Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 16:45|Beke Károly, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Esni kezdtek a hosszú kötvények hozamai

Hónapok óta azon dolgozik a jegybank, hogy mérsékelje a hosszú kötvények hozamait. Sokáig úgy tűnt, sikertelen lesz a próbálkozás, az utóbbi hetekben azonban elindult a folyamat, már csak az a kérdés, mennyire lesz tartós.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több mint négy hónapja, 2015 szeptemberének végén indult az MNB önfinanszírozási programjának második pillére, melynek keretében a kéthetes jegybanki betét állományát a korábbi 4500 milliárd forintról az év végére 1000 milliárdra csökkentették. Ezzel párhuzamosan a program három hónapja alatt azt láthattuk, hogy a rövid állampapírok hozama számottevően emelkedett, miközben a bankok jelentősen növelték állampapír-állományukat.

Az önfinanszírozási program sikeres második pillére után, január végén az MNB bejelentette a harmadik fázist is, melynek keretében április végére teljesen kivezetik a kéthetes betétet. Emellett a hosszú hozamok csökkentése érdekében a kéthetente esedékes kamatcseretendereken (IRS) a jegybank megemeli a meghirdetett mennyiséget, és vonzóbbá teszi az eszköz árazását.

A jegybank célja egyébként már tavaly ősszel is az volt, hogy csökkenjenek a hosszú hozamok, akkor azonban ezt nem sikerült elérni, s az IRS-ek iránt is visszafogott volt a kereslet a bankok részéről. Az utóbbi hetekben viszont már látszik a bevezetett új eszközök hatása, a három- és ötéves kötvények referenciahozama az év eleje óta több mint 10 bázisponttal csökkent.

Ráadásul mindez úgy történt, hogy az év elején változott a referencia-állampapírok listája, a korábbi 2018/C és 2020/B helyett 2019/C és 2021/B lett a referencia, vagyis egy évvel meghosszabbodott a futamidő. Ennek hatására egyébként január vége óta emelkedett a hozam. A hároméves 20, az ötéves pedig 7 bázisponttal nőtt a referencia változása óta. Ez azonban csak egy technikai tényező, vagyis e nélkül lényegesen nagyobb lett volna a hozamcsökkenés.

A tízéves futamidő esetén még nem látszik hasonló folyamat, de a fentieket mindenképp kedvező jelként értékelhetjük. És ebben még alig van benne az új, vonzóbb IRS-tenderek eredménye, hiszen az újabb változás bejelentése óta csak két ilyen tendert tartott a jegybank.

Az említett folyamatok azt is jelentik, hogy jelentősen csökkent a magyar hozamgörbe meredeksége. Ezzel kapcsolatban a három hónapos és a tízéves hozam közti különbségre érdemes egy pillantást vetni. Tavaly ősszel, a kéthetes betétállomány leépítésekor még 3 százalék körül volt a differencia, most pedig 2,4 százalék.

Ha a terv sikeres lesz, és ráharapnak a bankok a kamatcserére, akkor egyrészt még erőteljesebben csökkenhet a három- és ötéves hozam, másrészt a tízévesben is hasonló folyamat indulhat el. A rövid oldalon viszont a tavaly őszi 0,3-0,4 százalékos hozam alacsony volt, a visszapattanás után egy százalék körül stabilizálódhatnak az értékek, ha nem lesz további kamatvágás. Vagyis a két folyamat eredményeként a hozamgörbe meredeksége tovább csökkenhet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Esni kezdtek a hosszú kötvények hozamai
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 15:53Lenyomja a dollárt az euró

  Minden jel arra utal, hogy a sokak által várt paritás egyelőre nem következik be az euró-dollár árfolyamában. Fundamentálisan az európai fizetőeszköznek áll a zászló.

 • ÁPRILIS 27. 18:4816 milliárdból épül korszerű kormányzati adatközpont

  Több mint 16 milliárd forintból épül korszerű, elhőalapú szolgáltatásokat is nyújtó kormányzati adatközpont.

 • ÁPRILIS 27. 17:50Stadionok: pályázatot indított az MLSZ

  A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek első együttműködési megállapodását csütörtökön a XVIII. kerületi önkormányzattal írta alá.

 • ÁPRILIS 27. 17:36Milliárdos szennyvízcsatorna-fejlesztés indul Komlón

  Májusban kezdődnek Komlón a település csatornázatlan területeinek hálózatba kötésére és szennyvíztelep-korszerűsítésre irányuló munkálatok, amelyekre a mecseki város 1,1 milliárd forintos forrást kapott - közölte Polics József polgármester csütörtökön az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér