Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 7. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 7. 17:02|Árgyelán Ágnes, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Dróton rángatják a magyar lakosságot

Márciustól magasabb kamatprémiumot kapnak a lakossági befektetők a Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) után.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Azt már régóta halljuk az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK), hogy szeretné, ha a magyar államadósság minél nagyobb hányada hazai kezekbe kerülne. Ebben nagy szerepet kapott a lakossági értékesítés is, a lakossági állampapírok ráadásul olyan népszerűségnek örvendenek, hogy már most teljesült az idei évre tervezett lakossági értékesítés közel 80 százaléka.

A kereslet tehát megvan, a nagyobb gondot az ÁKK-nak inkább az okozza, hogyan tudná a lakosságot a hosszabb lejáratú papírok felé tolni, ezzel pedig stabilabb bázist adni az államadósság-finanszírozásnak. Ezzel kapcsolatban már meg is történtek az első lépések: az ÁKK először a rövid lejáratú papírok kamatát vágta vissza, majd március 2-tól megemelte a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) kamatprémiumát futamidőtől függően 2–2,75 százalékra. Utóbbi lépésre már nagy szükség volt, a BMÁK iránt ugyanis jócskán visszaesett a kereslet az elmúlt hónapokban.

Nagyjából 2014 eleje óta folyamatosan csökken a 12 hónapos DKJ-aukciókon kialakult átlaghozam, ami szerepet játszott a BMÁK visszaeső keresletében, a papír kamatbázisát ugyanis az aukciókon kialakult átlaghozam adja. A mostani kamatprémium-emelés kedvező irányba mozdíthatja a lakossági keresletet, emellett a 12 hónapos DKJ-átlaghozam is emelkedni tudott valamelyest az utóbbi hónapokban.

A magyar lakosság egyébként igény fogékony az ÁKK kamatváltoztatási lépéseire. A rövid kamatoknál eddig is megfigyelhető volt, mennyire felhajtották vagy éppen lehúzták a keresletet a kamatemelési vagy kamatcsökkentési lépések. A jelenleg legnépszerűbb lakossági állampapír, a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) iránt is sosem látott keresletet jegyeztek február első hetében, miután kiderült, hogy a rá következő héten az ÁKK 25 bázisponttal csökkenti annak kamatát.

Az ÁKK már korábban is próbálkozott a hosszú lejáratú papírok felé terelni a lakosságot: akkor a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) kamatprémiumát emelték 4 százalékra (most már 3,5 százalék), a papír most az egyik legkeresettebb lakossági konstrukció a KKJ után. Ráadásul a tavalyi nullás infláció után csak növeli a papír vonzerejét, hogy idénre az MNB 1 százalék feletti inflációval kalkulál, erre pedig még a kamatprémium is rárakódik.

Van még hova csökkenteni a rövid papírok lakossági állampapírokon belüli részarányát, 2015 végén még mindig a rövid lejáratú állampapírok felé billent a mérleg több mint 65 százalékkal, ami 2015 júniusában még csak alig haladta meg a 60 százalékot, 2015 második felében tehát nem sikerült megoldani a hosszú papírok felé való keresleteltolást. Az elmúlt éveket tekintve egyébként lehet látni, hogy folyamatosan nő a hosszú lejáratú papírok részaránya, de bőven van még tér a bővülés előtt. Az OTP Bank szakemberei egy érdekes statisztikát idéztek a napokban: a lakossági papírok átlagos hátralévő futamideje 1,7 év szemben a piaci 3,9 évvel.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Dróton rángatják a magyar lakosságot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér