Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 9. 12:26|Herman Bernadett | Pénzügy » Biztosítás

Jól fogy az egészségbiztosítás

Több mint az ötödével nőtt tavaly a betegségbiztosítási piac, és az idén, valamint a következő években is két számjegyű növekedést prognosztizál a szakma.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Beindulni látszik az egészségbiztosítási piac is Magyarországon. Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint 13,85 milliárd forintot költöttek erre, ez 22,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szerződések száma is nőtt valamelyest, tavaly év végén már több mint 33,5 ezer ügyfélnek volt ilyen biztosítása. A piacon alapvetően kétféle terméket kínálnak a biztosítók: az egyik úgynevezett összegjellegű biztosítás, amely után meghatározott összeget fizetnek, ha az ügyfél beteg lesz, vagy ellátásra szorul. A másik az úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó biztosítás, ez nem ad közvetlenül pénzt az ügyfélnek, viszont fizeti az ellátások és a vizsgálatok költségeit a különféle magánintézményekben.

A piaci szakértők szerint különösen ez utóbbi típusra nőtt meg a kereslet. „A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások, azon belül a járóbeteg-ellátáshoz és a nagy értékű képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz hozzáférést biztosító konstrukciók a keresettek” – mondja Kun Zoltán, a Vienna Life vállalati értékesítési igazgatója. Juhos András, az Uniqa igazgatósági tagja is úgy látja, a piacon belül egyre nagyobb a szolgáltatásfinanszírozó konstrukciók aránya. Az NN – amely alapvetően összegjellegű egészségbiztosításokat kínál – tavaly egy olyan terméket vezetett be, amelyhez szolgáltatásfinanszírozó modulokat is lehetett választani, ezekből kétszer annyit adtak el, mint egy évvel korábban a hasonló termékekből.

A képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz hozzáférést biztosító konstrukciók a legnépszerűbbek. fotó: Kurucz Árpád / archív
A piac jövőjével kapcsolatban is optimisták a szakértők annak dacára is, hogy a díjbevételi adatok még elég messze vannak attól, amit a biztosítók 2012-ben prognosztizáltak, miután köztehermentessé tették a munkáltatói juttatásként adott egészségbiztosítást. Akkor néhány éven belül legalább 50 milliárdos piaccal számoltak. Ez még messze van, de az idén is növekedést vár a szakma. Kun a piac egészét tekintve két számjegyű növekedésre számít a következő években, a Vienna Life pedig a piaci átlagnál gyorsabban szeretné bővíteni ezt az üzletágát. A Vienna Life-nál és az Uniqánál is a csoportos biztosítások további térnyerésére számítanak, a munkáltatók ugyanis egy ilyen konstrukcióban már havonta néhány száz forintért is biztosíthatják a dolgozókat. Az egyéni egészségbiztosítások díja ennek jellemzően a többszöröse, 5-10 ezer forint havonta. Emellett nőhet az igény a családra is kiterjeszthető munkavállalói egészségbiztosításokra is.

Egészségpénztári tagdíjból is egyre többen kötnek szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítást. Az első évben, amikor ezt lehetővé tették, alig 2,5 millió forintnyi tagdíj ment erre, ami legfeljebb két-három tucat ügyfél biztosítási díját fedezte. 2014-ben is valószínűleg 100 alatt maradt azoknak az egészségpénztári tagoknak a száma, akik egészségbiztosításra is fordítottak az egyenlegükből, hiszen mindössze 6 millió forintért vásároltak ilyen szolgáltatást. Tavaly viszont nagyot ugrott ez a szám: 149 millió forintért kötöttek egészségbiztosítást a pénztártagok, ez már ezer fölötti ügyfélszám lehet. A biztosítók szerint ez a terület is sokat fejlődhetne még, főleg ha bevezetnék, hogy összegjellegű biztosításokat is lehessen kötni egészségpénztári számlára.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jól fogy az egészségbiztosítás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 21. 10:17Csökkent a CIG Pannónia nyeresége

  Mintegy 9 százalékkal, 18,941 milliárd forintra emelkedett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. díjbevétele tavaly, ugyanakkor éves adózott eredménye 16,5 százalékkal, 724 millió forintra csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

 • FEBRUÁR 7. 11:30Okosotthonhoz már intelligens biztosítás jár

  Együttműködést jelentett be a nemzetközi Generali Csoport és a Google anyavállalatához, az Alphabethez tartozó Nest Labs. A biztosító 2017. február végétől olyan lakásbiztosítást fog kínálni, amelyet technológiai okosotthon-megoldásokkal kapcsolnak össze.

 • FEBRUÁR 7. 11:23Drága volt a kötelező biztosítás, hát csináltak maguknak

  Egy januárban hatályba lépett kormányrendelet értelmében minden fővállalkozó építőipari kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie már a szerződés megkötéskor, még családi házak építése és felújítása esetén is. Ám mivel nem volt elfogadható piaci ajánlat, a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége saját kezébe vette a megoldást.

 • FEBRUÁR 6. 12:20Etikusan még az életbiztosítás is olcsóbb

  Jelentősen, átlagosan negyedével csökkentek az újonnan kínált befektetési életbiztosítások ügyfélköltségei a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januártól hatályba lépett ajánlásának köszönhetően. A termékpaletta a felére csökkent, a magasabb költségű befektetési életbiztosítások kiszorultak a piacról - mondta Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér