Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 23. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 23. 15:46|H. B. | Pénzügy » Befektetés
Vagyon Százmilliárd forintos lett a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap

Ömlik a pénz a Diófához

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Rekordidő, csupán két év alatt elérte a 100 milliárd forintos lélektani határt a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapjának nettó eszközértéke. Az alap 2014 március 17-én indult mindössze egymilliárd forintos vagyonnal, és mostanra a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató, az FHB Bank és a TakarékBank zászlóshajójává nőtte ki magát. Az alapkezelő 2015 elején egy intézményi sorozatot is indított a lakossági mellé, amelyben mostanra csaknem 12 milliárd forint gyűlt össze.

A hazai ingatlanalap-piacon számos szereplő jelen van, de a lakossági szegmensben csak három sikeres igazán, a Diófa mellett az Erste és az OTP Ingatlan Alapkezelő számít komoly játékosnak. A piacvezető jelenleg az Erste, amelynek legnagyobb alapja 2004 óta működik, és jelenleg több mint 270 milliárd forintot kezel, az OTP-s alap 2002-ben indult, a vagyona 80 milliárd forint fölött van. Az Erste annak idején két és fél év alatt érte el egyébként a 100 milliárd forintos vagyont, a ma már kisebb OTP-s alap pedig három és fél év alatt nőtt ekkorára.

A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap már működése első évében is sok friss pénzt gyűjtött, a nettó eszközértéke egy év után meghaladta a 34 milliárd forintot. Az értékesítési eredmények tavaly is impozánsak voltak, a tervezett 56,2 milliárd forint helyett az év végére az alap nettó eszközértéke elérte a 81,4 milliárd forintot. Az idén pedig tovább gyarapodott a vagyon, az év első két hónapjában a hazai befektetési alapok közül Diófa ingatlanalapja nőtt a legnagyobb mértékben.

A gyors növekedés egyúttal komoly kihívást is jelent az alapkezelőnek, a beáramló pénzekből ugyanis ingatlanokat kellene venni, hogy megfelelő szinten tartsák a portfólióban az ingatlanbefektetések arányát. Egy-egy tranzakció lebonyolítása viszont az ingatlanpiacon 3–12 hónapot vesz igénybe. A napokban három ingatlant is vásárolt a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap, és a következő hónapokban további ügyletek zárulhatnak le. Az alapkezelő kereskedelmi és logisztikai ingatlanokat, valamint irodaházakat is keres, a fő célja, hogy minőségi ingatlan- és bérlői állományt építsen ki. A Diófa 2014 óta az ingatlanbefektetési piac egyik legaktívabb szereplőjének számít, egy év alatt nyolc tranzakciót bonyolított le, 2015 végén már 12 bérbe adható ingatlannal rendelkezett. Az első irodaház, amelyet megvettek, a Buda Business Center volt, amelynek kihasználtságát tavaly 100 százalékosra növelték. A tavalyi év legnagyobb tranzakciója az Infopark E épületének megvásárlása volt.

Magyar Posta Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ömlik a pénz a Diófához
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér