VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / BEFEKTETÉS

Meglepő helyekre is menekült a tőke

2016. 2. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 16. 19:15|Pénzügy » Befektetés
Az utóbbi hetek megint a kockázatkerülés jegyében teltek, a befektetők pedig a szokásos módon reagáltak erre: a pénzpiaci alapok, az arany és az állampapírok felé mozdult a tőke. A devizapiacon azonban voltak érdekes tendenciák, a svájci frank például a jelek szerint már rég nem klasszikus menekülődeviza.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az év első heteiben egyértelműen a kockázatmentes eszközök felé mozdult el a tőke, erre utal, hogy a Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML) kimutatása szerint január eleje óta majdnem 30 milliárd dollár áramlott a klasszikusan a legkevésbé kockázatos pénzpiaci alapokba. Emellett az állampapírok és a nyersanyagalapok profitáltak mindenekelőtt a kockázatkerülésből. Ezzel párhuzamosan elsősorban a kötvényalapokból távozott jelentős tőke, vélhetően főleg a vállalati papírokból ábrándultak ki a befektetők.

A devizapiacon némi meglepetésre a japán jen és az euró volt a befektetők kedvence. A Bank of Japan például hiába vágta negatívba az alapkamatot, a kockázatkerülő piaci hangulattal így sem tudott szembemenni, csak ideig-óráig sikerült gyengítenie a jent. Az év eleje óta a japán deviza már több mint 5 százalékkal erősödött a dollár ellenében, miközben az euró majdnem 3 százalékot javított, a svájci frank viszont mindössze 1,7 százalékkal tudott erősödni.

A BofA-ML szakemberei azt emelik ki, hogy a korábban klasszikus menedéknek tekintett svájci frank éppen a múlt héten kezdett újra életjeleket mutatni, mostanra nagyjából 2 százalékot erősödött az euróval szemben korábbi mélypontjához képest. Az amerikai bank szakemberei azonban középtávon továbbra is a frank gyengülésére számítanak, mivel modelljük szerint túlértékelt az alpesi deviza, illetve a külső tényezők is bizonytalanok. A szakemberek elsősorban abban az esetben számítanak a frank erőteljesebb újbóli erősödésére, ha olyan régióban jelentkeznek komolyabb kockázatok, mely erőteljesen kapcsolódik Svájchoz gazdaságilag.

Éppen emiatt a múlt héten az európai bankokkal kapcsolatosan kiújult félelmek jelentették a fő katalizátort a svájci frank számára. Az elemzők szerint, ha tovább romlik a helyzet, a kötvénypiacon is megmutatkozik az európai országokkal kapcsolatos félelem, akkor az tovább erősítheti a frankot. Az utóbbi hetekben a frank mellett az euró is menedékként funkcionált, aminek pedig az volt az oka, hogy a befektetők elkezdték kiárazni a Fed idei kamatemeléseit, így pedig már nem olyan vonzó a dollár.

A Credit Agricole befektetési bankja (CA-CIB) szerint a kockázatkerülési hajlandóság a következő napokban ismét erősödhet, hiszen a kínai piacok az egyhetes újévi szünetről térnek vissza, így több fontos makroadat is érkezik a héten. Ebben a környezetben az elemzők úgy vélik, hogy továbbra is elsősorban az arany és a japán jen viselkedhet menedékeszközként. Hozzájuk csatlakozhat menedékként a brit font, ha a hét végi EU-csúcson sikerül megállapodni a Donald Tusk által javasolt reformokról, mivel az növelné az EU-párti szavazatok győzelmi esélyeit a júniusi népszavazás előtt.

Szerző: Beke Károly, Portfolio
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Meglepő helyekre is menekült a tőke
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér