Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 2. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 2. 13:48|Gayer Attila, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Csak semmi pánik, ha zuhan az olajár

Sok esetben nem logikusan követik a részvényárak az olajárak mozgását – mutatott rá tanulmányában a Bank of America Merrill Lynch.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az utóbbi időben minden az olajról szólt, a nyersanyag jegyzése mozgatta a piacokat. Erősen összefüggött például az olaj ára a részvénypiacok teljesítményével, talán túlságosan is erősen – vélik a Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) szakemberei. Szerintük nem kellene ennyire pánikolniuk a befektetőknek.

A bankház elemzői szerint a befektetők úgy gondolják, az alacsony olajár a gazdasági növekedésnek és a részvényáraknak egyaránt rossz. Ezt támasztja alá, hogy az olajárak és a globális részvénypiacok teljesítménye közti korreláció az utóbbi időben érezhetően megnőtt. A múltban a részvénypiacok napi teljesítménye átlagosan alacsony együtt mozgást mutatott az olajárak alakulásával, ami most megváltozott.

Az olaj a világ különböző régióinak tőkepiacaival is egyre szorosabban együtt mozog, az utóbbi hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy ugyanaz a trend az amerikai és az európai részvénypiacoknál is, annak ellenére, hogy Európa pusztán fogyasztó régió, míg az USA termelő és fogyasztó egyaránt. A BofA ML továbbá azt is megállapította, hogy a korreláció a részvénypiacok és az olajárak között pozitív volt, függetlenül attól, hogy az olajpiacot a keresleti vagy a kínálati tényezők mozgatták.

Mexikói olajmunkások munkában. Az energiaszektorban nem sok örömet lelnek most a befektetők. Fotó: AFP
Ez azonban nem reális a bank szerint, hiszen különbséget kell tenni kétfajta olajpiaci sokk között: a keresleti és a kínálati között. Ha ezt figyelembe vesszük, felmerülhet a kérdés, hogy miért esnek a részvényárak Európában, amikor arról érkeznek hírek, hogy az olajpiacon milyen jelentős túlkínálat van. Egy ilyen energiaimportőr régióban az alacsony olajárak közvetlenül csökkentik a cégek költségeit, és közvetve is támogatják a részvénypiacokat – jövedelmet szabadítanak fel a háztartásoknál, amit másra, nem energiahordozókra lehet elkölteni.

Mindez azonban nem annyira szembetűnő az egyidejűleg fogyasztó és termelő régiókban, amilyen az USA vagy a világ nagy része. De még itt is megalapozatlannak tűnik az a feltételezés, hogy az alacsony olajár egyaránt rossz a gazdaságnak és a részvénypiacoknak. A legtöbb empirikus vizsgálat azt mutatta, hogy a kínálat okozta olajársokkok negatívan korreláltak a globális gazdasági növekedéssel: vagyis a világ jellemzően profitál az alacsonyabb olajárakból, mivel a fogyasztóknál a jövedelmi hatás erőteljesebben jelentkezik, mint a kitermelőkre gyakorolt hatás.

Korábbi tanulmányok azt is megállapították, hogy az USA mint jelentős kitermelő és fogyasztó nyer az alacsony olajáron. Még a palaolaj- és palagáz-forradalmat követően is nettó importőrnek számít az ország, így ha a világ mint zéró nettó importőr régió profitál a csökkenő olajárakból, akkor az USA mint nem elhanyagolható importőr még többet kell hogy nyerjen rajta.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csak semmi pánik, ha zuhan az olajár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér