Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 4. 18:32|Herman Bernadett | Pénzügy » Biztosítás
Díjbevétel Lassan, de tovább nő a magyar biztosítási piac

Élre ugrott a Generali

Nagyot nőttek egyes biztosítási ágazatok tavaly, a kgfb-díjbevétel csaknem 20 százalékkal bővült, és az idén tovább emelkedhet, ugyanez áll a cascóra és a betegségbiztosításokra.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Harmadik éve nő már folyamatosan a biztosítási piac, tavaly 2,5 százalékkal, 871,3 milliárd forintra nőtt a díjbevétele a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) friss adatai szerint. A piac élén megtörtént a már jó ideje érlelődő helycsere, az első helyet átvette az évek óta zsugorodó Allianztól a piacnál gyorsabb ütemben növekvő Generali. Csoportszinten – vagyis a Genertellel és az Európai Utazási Biztosítóval együtt – persze már több éve a Generali áll az élen, 2015-ben azonban a társaság 120 milliárd forintot meghaladó díjbevételével önállóan is átvette a vezetést. A nagyok közül a Groupama díjbevétele is csökkent tavaly, de a harmadik helyet még megőrizte a cég az Aegon előtt, az ötödik helyen pedig a nyugdíj-biztosítási piac legnagyobb játékosának számító NN (korábban ING) áll.

A nem életbiztosítások bővültek nagyobb mértékben, csaknem 8,3 százalékkal, így a díjbevételük megközelítette a 430 milliárd forintot. A növekedés motorját az autósbiztosítások gyújtották be. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele csaknem 20 százalékkal nőtt, és meghaladta a 107 milliárd forintot. Egy átlagos kfgb díja tavaly meghaladta a 23 ezer forintot, egy évvel korábban még 20 ezer forint alatt volt az átlagdíj. Ez az emelés indokolt volt, hiszen 2014-ben 90 százalék körül volt a kgfb-s kárhányad, ez tavaly egészségesebb szintre, 80 százalék környékére esett vissza.

Az idén egyébként várhatóan még többet kaszálnak majd a biztosítók az autósokon. A jelenlegi átlagdíjak már 30 ezer forint fölött járnak, vagyis összesen 30 százalékot emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és a verseny is lanyhulni látszik, miután kiesett a piacról az Astra, és egyelőre a Köbe sem köthet új szerződéseket. Az is az árverseny ellen hat, hogy az év végi kampány jóformán eltűnt, az új ügyfeleknek pedig az idéntől tilos a meglévőekhez képest kedvezőbb díjat kínálni. A cascopiac is nőtt tavaly, mintegy 8 százalékkal. A díjbevétel 69 milliárd forint körül volt, a szerződések száma 821 ezerre emelkedett. Ebben a szegmensben is további növekedés várható az idén, az első két hónap adatai alapján ugyanis várhatóan több új autót adnak el, mint tavaly.

Egyes réspiacokat megcélzó biztosítók is sikeres esztendőt zártak tavaly, és az idén várhatóan még jobb eredményeket érhetnek el. Az egészségbiztosítási piac ugyan a vártnál lassabban indult be, de a múlt évi díjbevétele már megközelítette a 14 milliárd forintot, 22 százalékkal nőtt egy év alatt. Csaknem 15 százalékkal emelkedett a különböző pénzügyi veszteségekre kötött biztosítások díjbevétele is, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a különféle műszaki cikkek mellé egyre gyakrabban adnak el kiegészítő garanciát. Ráadásul a kárhányad ezekben a szegmensekben kiváló, a betegségbiztosításoknál a 25, az egyéb pénzügyi veszteségeknél a 30 százalékot sem éri el.

Az életbiztosítási piac húzóterméke a nyugdíjbiztosítás volt, tavaly év végén már 117 ezer ilyen szerződés volt a piacon, 50 ezerrel több, mint 2014 végén. A díjbevétel ebben a szegmensben a két és félszeresére nőtt, meghaladta a 29 milliárd forintot. Az adókedvezményt is sokan igyekeztek kihasználni, erre utal, hogy az utolsó negyedévben az eseti és egyszeri díjak volumene meghaladta az 560 millió forintot.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Élre ugrott a Generali
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. tavasz22016. 3. 7. 08:26

  EMBEREK ÉBREDJETEK!
  A biztosító csak a saját érdekeit nézi, és a saját hasznát. A biztosításomnak a felét kaptam vissza tőlük 10 év alatt. Pedig a "befektetésen volt a hangsúly.." Utálom a napot, amikor találkoztam velük, meg a brókernettel.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Élre ugrott a Generali


  EMBEREK ÉBREDJETEK!
  A biztosító csak a saját érdekeit nézi, és a saját hasznát. A biztosításomnak a felét kaptam vissza tőlük 10 év alatt. Pedig a "befektetésen volt a hangsúly.." Utálom a napot, amikor találkoztam velük, meg a brókernettel.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér