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal összesen 839 millió forint ráfordításával energia-megtakarítást eredményező felújításokat végez kilenc középületen, a munkálatok már négy helyszínen befejeződtek - mondta el a kormánymegbízott az MTI-nek.

 • ÁPRILIS 25. 09:35Mégsem száll el drasztikusan a Stadler-MÁV üzlet ára

  A MÁV új járműveinek ára a megjelent 100 százalékkal szemben csupán 16,27 százalékkal haladja meg a becsült értéket - állítja a vasúti cég tenderének nyertese, a Stadler Trains. Hiábavalónak tűnik azonban a cég magyarázkodása, Lázár János ugyanis bejelentette: a kormány nem biztos hogy támogatná az üzletet.

 • ÁPRILIS 24. 18:18Múzeumszakmai pályázatokat támogat a kormányzat

  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain 506 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére - közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér