Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 25. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 25. 16:01|Weinhardt Attila, Portfolio | Pénzügy » Befektetés

Visszarántják a forintot

Válságálló kezd lenni a forint, ami egyre erősíti a hazai fizetőeszközt, ezt azonban nem nézheti tétlenül a jegybank. Ez a kétféle erőhatás a továbbiakban is meghatározó lehet a forint árfolyamára.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a magyar gazdaság sérülékenysége jelentősen csökkent az elmúlt egy évben, hogy az idén kialakult külföldi piaci turbulencia alig viselte meg a forintot. Ez arra utal, hogy jelentős erők állnak mögötte, amelyek stabilizálják, illetve az erősödés felé tolják. Ilyen a külkereskedelmi, illetve folyó fizetési mérleg masszív többlete, valamint az, hogy a külföldiek sokéves mélypontra eső forintalapú állampapír-állománya miatt egyre kevésbé szűrődnek be hozzánk a külföldi hangulatingadozások hatásai.

Amint tehát enyhül a külföldi piaci vihar, a forintot erősítő tényezők jobban a felszínre törnek, és ez is segített a kilenchavi forintcsúcs kialakulásában. Mindez ráadásul úgy következett be, hogy a fontosabb országkockázati mutatók már régóta oldalaztak, és a forint kockázati prémiuma sem változott. Emellett a hosszabb futamidejű forintalapú állampapírok német feletti felára sem szűkült, hiszen a magyar papírok hozama nem tudott süllyedni. Márpedig ezek süllyedése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jó ideje kommunikált célja azért, hogy ezáltal is lazuljanak a monetáris kondíciók.

A fentiek alapján tehát érthető, hogy az MNB nem örült a forint erősödésének, hiszen az a monetáris kondíciók szigorodását is jelenti, miközben az olajárak mélyrepülése egyébként is lefelé húzza az inflációs pályát. Mindezek miatt könnyen belátható, hogy az MNB kedden miért utalt még egyértelműbben az alapkamat esetleges további csökkentésére, és szerdán miért erősített rá az üzenetekre azzal, hogy még a negatív egynapos betéti ráta alkalmazását sem zárja ki. Az utóbbiból már egyértelműen „értett” a piac: az MNB-nek valóban határozott szándéka a lazítás és a hosszabb futamidejű állampapírhozamok leszorítása. Ezt úgy tudná például elérni, hogy még több banki likviditást terel az ilyen papírok felé, ha pedig valaki ehelyett mégis az egynapos jegybanki betétet választaná, akkor azt a negatív kamat is büntethetné.

Mindezek miatt az előttünk álló hónapokban az várható, hogy a forint továbbra is a kettős erőhatások között hullámzik majd, azaz az erősödés felé mutató tényezőket a jegybanki üzenetek, illetve lépések időről időre igyekeznek majd felülírni.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Visszarántják a forintot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér