Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 7. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 7. 15:17|Villányi Ádám, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Vad előrejelzések érkeztek 2016-ra

Idén több olyan dolog is történhet, amely sokakat meglep majd, az amerikai jegybank akár újra kamatot csökkenthet, nagyot ugorhat az olaj ára, és több mobilgyártó is eltűnhet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Reuters hírügynökség összegyűjtötte az idei évre vonatkozó legváratlanabb forgatókönyveket. Első helyen említik, a Janet Yellen vezette Fedet, amely decemberben a gazdaságban végbemenő pozitív folyamatokra hivatkozva kamatot emelt. Elemzők azonban úgy vélekednek, még idén újra csökkenthetik a rátát. Az Egyesült Államok EU-tól és Japántól eltérő monetáris politikája erősítheti a dollárt, amely akár a 0,85-ös szintet is elérheti az euróval szemben.

A terroristacsoportok térnyerése pedig a turisztikai iparágat és a nemzetközi kereskedelmet sújthatja. Így elképzelhető, hogy még az idén csökkentésre kényszerül a Fed. Közel 40 százalékot esett tavaly az olajár, köszönhetően az OPEC-országok generálta túlkínálatnak. A drágán termelő amerikai és brit kutak veszteségesek, így ha az olaj ára alacsony marad, több helyen is leállíthatják a kitermelést. Ebben az esetben nőne az OPEC árazási ereje, és ha az olaj iránti kereslet követi a globális gazdasági növekedést, úgy újra a tízéves átlaga, azaz 80 dollár körüli szintre emelkedhet.

Az egyik brit pénzintézet, az HSBC már idén elhagyhatja Londont, és máshová költöztetné székhelyét. Öt város jöhet szóba: Szingapúr, Hongkong, Toronto, Sanghaj és Párizs. Torontóban és Szingapúrban a legkedvezőbb az adózási környezet, előbbi mellett az is szól, hogy Kanadában magasabb adózás előtti profitot ért el a bank, mint például az USA-ban, és bőség van szakképzett munkaerőből. Szingapúr lehet azonban a legcsábítóbb célpont, olyan szempontokból teljesít kiemelkedően, mint a versenyképesség, a stabilitás és a transzparencia.

Korábban nem vették komolyan a Netflixet a versenytársak, most azonban már nagyságrendileg ugyanannyit, 50 milliárd dollárt ér, mint például a Time Warner. A Netflix 69 millió felhasználóval rendelkezik, komoly veszélyt jelentve a tv-szolgáltatókra. Előrejelzések szerint az USA-ban 2020-ra 88 százalékról 82 százalékra csökken a televízió-előfizetések aránya. A Netflix túl nagyra nőtt (2,5 milliárd dollárt költ el idén), és saját gyártású sorozatai is sikeresek. Ez alapján van félnivalójuk a tv-társaságoknak.

Több jel mutat arra, hogy számos okostelefonokat gyártó cég komoly nehézségekkel fog küzdeni az idén. A mobileladások növekedési üteme 10 százalék alá csökkent, a piac telített, az Apple és a Samsung dominanciája erős, a Xiaomi és Huawei az első telefonjukat vásárlókat tudja megcélozni. Elképzelhető, hogy a kevésbé sikeres márkáknak – mint a Sony, a HTC vagy a Kyocera – meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, számukra vége a játéknak, de még a kanadai BlackBerry is arra kényszerülhet, hogy idén végleg befejezze tevékenységét.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Vad előrejelzések érkeztek 2016-ra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 30. 19:40Ötletekbe is fektet a Hiventures

  Összesen több mint 50 milliárd forintot fektet a Hiventures ígéretes, nemzetközi szinten is sikeressé tehető vállalkozásokba. Egészen kezdő cégek is pénzhez juthatnak

 • MÁRCIUS 30. 15:58Lázár üzent a CEU-nak

  A kormány szigorítaná a felsőoktatási törvényt, amellyel a CEU szerint ellehetetlenítenék az egyetem működését. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt üzente: mindenki tartsa be a játékszabályokat.

 • MÁRCIUS 30. 15:07Suzuki-gyár Esztergomban: nem kell tartani elbocsátástól

  Áprilisban vagy májusban jelenik meg az európai piacon a legújabb Suzuki Swift, de az már nem Esztergomban, hanem Japánban készül.

 • MÁRCIUS 30. 09:05Lehet még potenciál a cseh bankokban

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér