Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 29. 14:06|Palkó István, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Biztosítók mínuszban

Kevés olyan szektor található a részvénypiacon, amely annyira ki lenne szolgáltatva az alacsony hozamkörnyezetnek, mint a biztosítók. Akad azonban más kihívás is náluk idén.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Jellemzően 10-15 százalékot veszítettek értékükből a Magyarországon is jelen lévő biztosítók az év eddig eltelt részében. A két holland biztosító (az Aegon és az NN) pozitív, a Generali negatív irányban lógott ki a sorból. Utóbbinál Mario Greco vezérigazgató áprilisra bejelentett távozása okozta az igazi csalódást a befektetőknek, de az olasz bankokkal kapcsolatos fokozódó aggodalmak sem tettek jót a részvényárfolyamnak. A többi biztosító árfolyama kis túlzással csak együtt mozgott a piaccal.

Más tekintetben viszont kevésbé osztják a biztosítók a szélesebb részvénypiac vállalatainak sorsát. Az alacsony hozamkörnyezet például kifejezetten káros egyes biztosítóknak, és késlelteti a megtérülés növelésére tett költségcsökkentési, eszközértékesítési és akvizíciós erőfeszítések termőre fordulását. A Morgan Stanley elemzői szerint az európai biztosítási piacon az Aegon, az Axa és a Prudential lehet a legnagyobb nyertese a hozamkörnyezet emelkedésének, ám ennek valóra válására még egy darabig várni kell.

Január 1-jén lépett hatályba a Szolvencia II., amely durva hasonlattal a bankok számára mérvadó bázeli szabályozás biztosítói megfelelője. A biztosítók egy része ezekben a hetekben teszi közzé, miként felel meg a szabályozásnak, a már közzétett adatok alapján egyes viszontbiztosítók mellett a nálunk ismertebb nevek közül az NN, az Axa és az Allianz mutatta fel a legjobb számokat év elejéig. A biztosítók tőkemegfelelése az új rezsimben nagyon érzékeny a tőkepiaci mozgásokra, de ez inkább a tőzsdén kívüli, kisebb szereplők számára jelenthet problémát.

Idén a biztosítók részvényesei olyan kihívásokkal szembesülnek az alacsony hozamkörnyezet mellett, mint a friss Szolvencia II. rezsimnek való megfelelésből fakadó belső tőkeképzési igény és óvatos üzletpolitika, a korábbi biztosítói tartalékfelszabadításokból származó pozitív eredménytételek kifulladása vagy éppen a vagyonbiztosítások árazási nehézségei. A legnagyobb biztosítókra többlet-tőkekövetelmények várnak, a digitalizáció továbbra is inkább kihívás, mint lehetőség a biztosítók számára, a biztosítói piac egyik erősségének számító osztalékfizetés területén pedig más szektorokhoz képest kisebb növekedésre számíthatunk.

Vannak biztosítók, amelyek viszonylag alacsony osztalékfizetési rátájuk ellenére az átlagnál magasabb (5 százalék feletti) osztalékhozammal kecsegtetik a befektetőket. Ebből az egyetlen, de nem elhanyagolható szempontból az Aegon, az Aviva, az Allianz, a Swiss Re és az Uniqa részvényei nem számítanak túlárazottnak.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Biztosítók mínuszban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. tavasz22016. 2. 1. 07:22

  Nem kellett volna összeállni a brókernettel a dzsenerálinak, nem vesztették volna el a hitelüket...
  Így viszont hízik a májam, ha rossz hír jön felőlük.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Biztosítók mínuszban


  Nem kellett volna összeállni a brókernettel a dzsenerálinak, nem vesztették volna el a hitelüket...
  Így viszont hízik a májam, ha rossz hír jön felőlük.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 11:05Egymilliárdból korszerűsödhet kilenc kormányhivatal

  A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal összesen 839 millió forint ráfordításával energia-megtakarítást eredményező felújításokat végez kilenc középületen, a munkálatok már négy helyszínen befejeződtek - mondta el a kormánymegbízott az MTI-nek.

 • ÁPRILIS 25. 09:35Mégsem száll el drasztikusan a Stadler-MÁV üzlet ára

  A MÁV új járműveinek ára a megjelent 100 százalékkal szemben csupán 16,27 százalékkal haladja meg a becsült értéket - állítja a vasúti cég tenderének nyertese, a Stadler Trains. Hiábavalónak tűnik azonban a cég magyarázkodása, Lázár János ugyanis bejelentette: a kormány nem biztos hogy támogatná az üzletet.

 • ÁPRILIS 24. 18:18Múzeumszakmai pályázatokat támogat a kormányzat

  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain 506 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére - közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

 • ÁPRILIS 24. 17:4715 milliárdos forrást nyújtanak kutatási célokra

  További kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben 15 milliárd forintos keretösszeggel, külön tételként - közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel. A pluszforrást a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai üdvözölték.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér