Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 12. 15:17|Beke Károly, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Amerikai kötvényben keresik a biztonságot

Rosszul indult az év a világ tőzsdéin, elsősorban a kínai gazdaság lassulása miatti félelmek uralták a globális hangulatot. A kockázatosabb instrumentumokból a hagyományos menekülőeszközök felé mozdultak a befektetők.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elsősorban a részvények és az olaj szempontjából indult rosszul a 2016-os év, a kínai Shanghai Composite index például már majdnem 15 százalékot zuhant alig egy hét alatt, míg a német DAX 7,7 százalékkal áll tavaly év végi értéke alatt. Közben az olaj is több mint tíz százalékkal lett olcsóbb. Mindez azt mutatja, hogy jelentős tőke mozdult meg, így érdemes egy pillantást vetni arra, melyik eszközök profitáltak a helyzetből.

A mostanihoz hasonló helyzetben a hagyományos menekülőeszközök szoktak jól szerepelni, ezt láttuk az elmúlt egy hétben is. A devizapiacon a három menekülődeviza közül a japán jen már több mint 2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a svájci frank fél százalékot javított, míg a norvég korona 0,4 százalékkal gyengült. A norvég deviza esetében a hatás kettős, hiszen egyrészt menekülőeszközként erősödne, másrészt viszont az olajár esése a norvég gazdaságra is negatív hatással van. Érdemes a számok mellett megnézni a feltörekvő devizák bő egyhetes teljesítményét is: a dél-afrikai rand már 7,2 százalékkal esett vissza, az orosz rubel 5,6 százalékos eséssel kezdte az évet, míg a török líra 3,5 százalékot veszített. A forint eddig viszonylag olcsón megúszta a feltörekvő piaci eladási hullámot, a magyar deviza 0,6 százalékos gyengülésben van 2016 eleje óta.

A kötvénypiacon a mostanihoz hasonló kockázatkerülés idején hagyományosan a fejlett kötvények teljesítenek jobban a feltörekvőkkel szemben, most is ennek jeleit láthattuk. Elsősorban az amerikai és brit kötvények esetében láttunk intenzív hozamcsökkenést az elmúlt bő egy hétben, a brit tízéves húsz bázisponttal esett vissza 1,76 százalékra, míg az amerikai tízéves állampapír hozama 14 bázisponttal csökkent. Ezzel párhuzamosan a feltörekvő kötvények közül a török tízéves hozam 11 százalékra emelkedett, ami 50 bázisponttal magasabb, mint 2015 végén, míg az orosz tízéves hozam majdnem 20 bázisponttal 9,92 százalékra emelkedett. A magyar tízéves hozam stagnált az elmúlt egy hétben, így nemcsak a deviza-, hanem a kötvénypiacon is sikerült eddig átvészelni a piaci pánikot.

A kockázatkerülés növekedését a fentiek mellett sokszor jelzi az úgynevezett „félelemindex” emelkedése. Ez a név a piaci volatilitást mérő a VIX indexet takarja. A múlt év végén ez 17,29 ponton állt, azóta pedig több mint 15 százalékkal 20 pont fölé ugrott a mutató.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Amerikai kötvényben keresik a biztonságot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér