Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 15:00|Túrós-Bense Levente | Pénzügy » Befektetés

Megtorpedózta az egyezséget az USA a G20-csúcson

Gyakorlatilag kihúzta a talajt az Egyesült Államok a G20-as csoport lába alól a hét végi csúcstalálkozón, miután elgáncsolta a szabadkereskedelemmel és a klímavédelemmel kapcsolatos korábbi irányelveket.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Egyesült Államok ellenállása miatt nem sikerült áttörést elérniük a világ 20 legnagyobb gazdasága (G20) pénzügyminisztereinek és jegybankárainak a hét végi csúcstalálkozón a protekcionizmus elutasítása és a szabadkereskedelem melletti kiállás, valamint a klímaváltozás elleni harc ügyében. A szombaton kiadott ötoldalas zárónyilatkozatban mindössze egy mondat szerepel: „továbbra is azon dolgozunk, hogy erősítsük a kereskedelem hozzájárulását nemzetgazdaságaink erősítéséhez”, de nyoma veszett „a húszak elvetik a protekcionizmus minden formáját” kijelentésnek és a klímavédelemre vonatkozó irányelvnek is.

A korábbi nyilatkozatok számomra nem relevánsak – mondta Steven Mnuchin, az USA pénzügyminisztere, hangsúlyozva, hogy Donald Trump elnök elvárásait és gazdaságpolitikáját képviselve tárgyalt. Mnuchin szerint Amerika elkötelezett a szabadkereskedelem mellett, ám néhány korábbi egyezmény részletét felül szeretnék vizsgálni.

Kép: AFP

A kétnapos találkozón heves, ám baráti vita folyt a G19-ek és Amerika között, így „nyitva maradt az ajtó egy jövőbeni megállapodás előtt„ – igyekeztek szépíteni a vereséget a résztvevők. Az elemzők többsége azonban súlyos kudarcként értékelte az eredményt: a protekcionizmus térnyerése súlyos vereség a német elnökségű G20 számára – mondta a Reutersnek Gabriel Felbermayr, az Ifo közgazdásza. Különösen igaz ez annak tükrében, hogy a német össztermék 45 százalékát az export biztosítja, így Berlinnek kiemelten fontos a minél szabadabb árumozgás. A szakember szerint hosszú távon a megállapodás hiánya a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) meggyengüléséhez vezet, és a jelenleginél is agresszívabb protekcionizmust eredményez.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ugyanakkor úgy látja, hogy a nemzetközi együttműködés nincs veszélyben, hiszen az Egyesült Államok is a nyitott piacok híve, ám egyelőre nem világos hogy „ki mit ért protekcionizmus alatt”. Sokan abban bíznak, hogy a júliusban esedékes hamburgi találkozón sikerül majd Washingtont is „csapatban tudni”.

Erre azonban kevés az esély, hiszen Donald Trump máris nekilátott kampányígéretei megvalósításának: a napokban benyújtott költségvetés-módosító javaslatai között 31 százalékkal csökkentette a környezetvédelmi tárca költségvetését, és borítékolható, hogy előbb-utóbb az importvámot (határ-igazított adót) is bevezetik. Sokan számítottak arra, hogy a találkozón a devizaárfolyamok kérdése is heves vitát szül majd, tekintve, hogy az USA korábban több jegybankot is támadott a mesterséges árfolyamgyengítés miatt.

Steve Mnuchin ismét megerősítette, hogy a dollárnak gyengébbnek kellene lennie, és az ázsiai országoknak erősíteniük kellene fizetőeszközüket. A G20-ak zárónyilatkozatában ugyanakkor előkelő helyen szerepel azon vállalás, amely szerint továbbra is tartózkodnak attól, hogy devizájukat versenyelőnyszerzési célokból manipulálják.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megtorpedózta az egyezséget az USA a G20-csúcson
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér