Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 2. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 2. 12:59|Barát Mihály | Pénzügy » Befektetés

Kelendő volt az MFB földhitele

Sikeres az MFB-NHP Földhitel Hitelprogram: a 2015-ben zárult árverések kapcsán a teljes hitelösszeg elérheti a 120 milliárd forintot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Élénk kereslet mutatkozik a Magyar Fejlesztési Bank által meghirdetett MFB-NHP Földhitel Hitelprogram iránt, amelyet az árverés útján értékesített állami földrészletek megvásárlásának finanszírozására indítottak el – derül ki az MFB lapunkhoz eljuttatott adataiból. A fejlesztési bank tájékoztatása szerint a 2015-ben zárult – 3 hektár fölötti állami földekre kiírt – árverések kapcsán a kölcsönt forgalmazó Budapest Bank múlt hét csütörtök délutánig 6734 hitelígérvényt adott ki: ebből 3513 jutott az eredményes árverések győzteseinek, összesen 98 milliárd forint összegben. „Az utóbbi két szám az egy helyrajzi számra kiadott több hitelígérvényt, illetve a sikertelenül zárult árverésekre kiadott hitelígérvények torzító hatásától megtisztított darabszámot és összeget mutatja: ugyanakkor a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szakértői becslései alapján a teljes hitelösszeg – az elővásárlási jogukkal élő vásárlók hitelkérelmeivel együtt – elérheti a 120 milliárd forintot” – közölték a hitelintézetnél. Az átlagos hitelösszeg – a tisztított adatok alapján – a Budapest Bank adatai szerint 28 millió forint.

Az MFB októberben hirdette meg az állami tulajdonú földek értékesítéséhez kapcsolódó hitelprogramot 150 milliárd forint keretösszeg mellett. A hitelt forintban lehet felvenni, futamideje legfeljebb húsz év. A hitel kamatozása az első tíz évben fix 1,95 százalék/év, azt követően pedig az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett kaphatnak hitelt a hitelprogram résztvevői. A hitel legkisebb igénybe vehető összege 3 millió forint, és ügyfelenként nem haladhatja meg a 300 millió forintot. A hitelt az ügyfelek egyszerűsített hitelbírálati eljárás keretében vehetik igénybe, és a hitel a szerződés teljes futamideje alatt díjmentesen előtörleszthető.

A hitelek iránt élénkebb volt a kereslet. Fotó: Veres Viktor
Közben hamarosan indulhat az újabb árverési kör is. Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter január közepén jelentette be, hogy a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületek jegyzékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron és változatlan jogi feltételekkel. Lázár János egyebek mellett azzal magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv, és az eddig árverésre ki nem írt területeknél is biztosítani kell a nyilvános árverés lehetőségét.

Lázár János közölte: a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, 120,5 ezer hektárnak van új gazdája. Hozzátette: 272 milliárd forint volt a kikiáltási ár, és 171 milliárd forint folyt be. A három hektárnál kisebb földek eladásából mintegy 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak. Ezekre a földekre tízezer vételi ajánlat érkezett, átlagosan 1,4 hektárnyi területet vásároltak meg azok, akik vételi ajánlatot tettek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kelendő volt az MFB földhitele
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér