Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 13. 16:00|Molnár Gergely | Pénzügy » Befektetés
Befektetés Megint megtalálták a biztos menedéket

Éves csúcsra ért az arany

Felpörgött az arany iránti kereslet, tavaly az utolsó negyedévben a jegybankok 25 százalékkal növelték vásárlásaikat. Az unciánkénti ár idén már csaknem ötödével emelkedett.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Meglepő fordulatot vett az arany jegyzése idén. Miután decemberben sokéves mélypontra esett a jegyzés, és 1050 dollár alatt is járt az unciánkénti ár, idén egyre több pénz érkezett az aranyalapokba, a megnövekedett érdeklődés pedig az árfolyamon is meglátszott. Az arany jegyzése 2011-ben tetőzött 1900 dollár fölött, azóta lényegében folyamatosan esik, a lejtmenetben értékének 45 százalékát elvesztette. Idén viszont a hirtelen vételi kedv már 1255 dollárig repítette, a 18 százalékos emelkedés azt jelenti, hogy az aranyvásárlás volt eddig 2016-ban az egyik legjobb befektetés (aki az olaj esésére játszott, még ennél is többet nyerhetett).

A fordulat mögött több tényező áll, de szinte minden az arany vétele mellett szól. Többéves erősödés után gyengülni kezdett a dollár, ami a dollárban jegyzett árupiaci termékek, így a nemesfémek árát is fölfelé tolja. A világ tőzsdéin intenzív áresés bontakozott ki, egyes nagybankok részvényei és kötvényei már a Lehman-csőd előtti időkre emlékeztették a befektetőket. Az összeomlás víziója pedig a biztonságos eszközöket helyezi előtérbe: az államkötvényeket, a készpénzt és az aranyat. Jelentős támogatás érkezett a kötvénypiacok felől is. Az arany legnagyobb ellensége a kamat, márpedig az államkötvényeknél rohamosan terjed a negatív kamat a világban. Ha egy kötvény biztonságáért cserébe fizetni kell, akkor jóval vonzóbb lesz értékőrzőként aranyba fektetni.

Támogatja az áremelkedést a keresleti-kínálati viszonyok alakulása is: tavaly a kitermelés négy százalékkal esett vissza, a kereslet pedig alig változott. A World Gold Council (WGC) tegnap publikált jelenéséből kiderül, hogy 2015 utolsó negyedévében csökkent a bányák kibocsátása, ilyenre 2008 óta nem volt példa. Ez arra vezethető vissza, hogy 2013 óta a hanyatló árak mellett egyre kevesebb pénz jut beruházásokra, és ennek mostanra „beérett” a hatása. A globális kínálat az év egészében 4258 tonnára rúgott, a kereslet pedig 4212 tonnára.

Idén eddig az aranyvásárlás volt az egyik legjobb ötlet. fotó: AFP
A kereslet Kínában emelkedett leginkább, az érmék és a tömbök iránt 25 százalékkal nőtt az érdeklődés, miután a jüan folyamatos leértékelése miatt a lakosság értékőrző befektetéseket keres. A kínai befektetési célú vásárlások éves szinten is jelentősen, 21 százalékkal emelkedtek, miközben az ékszercélú felhasználás a csökkenő vásárlóerő miatt gyengült valamelyest, 3 százalékkal lett alacsonyabb, mint 2014-ben. Mivel azonban a felhasználás döntő többségét az ékszerkészítés adja, ennek kisebb visszaesése is ellensúlyozni tudta a befektetési célú vásárlások erőteljes növekedését. A kínai kereslet 984,5, az indiai pedig 848,9 tonna volt tavaly, a két ország a világ aranyvásárlásainak 45 százalékát biztosítja.

A befektetési célú lakossági vásárlások mellett a jegybankok is hozzájárultak a kereslet év végi felpörgéséhez. A központi bankok elsősorban azért vásárolnak a nemesfémből, hogy diverzifikálják devizatartalékaikat és csökkentsék dollárkitettségüket. Tavalyi vásárlásaik 588,4 tonnát tettek ki, ami a második legerősebb adat a 2013-as 625,5 tonna után – áll a WGC jelentésében. A központi bankok kereslete a második fél évben futott föl, és az utolsó negyedévben már 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A diverzifikálási szándék mellett az olajárak meredek zuhanása és a pénzügyi piacokon megnövekedett bizonytalanság is gyorsíthatta a jegybankok vásárlásait.

Alistair Hewitt, a tanács elemzési vezetője optimistán nyilatkozott az aranykereslet várható alakulásáról, szerinte a tőzsdei zuhanás és a világgazdaság növekedésével kapcsolatos bizonytalanság elől a befektetők biztonságba menekülnek. Hosszú évek óta először az arany-ETF-ekbe (tőzsdén kereskedett alapokba) több pénzt raktak be a befektetők, mint amennyit kivettek. Hewitt arra számít, hogy idén is erős kereslet jelentkezik a jegybankok részéről, és az ékszerészeti és befektetési célú lakossági felhasználás is növekszik, főleg a kínai és indiai vásárlók körében.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Éves csúcsra ért az arany
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér