Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 3. 15:30|Barát Mihály | Pénzügy » Befektetés

Saját úton is járnak a hitelintézetek

Tervei szerint kimarad az Erste Bank a Mark Zrt. eszközvásárlási programjából: ezzel már három olyan nagybankról tudni, amely maga kívánja értékesíteni rossz portfólióelemeit. A projekthitelek állománya közben olvadni kezdett.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Erste Bank nem kíván részt venni a Mark Zrt. várhatóan e hónapban induló eszközvásárlási programjában – közölte a Bloomberg. „Az Erste inkább külön-külön, darabonként értékesíti a nem teljesítő eszközöket a piacon, mint hogy egyben átadja a teljes portfóliót az eszközkezelő társaságnak” – tájékoztatta a hírügynökséget Carmen Staicu, az Erste Group szóvivője.

A rossz hitelek állománya – tette hozzá a szóvivő – gyorsan csökken a kedvező piaci körülményeknek köszönhetően. „A bankcsoport nyitott az egyes nem teljesítő eszközök értékesítésére minden releváns piaci szereplő részére, de nem tervezi a teljes kereskedelmi ingatlanportfólió eladását” – hangsúlyozta válaszában Staicu. Az Erste Bank álláspontjának közzététele nyomán már három olyan nagyobb szereplőről lehet tudni, amely nem kíván részt venni a Mark programjában, hiszen korábban a K&H és a Budapest Bank is kizárta ennek lehetőségét – emlékeztetett a Bloomberg.

Attól ugyanakkor nem kell tartani, hogy a Mark végül portfólió nélkül marad, hiszen több nagybank is akad még a potenciális partnerek között. Az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály például korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy bejelentkeznek a programba: igaz, gyaníthatóan nem a bank lesz az eszközkezelő első számú ügyfele, hiszen a portfóliótisztításhoz szükséges lépéseket maguk is megtették. A Raiffeisen Bank pedig még tavaly közölte, hogy hozzávetőlegesen 100 milliárd forintnyi eszközt adnának el a Marknak vagy más piaci szereplőnek.

Az is látszik viszont, hogy a bankok maguk is próbálják meglovagolni az élénkülő ingatlanpiacban rejlő lehetőségeket. A CIB Bank visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata, a Recovery Zrt. például múlt hónapban indított új honlapot az érintett ingatlanok értékesítésének támogatására, ahol a CIB-csoport tulajdonában lévő összes eladó ingatlan elérhető.

A hitelintézetek által kezelt projekthitelek állománya a múlt év végére egyébként jelentős mértékben csökkent: a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatok szerint a belföldieknek nyújtott hitelek mennyisége a 2015 decemberéig tartó egy év alatt több mint 15 százalékkal, 1473,7 milliárd forintra mérséklődött, miközben a 90 napon túli csúszásban lévő tételek aránya 22,7-ről 19,6 százalékra zsugorodott.

A Mark Zrt. – korábbi közlése szerint – várhatóan ebben a hónapban hirdeti meg hivatalosan az eszközvásárlási program feltételeit. Ezt követően a tervek szerint 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden pénzügyi intézmény részt vehet, ezt pedig a hét évre tervezett „értékteremtési periódus” követi majd. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a Mark a feltételeknek megfelelő összes portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz. A Mark három üzletága 300-500 eszköz kezelésére készül a portfólióépítés időszakában. Fontos megkötés, hogy a bankok csak teljes portfóliójukat ajánlhatják fel, egyes eszközöket nem. A hiteleknél 500 millió, az ingatlanoknál pedig 200 millió forint az alsó limit bruttó értéke.

Recovery Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Saját úton is járnak a hitelintézetek
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér