VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / BIZTOSÍTÁS

Jól fogy az egészségbiztosítás

2016. 3. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 9. 12:26|Pénzügy » Biztosítás
Több mint az ötödével nőtt tavaly a betegségbiztosítási piac, és az idén, valamint a következő években is két számjegyű növekedést prognosztizál a szakma.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Beindulni látszik az egészségbiztosítási piac is Magyarországon. Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint 13,85 milliárd forintot költöttek erre, ez 22,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szerződések száma is nőtt valamelyest, tavaly év végén már több mint 33,5 ezer ügyfélnek volt ilyen biztosítása. A piacon alapvetően kétféle terméket kínálnak a biztosítók: az egyik úgynevezett összegjellegű biztosítás, amely után meghatározott összeget fizetnek, ha az ügyfél beteg lesz, vagy ellátásra szorul. A másik az úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó biztosítás, ez nem ad közvetlenül pénzt az ügyfélnek, viszont fizeti az ellátások és a vizsgálatok költségeit a különféle magánintézményekben.

A piaci szakértők szerint különösen ez utóbbi típusra nőtt meg a kereslet. „A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások, azon belül a járóbeteg-ellátáshoz és a nagy értékű képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz hozzáférést biztosító konstrukciók a keresettek” – mondja Kun Zoltán, a Vienna Life vállalati értékesítési igazgatója. Juhos András, az Uniqa igazgatósági tagja is úgy látja, a piacon belül egyre nagyobb a szolgáltatásfinanszírozó konstrukciók aránya. Az NN – amely alapvetően összegjellegű egészségbiztosításokat kínál – tavaly egy olyan terméket vezetett be, amelyhez szolgáltatásfinanszírozó modulokat is lehetett választani, ezekből kétszer annyit adtak el, mint egy évvel korábban a hasonló termékekből.

A képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz hozzáférést biztosító konstrukciók a legnépszerűbbek. fotó: Kurucz Árpád / archív
A piac jövőjével kapcsolatban is optimisták a szakértők annak dacára is, hogy a díjbevételi adatok még elég messze vannak attól, amit a biztosítók 2012-ben prognosztizáltak, miután köztehermentessé tették a munkáltatói juttatásként adott egészségbiztosítást. Akkor néhány éven belül legalább 50 milliárdos piaccal számoltak. Ez még messze van, de az idén is növekedést vár a szakma. Kun a piac egészét tekintve két számjegyű növekedésre számít a következő években, a Vienna Life pedig a piaci átlagnál gyorsabban szeretné bővíteni ezt az üzletágát. A Vienna Life-nál és az Uniqánál is a csoportos biztosítások további térnyerésére számítanak, a munkáltatók ugyanis egy ilyen konstrukcióban már havonta néhány száz forintért is biztosíthatják a dolgozókat. Az egyéni egészségbiztosítások díja ennek jellemzően a többszöröse, 5-10 ezer forint havonta. Emellett nőhet az igény a családra is kiterjeszthető munkavállalói egészségbiztosításokra is.

Egészségpénztári tagdíjból is egyre többen kötnek szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítást. Az első évben, amikor ezt lehetővé tették, alig 2,5 millió forintnyi tagdíj ment erre, ami legfeljebb két-három tucat ügyfél biztosítási díját fedezte. 2014-ben is valószínűleg 100 alatt maradt azoknak az egészségpénztári tagoknak a száma, akik egészségbiztosításra is fordítottak az egyenlegükből, hiszen mindössze 6 millió forintért vásároltak ilyen szolgáltatást. Tavaly viszont nagyot ugrott ez a szám: 149 millió forintért kötöttek egészségbiztosítást a pénztártagok, ez már ezer fölötti ügyfélszám lehet. A biztosítók szerint ez a terület is sokat fejlődhetne még, főleg ha bevezetnék, hogy összegjellegű biztosításokat is lehessen kötni egészségpénztári számlára.

Szerző: Herman Bernadett
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jól fogy az egészségbiztosítás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér