VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / BEFEKTETÉS

Nem szabad leírni Ázsiát

2016. 1. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 6. 17:15|Pénzügy » Befektetés

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyar kisbefektetőknek is fájhat a kínai részvények esése, az új év első két kereskedési napjának több mint 7,1 százalékos mínusza főleg a biztosítók ügyfeleit érintheti érzékenyen. A befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításokon belül ugyanis még mindig népszerű befektetésnek számítanak a távol-keleti, azon belül a kínai eszközalapok.

A lapunknak nyilatkozó biztosítók közül az Uniqánál kínai alapokban 7,2 milliárd forint értékű ügyfélbefektetés van, az egyéb, részben kínai részvényeket is tartalmazó Távol-Kelethez kapcsolható részvény eszközalapokban lévők értéke pedig megközelíti a 9,4 milliárd forintot. A Generalinál 6,3 milliárd forintot, a CIG Pannóniánál 4 milliárd forint körüli állományt kezelnek ilyen konstrukciókban, a Vienna Life 4,6 milliárd forintot kezel két ázsiai eszközalapban, a Groupamánál csupán 870 millió forintos az ilyen állomány.

Nyáron már túlesett a kínai részvénypiac egy összeomláson, amikor június első felében az alig három hónap alatt felfújódott lufi kipukkadt, és bő két hónap alatt 43 százalékot esett a Shanghai Composite index, ennek hatására a magyarországi kínai kitettségű eszközalapok között is többnek két számjegyű mértékben esett az árfolyama. A befektetők egy része lépett is. A CIG Pannóniánál például az esések előtt még 7 milliárd forint volt kínai alapokban, utána viszont 4,1 milliárd forintra csökkent az állomány, amiben szerepet játszott az árfolyamfigyelő szolgáltatás is.

A kínai piac elég sokat korrigált az év végéig, de ennek jelentős része január elején elveszett. A biztosítók azonban – okulva a 2008–2009-es krízisből – általában kínálnak valamilyen, akár automatikusan működésbe lépő szolgáltatást az ügyfeleiknek, amely alacsony kockázatú eszközökbe csoportosítja át a befektetéseket, ezzel csillapítja a nagy zuhanásokat. Az Uniqánál olyan alapcsalád is van, amely portfólióátrendezés nélkül is kivédi a nagyobb eséseket.

A szakemberek nem feltétlenül tanácsolják a hosszú távon gondolkozó befektetőknek, hogy szálljanak ki a kínai piacból. A tavalyi hektikus évben is forintban számolva 18 százalékot emelkedett a Shanghai Composite – hívja fel a figyelmet a CIG Pannónia. Mocskonyi Péter, a Groupama főosztályvezetője legalább tízéves távra ajánlja az ázsiai eszközalapot, ezen a távon pedig a napi árfolyam-ingadozásoknak nincs jelentőségük. A Generali Alapkezelő szakértői szerint is kedvező növekedési potenciállal rendelkezik Kína és az ázsiai régió. Egy-egy rossz makrogazdasági adat közzététele viszont elbizonytalaníthatja a befektetőket, rövid, de intenzív eladási hullámok törhetnek ki, emiatt érdemes lehet csökkenteni a kínai kitettséget a portfóliókban, és több részvénypiaci régió között megosztani a befektetést – ajánlja Kádas Tamás, az Uniqa vagyonkezelője. A Vienna Life szintén a kínai érintettség csökkentését javasolja rövid távon.

Szerző: Herman Bernadett
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem szabad leírni Ázsiát
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér