Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 22. 13:20|Szandányi Levente, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Szárnyalhat a FedEx

Nagyot emelkedett a FedEx árfolyama a gyorsjelentés után. A kedvező folyamatok fennmaradhatnak a cégnél.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A FedEx Corporation árfolyama közel 12 százalékot erősödött múlt csütörtökön, ekkora napon belüli emelkedésre nem volt példa a vállalat piacán 2002. szeptember 19. óta. Ráadásul az elemzői várakozások szerint a következő egy évben további 15-20 százalékot erősödhet a szállítmányozó vállalatcsoport árfolyama.

A ralira azt követően került sor, hogy a FedEx közzétette negyedéves gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy egyszeri tételek hatására csökkent ugyan a cégcsoport nettó eredménye, viszont az árbevétele növekedett, és mindkét soron sikerült meghaladni az elemzők várakozásait. A menedzsment is optimista várakozásokat fogalmazott meg, véleményük szerint a május végén záródó, teljes üzleti évre vonatkozó egy részvényre jutó nyereség 20-22 százalékkal növekedhet.

Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves beszámolóra az elmúlt években ugyanakkor többször is volt példa, így ez a mostani eset nem kirívó, és aligha ad magyarázatot a FedEx árfolyamának ilyen mértékű erősödésére. A piaci szereplők szerint nem is a gyorsjelentés, hanem egy az elmúlt hónapokban megjelent kockázat kiárazódása eredményezte a ralit a vállalat piacán. Korábban olyan hír jelent meg ugyanis, amely szerint az Amazon tárgyalásokat folytat a Boeing repülőgépgyártóval húsz gép tartós lízingeléséről. Ebből pedig arra következtettek a befektetők, hogy az Amazon egy újabb üzletágban, a csomagkézbesítésben kíván megjelenni, ami olvasatukban azt jelentette, hogy a FedEx nagyon erős konkurenst kaphat a közeljövőben.

Ezt a spekulációt aztán a FedEx alapítója és ügyvezetője, Fred Smith jelentősen gyengítette, amikor arról beszélt, hogy mennyi időbe telne és mennyi pénzbe kerülne az ő vállalatáéhoz hasonló infrastruktúrát kiépíteni. Smith emlékeztetett rá, hogy a cégcsoportjának több mint 650 repülőgépe van, amely durván négyötöde a Delta Air Lines flottájának. A szárazföldi csomagküldő flottájukban több mint 100 ezer jármű található, és több száz logisztikai központtal és irodával rendelkeznek világszerte. Egy ekkora járműpark és elosztóhálózat felépítése egy évtizedbe és több tízmilliárd dollárba kerülne a cég vezére szerint.

Az elemzők szerint sem arról lehet szó, hogy az Amazon azért akar repülőgépeket lízingelni, hogy aztán megjelenjen a csomagküldő üzletágban. Sokkal valószínűbb, hogy ezek segítségével akarják a megrendelt termékeket mozgatni az egyes logisztikai központjaik között. Ezek az információk, illetve vélemények a jelek szerint megnyugtatták a befektetőket, akik erőteljesen vásárolták a FedEx-papírokat. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a szállítmányozó vállalat árfolyama az elmúlt egy évben 5,5 százalékot esett, míg a nagy rivális UPS árfolyama közel 5 százalékot erősödött. Az elmúlt napok szárnyalásának ráadásul az elemzők szerint még nincs vége: a következő egy évben a FedEx árfolyama további 15-20 százalékot erősödhet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Szárnyalhat a FedEx
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 30. 19:40Ötletekbe is fektet a Hiventures

  Összesen több mint 50 milliárd forintot fektet a Hiventures ígéretes, nemzetközi szinten is sikeressé tehető vállalkozásokba. Egészen kezdő cégek is pénzhez juthatnak

 • MÁRCIUS 30. 15:58Lázár üzent a CEU-nak

  A kormány szigorítaná a felsőoktatási törvényt, amellyel a CEU szerint ellehetetlenítenék az egyetem működését. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt üzente: mindenki tartsa be a játékszabályokat.

 • MÁRCIUS 30. 15:07Suzuki-gyár Esztergomban: nem kell tartani elbocsátástól

  Áprilisban vagy májusban jelenik meg az európai piacon a legújabb Suzuki Swift, de az már nem Esztergomban, hanem Japánban készül.

 • MÁRCIUS 30. 09:05Lehet még potenciál a cseh bankokban

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér