Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 12:46|Gayer Attila, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Elég olcsók-e már a részvények?

A korábbi években látott meredek emelkedés után idén nagyot estek a világ tőzsdéi, ezért a befektetőkben joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon megéri-e már venni, vagy célszerű még várni a jobb lehetőségekre.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A világ fejlett részvénypiacait reprezentáló MSCI World index 12 havi előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) rátája a részvénypiacok esésével párhuzamosan csökkent az elmúlt hónapokban, a jelenlegi 15-szörös értékeltségi szorzó lényegében megfelel az utóbbi tíz év átlagának. Az értékeltség tavaly nyáron volt a csúcson, amikor a fejlett részvények 13 százalékos prémiummal forogtak a tízéves átlagos értékeltségi szint felett. A globális fejlődő piacokat leképező MSCI Emerging Markets index árfolyam/nyereség alapú árazása szintén a tízéves átlag környékén van, a tavaly nyári csúcsokhoz képest itt is jelentősebb csökkenés volt tapasztalható.

Érdemes lehet a Magyarországot is magában foglaló szűkebb kelet-közép-európai régiót külön is megvizsgálni, itt ugyanis láthatunk érdekességeket az árazás tekintetében. A cseh piac értékeltsége tavaly nyár óta sokat romlott, az MSCI Csehország index 12 havi előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) rátája 13 százalékkal alacsonyabb az elmúlt tíz évre jellemző átlagnál. Hasonló mértékű diszkontra a vizsgált időszakban meglehetősen kevés alkalommal volt csak példa, és akkor is csak rövid ideig. A régió legnagyobb tőkepiaca, Lengyelország is diszkonttal forog a hosszú távú átlagos értékeltséghez képest, amiben persze az általános tőzsdei hangulatromlás mellett az új politikai vezetés által beharangozott, nem túl piacbarát intézkedések is erősen közrejátszhattak. A magyar tőzsde értékeltsége megfelel jelenleg az utóbbi tíz év átlagának az MSCI Magyarország indexet tekintve.

Az árazásról akkor kapunk teljes képet, ha megnézzük a következő évekre vonatkozó profitnövekedési kilátásokat is, ez ugyanis az értékeltségi mutatókban rejlő különbségek jelentős részét magyarázhatja. Ez alapján a magyar piac tűnik egyedüliként vonzó vételnek a régióban, itt ugyanis a régiós átlagnál alacsonyabb P/E alapú értékeltséghez magasan átlag feletti profitnövekedés társul. Az MSCI Magyarország standard indexet jelenleg három cég, az OTP, a Mol és a Richter alkotja, ezeknél összességében az idei és jövő évre jelentős, 35, illetve 17 százalékos növekedést várnak az elemzők az egy részvényre jutó eredményben (EPS), amit a szektorális különadók várható mérséklődése mellett egyedi sztorik is támogathatnak, mint például a hitelezés várható fellendülése az OTP-nél vagy a Cariprazine amerikai bevezetése a Richternél.

Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Elég olcsók-e már a részvények?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 16. 10:06Varga Mihály: további ázsiai befektetések célpontja lehet Magyarország

  A gazdasági növekedésnek, társadalmi-politikai stabilitásnak és a gazdasági szabályozás támogató jellegének köszönhetően jól láthatóan növekszik a befektetők bizalma Magyarország iránt, és várhatóan sok új vállalat választja majd Magyarországot európai központjául - fejtette ki Varga Mihály Hongkongban, a X. Ázsiai Pénzügyi Fórumon tartott előadásában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői tájékoztatása szerint.

 • JANUÁR 16. 05:00Egyszer fent, egyszer lent

 • JANUÁR 16. 05:00Erre figyel ma a piac

 • JANUÁR 13. 14:45Jó év után a feltörekvő piaci befektetők

  A múlt év legjobban teljesítő alapjai szinte mind részvényalapok voltak, de befért közéjük egy nyersanyagokba fektető és egy feltörekvő piaci, abszolút hozamú szemléletben kezelt alap is.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér