VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / BEFEKTETÉS

Nincs vigasz a borban

2016. 3. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 11. 06:00|Pénzügy » Befektetés
Magyarországon nem érdemes befektetésként eltenni a borokat, ám azért már igen, ha valaki tíz év múlva nem akar tízezreket fizetni egy-egy különleges tételért.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A nem túl fényes 2014-es évjárat kifutásával, az idén ismét érdemes már abban gondolkodni, hogy nagyobb potenciállal rendelkező borokat eltegyünk, a 2015-ös fehérborok és a vörös hordóminták is ígéretesnek tűnhetnek ugyanis. Igaz, a szakértők magánembereknek egyáltalán nem javasolják, hogy a borra mint befektetési lehetőségre tekintsenek.

fotó: Vémi Zoltán
Pedig első ránézésre nem tűnik rossznak az üzlet: a Gere Kopár 2006-os magnum (tehát 1,5 literes) palackjáért ma már a pince is közel 40 ezer forintot kér el, miközben ennek a felébe sem kerül a piacon lévő, most friss évjárat hasonló üvege. Az internet tele van azzal, miként növekedett húsz év alatt a borok ára ötszáz vagy ezer százalékkal, vagy azzal, hogy a húsz éve 30-40 ezer forintért megvásárolható esszenciák ma már kétszázezret érnek. Az elmúlt évtizedekben a bor persze többet hozott, mint akár a részvény, akár a valutabefektetések, persze kokcázat van ebben is. A legjobb ötven bordeaux-i bor áralakulásából készített index, a Liv-ex Fine Wine 50 az elmúlt öt évben 37,9 százalékot veszített az értékéből, és az elmúlt egy évet tekintve is csak 0,62 százalékot hozott.

Radosevics Radovan, a Radovin borkereskedések alapítója szerint Magyarországon a legnagyobb probléma a kereslettel van. Az igazán drága, tíz év körüli, magas minőségű magyar borokért ugyan elkérhetnek az éttermekben akár 30-40 ezer forintot is, kínálhatják azt a kiskereskedelemben 20 ezer forint körüli áron, de azt a nagykereskedők nem veszik át, főleg nem ennyiért, legfeljebb a feléért.

A problémát részben a szabályozás jelenti: a bor ugyanis jövedéki termék, ezért a forgalmazása is szigorúbb. Ráadásként ott van a kereslet is: egy dugós vagy más módon hibás bort a magyar kereskedőnek cserélnie kell – ennek kockázatát is árazzák. De gond az is, hogy nincs meg a vásárlói, gyűjtői kör: hazai fizetőképes kereslet nincs, az a réteg, amely megengedi magának a több tíz- vagy akár százezer forintos borok megvásárlását, már régóta nem a hazai kínálatból válogat.

Popovits Dávid, a Doblo Bor & Bár tulajdonosa szerint magánembereknek leginkább magáncélra érdemes vásárolniuk. Két okból jó most megvásárolni egy-egy kedvenc (persze nagyobb potenciállal rendelkező, vagyis: eltehető) borból többet – mondja. Egyrészt, mert van belőle, és így garantáltan lesz is pár év múlva – a magyar borászatok kínált mennyiségei nem jelentősek, vagyis egy idő után nem kaphatók. Másrészt, mert így olcsóbban meg lehet szerezni őket, vagyis nem kell több tízezer forintot fizetni majd évjáratos jó borokért, amikor ilyet szeretnénk inni.

Borba befektetni a borászoknak vagy a kereskedőknek érdemes – mondja Popovits Dávid, aki szerint azonban a szőlészetek Magyarországon jellemzően nem tartják a tételeket, hanem inkább gyorsan kiárusítják őket. Így gyorsabban tesznek szert pénzre, de kevesebbre. A kereskedőknél már jellemzőbb az ilyen gazdálkodás, a Doblo is igyekszik néhány tételt eltenni. Így aztán előfordul, hogy évjáratfordulónál (vagyis amikor a nagykereskedőnél és a pincénél elfogy egy évjárat, és az újat kezdik árulni) egy-egy korábbi tétel ára felmegy akár 50 százalékot is. Vagyis lehet, hogy a 2013-as aszú ára a másfélszerese lesz majd a 2014-esnek.

Popovits Dávid szerint ilyen típusú befektetésként a hatputtonyos tokaji aszúk, a kiemelkedő szamorodnik ajánlhatók, míg Radosevics Radovan azoknak, akik az itallal mint befektetéssel akarnak foglalkozni, inkább az égetett termékeket ajánlja: szerinte például most a nagy sláger a japán whisky lesz: az európai piacra jutó mennyiség korlátos, a termék iránt egyre nagyobb a kereslet, így az árnövekedésnek elég nagy a valószínűsége.

Szerző: Várkonyi Iván
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nincs vigasz a borban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 1. Teofil2016. 3. 14. 06:01

  Esze ment egy ember lehet aki 7.5 dl borért 40 ezer Ft ki fizet,maximum 500 Ft de az a legfelső ár!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nincs vigasz a borban


  Esze ment egy ember lehet aki 7.5 dl borért 40 ezer Ft ki fizet,maximum 500 Ft de az a legfelső ár!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér