Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 19. 06:00|Herman Bernadett | Pénzügy » Befektetés

Devizába dől a pénz

Legalább háromezermilliárd forintot fektet már a lakosság külföldi fizetőeszközökbe, illetve külföldi papírokba. Az alacsony kamatok sem riasztják el a kisbefektetőket.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szorgosan gyűjtik a hazai kisbefektetők a devizát, gyarapodnak a betétek, a készpénzállomány és az értékpapírok is. Legalább háromezermilliárd forintot tart már a magyarországi lakosság külföldi eszközökben, ez több mint a GDP tizede. A devizabetétek volumene közel 10 százalékkal nőtt tavaly, és az év végén csaknem három év után ismét meghaladta az ezermilliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A lakosság a betétek mellett a külföldi készpénzt is kedveli, ebből több mint háromszázmilliárd forintnyit tartott. A devizáknál is jól megfigyelhető az a trend, amely a forintmegtakarításoknál: a lekötések mennyisége folyamatosan csökken, miközben a látra szóló betéteké és a készpénzé nő. Ennek fő oka az alacsony kamatszint, a lekötött euróbetétek kamata csupán 0,67 százalékos volt decemberben.

Az eurós állampapírok is jól fogytak tavaly, bár az év utolsó hónapjában volt egy nagyobb visszaváltás, miután lejár az egyik Prémium Euró Magyar Államkötvény- (PEMÁK) sorozat. Ennek ellenére is csaknem 150 milliárd forintnyi devizás állampapír maradt még a kisbefektetőknél. A többi külföldi értékpapír is jól megy, külföldi vállalati részesedésekből például rekordmennyiséget, több mint 827 milliárd forintnyit tartottak a kisbefektetők tavaly. A befektetési alapok állománya 2015 elejétől 2016 januárjáig csupán 4,16 százalékkal nőtt, a külföldi fizetőeszközben denominált konstrukciónál azonban a gyarapodás ennek a többszöröse volt.

Külföldi befektetési alapokban például tavaly év végén rekordösszegű, 233 milliárd forintnyi pénzt tartottak a magyar háztartások, ez 21 százalékkal több, mint egy évvel korább. A hazai alapkezelők devizás alapjai is jól fogynak. Jelenleg 103 nem forintos befektetési alap van a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) nyilvántartásában, ezek között cseh korona, złoty, euró és dollár elszámolású alapok is vannak, amelyek összesen 650 milliárd forintot kezelnek. A cseh koronás alapok vagyona több mint 26 százalékkal nőtt 2015 eleje óta, az eurós konstrukciók ugyanez idő alatt 23, a dollárosok 21 százalékkal gyarapodtak. A złotys alapok lőttek ki a legjobban, ezeknek a nettó eszközértéke több mint 65 százalékkal nőtt bő egy év alatt.

A devizás befektetési alapok egyébként általánosságban nem teljesítettek jól az elmúlt évben. A cseh koronás alapok között – amelyeket kivétel nélkül a Budapest Alapkezelő visz – csupán egy van, amelyiknek a hozama pozitív az elmúlt egy évben. A złotys alapokat is egy alapkezelő jegyzi, az Aegon, ezek közül is csak egynek, a MoneyMaxxnak az árfolyama emelkedett az elmúlt egy évben. A dolláros alapok között is többségben vannak a negatív hozamúak, de néhány alap szerény pozitív eredményt ért el. A legmagasabb hozamok az eurós alapok között voltak, az OTP Föld Kincsei például a kőolajár esésének dacára is 12,65 százalékot szedett magára egy év alatt.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Devizába dől a pénz
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 11:05Egymilliárdból korszerűsödhet kilenc kormányhivatal

  A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal összesen 839 millió forint ráfordításával energia-megtakarítást eredményező felújításokat végez kilenc középületen, a munkálatok már négy helyszínen befejeződtek - mondta el a kormánymegbízott az MTI-nek.

 • ÁPRILIS 25. 09:35Mégsem száll el drasztikusan a Stadler-MÁV üzlet ára

  A MÁV új járműveinek ára a megjelent 100 százalékkal szemben csupán 16,27 százalékkal haladja meg a becsült értéket - állítja a vasúti cég tenderének nyertese, a Stadler Trains. Hiábavalónak tűnik azonban a cég magyarázkodása, Lázár János ugyanis bejelentette: a kormány nem biztos hogy támogatná az üzletet.

 • ÁPRILIS 24. 18:18Múzeumszakmai pályázatokat támogat a kormányzat

  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain 506 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére - közölte a minisztérium hétfőn az MTI-vel.

 • ÁPRILIS 24. 17:4715 milliárdos forrást nyújtanak kutatási célokra

  További kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben 15 milliárd forintos keretösszeggel, külön tételként - közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel. A pluszforrást a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai üdvözölték.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér