Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 14:15|FEKETE BEATRIX, PORTFOLIO | Pénzügy » Befektetés

Folytatódhat az európai emelkedés

A Bank of America Merrill Lynch elemzői főként az olajvállalatokat és a médiacégeket szeretik. Kerülni kell viszont a kiskereskedelmi szektort és az élelmiszeripari részvényeket.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Javuló kilátásokkal indítják az évet az európai vállalatok. A piaci környezet jobb, amit a régióból érkező makroadatok is alátámasztanak. Az ISM index emelkedett januárban, az európai beszerzésimenedzser-indexek pedig 5 és fél éves csúcsokra szárnyaltak. Az euró gyengül, ami kedvez az exportorientált vállalatoknak, a nyersanyagárakkal kapcsolatban pedig optimisták az elemzők, ami ennek a szektornak segíthet.

Mindezek fényében a Bank of America Merrill Lynch elemzői megemelték a növekedési várakozásaikat: 2017-ben 11 százalékos növekedést várnak az európai vállalatok egy részvényre jutó eredményében, míg korábban 7–8 százalék között volt a prognózis. A jövő évre pedig 8 százalékos profitbővüléssel számolnak. Ha teljesülnek a 2017-re és 2018-ra vonatkozó várakozások, az azt jelentené, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta eltelt időszak legerősebb évei jöhetnek.

A javuló profitnövekedési kilátások fényében az európai indexekre vonatkozó várakozásukat is megemelték az elemzők. Az árazási szintek változatlanságát feltételezve a Stoxx 600 indexre 390 pontos fair érték adódik, ami a jelenlegi szintekhez képest 7 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Ha az osztalékokat is számításba vesszük, akkor az év eleje óta az európai részvénypiacok 10 százalékos hozamot biztosíthatnak.

Európában politikai kockázatok jellemzik az évet, a következő nagy veszélyforrást a franciaországi választások jelentik. Amennyiben ezek a veszélyek elmúlnak, az európai részvénypiacok – amelyek jelenleg diszkonttal forognak az amerikai tőzsdékhez képest magasabb értékeltségi szintekre kerülhetnek. Ha a jelenlegi 15-szörös előretekintő P/E ráta (részvényárfolyam/egy részvényre jutó adózott nyereség) 16-szorosra ugrik, akkor 15 százalékos részvénypiaci emelkedés lenne indokolt a Stoxx 600 indexben.

Az elemzők nagyon optimisták az öreg kontinens tőkepiacaival kapcsolatban Fotó: AFP

Az idei stratégiájukban a részvénypiacokat ajánlották a kötvénypiacokkal szemben a Bank of America Merrill Lynch elemzői, és ehhez most is tartják magukat. A ciklikus szektorok közül a médiavállalatokat és az olajcégeket ajánlották a befektetők figyelmébe. A bankrészvényeket és az élelmiszeripari cégeket nem javasolják, mivel az év második felében 60 százalékot emelkedtek, ami 25 éve nem látott szárnyalást jelent a két szektornál. Ez pedig nem folytatódhat ilyen ütemben túl sokáig a stratégák szerint. Ezért az élelmiszerszektort alulsúlyozásra javasolják, mivel a jelenlegi árazási szintek alapján túlságosan drágának tűnnek a papírok.

Alulsúlyozásra ajánlják azokat a szektorokat is, amelyek esetében nagy a kitettség a brit fogyasztók felé – tartva a Brexit következményeitől, ilyenek például a kiskereskedelmi cégek, valamint az utazási szektor részvényei.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Folytatódhat az európai emelkedés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér