Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 23. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 23. 16:00|Pál Roland, portfolio | Pénzügy » Befektetés

Búcsú az erős dollártól?

Nagyot száguldott 2014–2015-ben a dollár, ám a zöldhasú további erősödésnek könnyedén gátat szabhat a Fed lassabb kamatemelési ciklusa. Persze akadnak még olyanok, akik hisznek az amerikai valutában.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem túlzás azt állítani, hogy a 2014-es év legnagyobb devizapiaci sztorija a dollár elképesztő menetelése volt, amit elsősorban az a piaci várakozás fűtött, hogy az amerikai jegybank fejlett társaihoz képest sokkal hamarabb kezdheti meg a szigorítást. Míg az Európai Központi Bank és a japán jegybank az alacsony infláció és gyenge növekedés ellen folytatott küzdelmében egyre tovább vágta az irányadó kamatokat, illetve bővítette eszközvásárlási programját, addig a Fed a programjának kivezetésén ügyködött, illetve a kamatemelés időszakát készítette elő.
Az úgynevezett dollárindex, amely az amerikai fizetőeszköz hat másik nagy devizával szembeni relatív erejét követi nyomon, 2015 márciusára tizenkét éves csúcsra kapaszkodott.

A megállíthatatlannak hitt felértékelődés azonban 2015-ben megtorpant. A széttartó kamatpályákat illetően egyre jobban elbizonytalanodtak a befektetők, aminek két oka is volt. Egyfelől a dollár felértékelődése ártott az USA export-versenyképességének, ami a feldolgozóiparon keresztül a gazdasági növekedésre negatív hatást gyakorolt. Másrészt az olajár esése és az importárak csökkenése a mélybe taszította az amerikai inflációt, ami szintén óvatosságra inthette a Fedet. Az első kamatemelés ennek ellenére decemberben megtörtént, a piaci szereplők többsége azonban nem hisz a tervezett kamatemelési ütem tarthatóságában. Ezt jól példázza, hogy a dollárindex a döntés óta öt százalékkal esett.

A Citi elemzői az euró-dollár kurzusának jövőbeli mozgásában kétoldalú kockázatokat látnak. Értékelésük szerint a keresztárfolyam valószínűleg a 2015 januárja óta jellemző 1,05-1,15-ös sávban mozoghat majd, de elképzelhetőnek tartanak egy kisebb euróerősödést. A japán jennel szemben azonban egyértelműen a dollár leértékelődését várják: a japán jegybank utóbbi időben tapasztalt tehetetlensége, illetve olyan fundamentális tényezők, mint a többletes japán folyó fizetési mérleg, inkább az erősödés irányába mutatnak.

Persze nem mindenki gondolja, hogy a dollár csillaga leáldozott. A Bank of America-Merill Lynch egyik vezető devizapiaci stratégája úgy vélekedett, hogy általánosságban véve a dollár erősödésének folytatódását várják az euróval és a feltörekvő devizák egy részével szemben. A jen ellenében ugyanakkor – a Citihez hasonlóan – gyengülésre számítanak. A Goldman Sachs elemzői is ragaszkodnak a dollárral kapcsolatos optimizmusukhoz. Értékelésük szerint az utóbbi másfél hónapban látott leértékelődés csak átmeneti, és szerintük a Fed ráadásul háromszor is képes lesz idén kamatot emelni, ami segíthet a dollárnak az erősödésben.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Búcsú az erős dollártól?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér