Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 18. 17:30|Palkó István, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Már adnak a magyarok

Hat magyar nagybank éves eredménye látott eddig napvilágot, közülük négy pozitívan járult hozzá tőzsdén forgó anyabankjának 2015-ös teljesítményéhez.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A devizahiteles elszámolások hatásának elkönyvelése miatt 2014 fekete év volt a magyar bankok eredményességének szempontjából, tavaly viszont már mindegyik magyar nagybank javított a teljesítményén. Természetesen az OTP-nél a legnagyobb a magyar leánybank jelentősége, olyannyira, hogy a magyar érdekeltség a csoport 63 milliárd forintos profitjának csaknem a kétszeresét produkálta.

Az egyszeri hatásoktól tisztított eredmény azonban így is 10 százalékkal csökkent egy év alatt az OTP magyar tevékenységénél.
A másik öt magyar nagybank közül a K&H egy év szünet után újra nyereséggel rukkolt elő, és erőteljesnek mondható, 38,1 milliárd forintos plusszal járult hozzá belga anyacége, a KBC 2015-ös teljesítményéhez. A devizahiteles elszámolások ellenére egyedüliként 2014-ben is nyereséges UniCredit nemcsak 38,7 milliárd forintos adózott eredményével tűnt ki, de azzal is, hogy (a hitelezés mellett vélhetően értékpapír-piaci aktivitásának is köszönhetően) a második legnagyobb eszközállománnyal rendelkező magyar bankká lépett elő. Utóbbi két, stabilan profitábilis magyar nagybank közül a K&H csaknem 5 százalékát, a magyar Uni­Credit pedig több mint 7 százalékát adta teljes csoportja nyereségének.

2015 kellemes meglepetése profitszempontból a Raiffeisen volt, amely 8 milliárd forintos nyereségről adott számot. A nagybankok közül egyelőre ez az egyedüli, amely az elmúlt években devizahiteles elszámolás nélkül is veszteséget termelt, tavaly azonban már megtört nála a jég. Szerény nyeresége ellenére a Raiffeisen csaknem 7 százalékát adta 2015-ben az egyébként drasztikus szerkezetátalakításon áteső Raiffeisen Bank International profitjának.

A CIB és az Erste számára azonban ez egyelőre nem sikerült – e bankoknak nagy kihívást jelent, hogy nettó kamatbevételük tavaly 26-26 százalékkal visszaesett, amit egyetlen év alatt lehetetlenség költségcsökkentéssel vagy a nem kamat típusú bevételek növelésével kompenzálni. E bankok egyelőre kockázati költségeik jelentős csökkenésének örülhetnek, és az új hitelkihelyezések fokozásával, befektetési termékpalettájuk bővítésével próbálnak előremenekülni. A többi bankhoz hasonlóan idén segíti hatékonyságjavításukat a banki különadó több mint 50 százalékos csökkenése is.

2016 legnagyobb kihívása a magyar bankok számára az lehet, miként lesznek képesek új üzleti volumenből származó bevétellel kompenzálni megcsappant hitelállományukat és összeszűkült kamatmarzsukat, illetve hogyan minimalizálják hitelportfólió-tisztításuk költségeit.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Már adnak a magyarok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér