Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 24. 06:50|Herman Bernadett | Pénzügy » Biztosítás

Irreális a reálhozamigény az életbiztosításoknál

Szinte lehetetlen kitermelniük az életbiztosítások költségeit a vagyonkezelőknek. A biztosítások kétötöde a szakma által elfogadott TKM-szabályzat alapján is drágának számít.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Sok megtakarítási célú életbiztosításnál esély sincs arra, hogy gyarapítsa a vagyonát az ügyfél a magas költségek miatt. Még mindig akad tízéves futamidőre számítva két számjegyű teljes költségmutató (TKM), ami azt jelenti, hogy a költségek miatt évente legalább 10 százalékkal csökken a befektetéseken elérhető, elméletileg költségmentes hozam. A csúcsot a Metlife egyik konstrukciója tartja, ahol akár 11,82 százalékig kúszhat a mutató. Ahhoz hogy ebben a konstrukcióban gyarapodjon a pénz, netán az infláció mellett megőrizze az értékét, tartósan 15 százalék körüli éves hozamot kellene elérni. Erre azonban kicsi az esély.

A biztosítói eszközalapok teljesítményét nem összesítik, csak a normál befektetési alapokét, de ez is nyújt némi támpontot, hiszen a befektetési egységhez kötött (unit linked) alapok csaknem felét ugyanazok a cégek kezelik, mint a befektetési alapokat. A hazai befektetési alapok között pedig egyetlen olyan sincs, amelyik az elmúlt tíz évben 10 százalék fölötti átlagos hozamot ért volna el, így a biztosítók eszközalapjai közül sem valószínű, hogy sokan megugrották volna ezt a szintet.

Az idén már hatéves a TKM, a mutatót eredetileg azért vezették be, hogy összehasonlíthatóvá tegyék az életbiztosításokat, és élénkítsék a versenyt a piacon. A biztosítások azonban drágák maradtak. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint jelenleg 170-féle normál befektetési egységhez kötött életbiztosítás van a hazai piacon, ezek közül 65-nél szerepel a figyelmeztetés: a TKM-je valamelyik, esetleg az összes futamidőre számolva meghaladja a TKM-szabályzatban javasolt limiteket, ezek többsége folyamatos díjas. A TKM-szabályzatban lévő értékek egyébként nem alacsonyak. Tízéves biztosításnál az alsó limit 4,75, a felső, amit már indokolni kell 6,75 százalékos, ezek fél százalékponttal magasabbak, mint amennyit a nyugdíjbiztosításoknál engedélyeznek.

A TKM-szabályzatban lévő limiteket persze nem kötelező betartani. A szabályzat szerint ugyanis nem biztos, hogy mindig az ügyfelek érdekét sérti a magas költségszint, hiszen azt akár egy különlegesebb eszközalap magas kezelési költsége vagy egy nagyobb kockázati fedezet is indokolhatja. A nyugdíjbiztosításoknál viszont a jegybank nem fogadott el ilyen kifogásokat, és ajánlásával 2014 közepétől szigorú limitek közé szorította a TKM-eket, amit a biztosítók be is tartottak, emiatt számos drága terméket ki is vezettek a nyugdíj-biztosítási piacról.

Ahhoz, hogy egy normál életbiztosításnál akár az alsó limitet is kitermelje egy vagyonkezelő némi reálhozam mellett, legalább 6-8 százalékos éves hozamot kellene elérni, ami a hazai befektetési alapkezelőknek az elmúlt tíz évben csupán 15 alapnál sikerült. Az utóbbi években pedig még nehezebb lehet tartósan magas hozamot elérni, miután a kockázatmentes kamatszint egy százalék körüli szintre süllyedt, ráadásul az ügyfelek is gyakran alacsony kockázatú alapokat választanak. A biztosítók honlapja szerint tavaly főleg a hazai részvény- és kötvénypiacon befektető alapok értek el számottevő hozamot, sok ázsiai és feltörekvő piaci eszközalap árfolyama viszont nagyot esett. A biztosítók egyre népszerűbb árfolyamvédő megoldásai persze segíthetnek a veszteség mérséklésében, az viszont, hogy alacsony kockázatú papírokba került át a pénz, a maximálisan elérhető hozamot korlátozza.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Irreális a reálhozamigény az életbiztosításoknál
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. tavasz22016. 2. 25. 07:40

  Lábbal kellene fellógatni, aki ezeket az életbiztosításokat kitalálta és azt is aki engedélyezte. Egy nyugodt napuk se legyen az életben... A brókernetnek se... aki tüzelte az embereket, hogy micsoda jó befektetést tudnak. A FELÉT SE KAPTAM VISSZA A PÉNZEMNEK... Ők patikára költsék a jutalékukat. Jó erős gyógyszerekre.

  Válasz erre

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Irreális a reálhozamigény az életbiztosításoknál


  Lábbal kellene fellógatni, aki ezeket az életbiztosításokat kitalálta és azt is aki engedélyezte. Egy nyugodt napuk se legyen az életben... A brókernetnek se... aki tüzelte az embereket, hogy micsoda jó befektetést tudnak. A FELÉT SE KAPTAM VISSZA A PÉNZEMNEK... Ők patikára költsék a jutalékukat. Jó erős gyógyszerekre.

  Válasz erre

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 21. 10:17Csökkent a CIG Pannónia nyeresége

  Mintegy 9 százalékkal, 18,941 milliárd forintra emelkedett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. díjbevétele tavaly, ugyanakkor éves adózott eredménye 16,5 százalékkal, 724 millió forintra csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

 • FEBRUÁR 7. 11:30Okosotthonhoz már intelligens biztosítás jár

  Együttműködést jelentett be a nemzetközi Generali Csoport és a Google anyavállalatához, az Alphabethez tartozó Nest Labs. A biztosító 2017. február végétől olyan lakásbiztosítást fog kínálni, amelyet technológiai okosotthon-megoldásokkal kapcsolnak össze.

 • FEBRUÁR 7. 11:23Drága volt a kötelező biztosítás, hát csináltak maguknak

  Egy januárban hatályba lépett kormányrendelet értelmében minden fővállalkozó építőipari kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie már a szerződés megkötéskor, még családi házak építése és felújítása esetén is. Ám mivel nem volt elfogadható piaci ajánlat, a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége saját kezébe vette a megoldást.

 • FEBRUÁR 6. 12:20Etikusan még az életbiztosítás is olcsóbb

  Jelentősen, átlagosan negyedével csökkentek az újonnan kínált befektetési életbiztosítások ügyfélköltségei a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januártól hatályba lépett ajánlásának köszönhetően. A termékpaletta a felére csökkent, a magasabb költségű befektetési életbiztosítások kiszorultak a piacról - mondta Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér