VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / BEFEKTETÉS

Kiadták a jegybanki alapítványok, mire költöttek

2016. 2. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 16. 12:14|Pénzügy » Befektetés
Az MNB által létrehozott három alapítvány kiadta a Világgazdaság újságírójának, kiket mennyivel támogattak 2014 szeptemberéig a jegybanktól kapott közpénzekből.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Közel 40 millió forintot kapott a Kairosz Könyvkiadó a Nemzeti Nagyvizit négy kötetének megjelentéséhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 januárjában létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól. A könyvek az azonos című, vasárnaponként a Duna TV-n és a Kossuth rádióban látható, illetve hallható – a szerkesztők megfogalmazása szerint a nemzet sorskérdéseit, a magyar társadalom fizikai, lelki állapotát és változásait, múltunk és jelenünk értékeit és tanulságait boncolgató – adásokat próbálja írott formában megismertetni. A kötet szerkesztője Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa nemcsak az Animaetől kapott támogatáson keresztül kapcsolódik az alapítványokhoz: a 2014 áprilisában létrejött Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány kuratóriumának is tagja.

Egyéb érdekes részletek is kiderülnek azokból az adatokból, amelyeket az Animae, a Concordiae és a szintén 2014 áprilisában elindult Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány küldött el a Világgazdaság újságírójának kérésére. A 2014 szeptemberében kezdeményezett közérdekű adatigénylésre először sem az MNB, sem az alapítványok nem válaszoltak, mondván, a jegybank által juttatott vagyon nem közpénz. Az adatok kiadásáért indított perben azonban a Fővárosi Ítélőtábla december 8-i, jogerős ítéletében kimondta, közpénz az az időközben mintegy 265 milliárd forintra nőtt vagyon, amelyet az MNB juttatott az általa oktatási, tudományos célokra létrehozott fél tucat alapítványának, mivel azok közfeladatot látnak el. Egyúttal kötelezte a 65 milliárd forintos vagyonú Animaet, az 50-50 milliárdos Concordiaet és Sciaentiaet, hogy adják ki az általuk 2014. szeptember 26-ig elbírált pályázatok nyerteseinek nevét – a természetes személyek kivételével –, továbbá a pályázati célokat és az elnyert összegeket.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem 5,2 millió forintot kapott. fotó: kormany.hu
A megküldött adatokból kiderül, a három alapítvány közül a 2014 szeptemberében még 53,85 milliárd forintos vagyonú Animae ítélte oda a legtöbb, közel 86 millió forintnyi támogatást összesen 24 célra. Ezek döntő része könyv-, tankönyv- és tanulmányok kiadására ment. A Kairosz kapta a legtöbbet, a Nemzeti Nagyvizit mellett például 7,85 milliót az Unortodox Különcök című könyv megjelentetésére, melyben Lovas István, az Echo TV műsorvezetője Malajzia, Izland és Magyarország válságkezelését veti össze. A Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó pedig a Devizahitelezés Nagy Kézikönyve, illetve a Közpénzügyek és Államháztartástan II. kiadásáért részesült 7,3 millióban. Ezek szerkesztője, Lentner Csaba professzor a Scientiae kuratóriumának tagja.

A 2014. szeptember végén még 42 milliárdos vagyonú Concordiae 29 millióval alapvetően határon túli szervezeteket vagy rendezvényeket támogatott, elsősorban erdélyieket. Az 1990-től létező Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) megrendezéséhez például 5,2 millióval járult hozzá. A 2014. szeptember végén még 22,45 milliárdos vagyonú Scientiae által odaítélt közel 25 milliós támogatás zöme huszonhat magánszemély PhD -ösztöndíját finanszírozta.

A három alapítvány által nyújtott támogatások eltörpülnek az MNB-től kapott vagyonaikhoz képest, igaz, a fenti összegek csak a 2014. szeptember végi állapotot tükrözik. Ma már az Animae akár 20 milliárdot, a Concordiae és a Scientiae 10-10 milliárdot, valamint annak hozadékát is közvetlenül támogatásra fordíthatja, tőkéjük nagyobb részéből pedig azt a hozamot, amelyet azok döntően állampapírokba, kisebb részben ingatlanokba fektetésén elér. Eddig a fél tucat alapítvány 265 milliárdos összvagyonából mintegy 190 milliárdot tett állampapírba és 20 milliárdot ingatlanba.

Szerző: Csabai Károly
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kiadták a jegybanki alapítványok, mire költöttek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér