Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 18:25|Herman Bernadett | Pénzügy » Biztosítás
Trend A kgfb-díjbevétel az idén is nagyot nőhet

Jól megy a biztosítóknak

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre jobban megy a biztosítóknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Tavaly a szektor adózott eredménye meghaladta a 44 milliárd forintot, ami ugyan még mindig elmarad a válság előtti szintektől, de 36 százalékos javulás 2014-hez képest. A tőkearányos megtérülésre sem lehet panasz az ágazatban, ennek mértéke tavaly már 18,7 százalékos volt. A biztosítási adó 2013-as bevezetését lassan megemészti a szektor. A nem életbiztosítási ág két éven át veszteséges volt, tavaly viszont már nyereséget termelt. Az életbiztosítási ág nyereségessége pedig tovább nőtt.

A forgalmi adatok első látásra nem túl erősek, hiszen a teljes díjbevétel tavaly csupán 2 százalékkal nőtt, 851,4 milliárd forintra. Az életbiztosítások díjbevétele ráadásul több mint 3 százalékkal csökkent, miközben eltűnt több mint 6600 szerződés. Tüzetesebben megvizsgálva az adatokat már szebb a kép, a visszaesés ugyanis nagyrészt az egyszeri díjas díjbevételek csökkenése miatt következett be. A korrigált díjbevétel valójában nőtt tavaly, a rendszeres díjas életbiztosításokba több pénz került, mint 2014-ben. Ez pedig jó a biztosítóknak, hiszen a rendszeres díjas biztosítások hosszú évekre garantálják a rendszeres díjbevételt. A növekedésre az idén is lehet esély, hiszen az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások jól eladhatók, az elmúlt évben megkötött szerződésekbe pedig az idén is folyik majd be pénz. A nem élet ág kifejezetten hasított, a díjbevétele 8,5 százalékkal nőtt tavaly. A növekedés motorja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) volt, ebben a szegmensben csaknem 18 százalékkal nőtt a díjbevétel, és meghaladta a 96 milliárd forintot. Idén további növekedést várnak a szakértők, hiszen a díjak meredeken emelkednek. Egy éve még 25 ezer forint körül volt egy áltagos kgfb-szerződés éves díja, most viszont már 32 ezernél tart, ez alapján bőven 100 milliárd forint fölött lesz a szektorszintű díjbevétel. A verseny csökkenése is segíti az áremelkedést, új szereplő nem lép be erre a piacra, két olcsóbb játékos viszont – legalább ideiglenesen – kiszállt. Az Astra fizetésképtelenné vált, a Köbét pedig az MNB tiltotta el új szerződések kötésétől.

Más szegmensekben is volt némi növekedés. A cascopiac 8 százalékkal bővült tavaly, és ha az újautó-eladások az idén is nőnek, ez a trend folytatódhat. A tűz- és elemi kockázatokra szóló biztosítások díjbevétele csak minimális mértékben nőtt, de ha felpörögnek a lakásépítések, ezen a téren is élénkülésre lehet számítani.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jól megy a biztosítóknak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Teofil2016. 2. 27. 05:49

  Soha sem értem meg élet biztosítás cím szó mit rejt,mivel tuti mindenki meghal csak idő kérdése,akkor meg miről beszélnek itt élet biztosításról.Nem inkább arról szól a fáma sok sok ezren jól megélnek ebből az ágazatból,én is gyűjtök tartalékot de az teljesen ingyen van és ha úgy adódik van mihez nyúlni,nem kell ácsingózni a pénzemért!!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Jól megy a biztosítóknak


  Soha sem értem meg élet biztosítás cím szó mit rejt,mivel tuti mindenki meghal csak idő kérdése,akkor meg miről beszélnek itt élet biztosításról.Nem inkább arról szól a fáma sok sok ezren jól megélnek ebből az ágazatból,én is gyűjtök tartalékot de az teljesen ingyen van és ha úgy adódik van mihez nyúlni,nem kell ácsingózni a pénzemért!!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 27. 10:31Gondatlanságra nem jár kártérítés

  A szokásosnál csaknem egy hónappal korábban kezdődik a biztosítóknál a tavaszi dömping, a hétvégi házakban télen esett károk bejelentése. A korai szezonnyitással arányosan idén hamarabb kezdenek „dolgozni” a besurranó tolvajok is – figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz.

 • MÁRCIUS 24. 12:45Nevet váltanak az MKB Biztosítók

 • MÁRCIUS 21. 09:3520 milliós bírságot kapott a CIG Pannónia

  Az MNB 20 millió forintos bírságot szabott ki a CIG Pannónia Biztosítóra a részére vezérügynöki tevékenységet végző társaság felügyeleti biztosításközvetítői nyilvántartásba való bejelentésének és vezérügynökként való engedélyezésének elmaradása miatt - közölte a jegybank.

 • MÁRCIUS 13. 14:15Jelentős potenciál van a CIG-ben

  Az elmúlt időszakban két fontos hír is megjelent a BÉT prémiumkategóriájában jegyzett CIG Pannónia Biztosítóval kapcsolatban.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér