Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 22. 17:40|Palkó István, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Ördögi körben az amerikai bankok

Nagy eséssel indult az év az amerikai bankok részvénypiacán, és a gyorsjelentések sem nyugtatták meg a befektetőket. A bevételek stagnálnak, a hitelezési veszteségek pedig idén már nőhetnek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hat legnagyobb amerikai bank közül egyik sem alkotott kiemelkedőt 2015 negyedik negyedévében. Bár a szerkezetátalakításon áteső Citigroup és a rekordbírságait maga mögött hagyó Bank of America bevétele 3 százalék fölötti mértékben nőtt, az idei első negyedévben már mindkét bank esetében visszaesésre számítanak a befektetők 2015 elejéhez képest. A Fed decemberi kamatemelésére jellemzően hitelkamataik növelésével reagáltak a bankok, de a jelenlegi kamatszint és a szigorodó szabályozás elegye még mindig csak a bevételek szinten tartásához elég. 2015 egészében 413 milliárd dollárnyi bevételt ért el a hat legnagyobb bank, ami megfelel az egy évvel korábbinak.

A negyedik negyedévben ismét megmutatkoztak a bankok eltérő működési modelljének sajátosságai. A kereskedési tevékenységben régen látott alacsony aktivitást mutattak az ügyfelek, ez különösen a Goldman Sachs és a Morgan Stanley bevételi számain éreztette a hatását. A tőkepiaci megingásokkal szemben ellenálló, jelzáloghitelezésben erős Well Fargo bevételei igen mérsékelt, de stabil növekedést mutathatnak az elemzői várakozások szerint a következő negyedévekben is. Ez a bank is inkább a hitelezési volumen növekedésében, mint a kamatmarzs emelkedésében bízhat, utóbbi ugyanis az egy évvel korábbi 3,04 százalékról még 2,92 százalékra csökkent a hitelintézetnél tavaly év végén. Stabilabb üzleti kilátásait mindazonáltal díjazzák a befektetők: míg a többi bank részvényárfolyama a szélesebb piacot meghaladó mértékben, 15–21 százalékkal esett e hét szerda estig szilveszter óta, a Wells Fargóé „csak” 12 százalékkal került lejjebb.

Ami viszont újdonságként aggaszthatja a befektetőket, az a hitelezési veszteségek várható romlása. A JP Morgan már most mind az öt jelentési területén növekvő kockázati költségekről adott számot. A lakossági üzletágban a hitelkártyák és az autóhitelek, a vállalati területen pedig a kereskedelmiingatlan-hitelek, a fémipari és bányászati, valamint az energiaipari kitettség minőségromlása várható számos elemző szerint. Egyelőre csak az elején járunk a romló trendnek, amelyet a nyersanyagárak további esése, illetve alacsony szinten maradása erősíthet fel idén.
A kihívások kezelésére csak a már bevált, de a végtelenségig nem folytatható költségcsökkentés eszközéhez nyúlhatnak a bankok. A Morgan Stanley új, „Project Streamline” nevű programja például 1 milliárd dollárnyi éves operatív költségtől szabadítaná meg a bankot 2017 végéig. Egyre többen tartanak azonban már attól, hogy a nagy banki költségcsökkentések a bevételtermelő képességet veszélyeztetik, és ezzel be is zárul az ördögi kör.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ördögi körben az amerikai bankok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 6. 13:00Kemény árfolyamválság felé tartanak a törökök

  Az utóbbi hetek vesztese egyértelműen a török líra volt a feltörekvő devizapiacon, a fizetőeszköz értékét nemcsak a nemzetközi hangulat, hanem a belföldi tényezők is rombolják. Ráadásul korántsem biztos, hogy vége az esésnek, sőt az utóbbi napokban gyorsuló ütemben zuhan a líra árfolyama

 • 2016. 12. 6. 05:00Egyszer fent, egyszer lent

 • 2016. 12. 6. 05:00Erre figyel ma a piac

 • 2016. 12. 5. 13:43Véget érhet Kuba elszigetelődése

  Fidel Castro halála eddig nem volt jelentős hatással a Latin-Amerikában befektető hazai alapokra, a régióban befektetési lehetőséget látó eszközök viszont jól teljesítettek az elmúlt napokban

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér