Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 12. 12:22|Nagy Viktor, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Világvégét áraz az egyik fontos mutató

A tengeri áruszállítási igényeket mérő mutató 30 éves mélyponton van. Ez elvileg nem sok jót jelentene a világgazdasági kilátások szempontjából, ám szerencsére az index esése mögött más gyakorlati okok húzódnak meg.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Baltic Dry index 1985 óta nem látott mélypontra esett – ez alapján pedig valami nagyon csúnya dolognak kellene történnie a világban. A mutatót sokan még mindig az egyik legfontosabb előre mutató (leading) indikátornak tekintik, ami előre jelzi a globális gazdasági folyamatokat. Az index értékének emelkedése egyebek közt arra utal, hogy nő a nyersanyagok szállítása iránti kereslet, ami pedig arra utalhat, hogy a javulnak a globális konjunktúrakilátások, csökkenése értelemszerűen ennek ellentettjére.

Ez azonban nem evidencia. Míg sokan azt gondolják, hogy a Baltic Dry Index alakulása azt mutatja meg, hogy hogyan alakul a tengerjáró hajókon szállított nyersanyagok, elsősorban a vasérc, a szén és különböző gabonafélék szállítása iránti igény, jóval több tényező mozgatja az indexet, mint csupán a kereslet. A rendelkezésre álló hajókínálat, az időjárás, az üzemanyagárak, de még a szállítási útvonalakon felmerülő fennakadások, szűk keresztmetszetek is eltérítik az index értékét.

Az igaz, hogy a keresleti oldal nem túl biztató. A tengeri áruszállításban fontos nyersanyagok, a vasérc és a szén iránti kereslet csökkent, ami mögött elsősorban a kínai gazdasági növekedés lassulása áll, s ez más fejlődő országok keresletét, végső soron a globális nyersanyagkeresletet is lefelé húzza. A nyersanyagok iránti gyenge kereslet mellett azonban a tengeri hajózásban látható túlkínálat az, ami lefelé nyomja a szállítási díjakat, így a Baltic Dry Indexet is. Az elmúlt években a problémát az okozta, hogy a hosszú, gyakran két-három éves gyártási idő miatt folyamatosan érkeztek a piacra azok a hajók, amelyeket még a válság előtt, illetve alatt rendeltek meg a hajózási cégek, így masszívan túlkínálatossá vált a hajózási piac, a válságot követően évente 80-100 millió tonna áru szállítására alkalmas hajó került piacra, becslések szerint még idén is a tavalyinak megfelelő, 50 millió tonna áru szállítására alkalmas hajó készül el, ráadásul úgy, hogy a megrendelések közel 40 százalékát egy-két évre elhalasztják, így a kapacitások még a következő években is bővülhetnek.

Túl sok, túl nagy hajó épült az elmúlt években. fotó: AFP
A sokak által figyelt Baltic Dry Index értéke tehát nem elsősorban azért zuhant nagyot, mert a nyersanyagok szállítása iránti kereslet összezuhant volna, hanem a túlságosan merev és eltúlzott méretű kínálati oldal húzta a mélybe, így az index esése nem is elsősorban a világgazdaság drámai lassulását, mint inkább a tengeri hajózásban kiépült masszív túlkapacitásokat mutatja.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Világvégét áraz az egyik fontos mutató
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér