Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2006. 11. 30. 00:00|Tóth István János | Pénzügy

Borúlátóbbá váltak a magyar vállalkozások

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ez év októberében, az önkormányzati választások után a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) a területi kamarák közreműködésével több mint 12 ezer céget keresett meg szokásos, félévenként sorra kerülő vállalatikonjunktúra-vizsgálata során. A kutatás eredményei azt mutatják: a második fél évben javultak a magyar cégek üzleti helyzetét és jövedelmezőségét tükröző mutatók, miközben a vállalkozások várakozásai – nem függetlenül a kormányzat részben megvalósított és tervezett megszorító és keresletszűkítő csomagjának hatására – pesszimistábbakká váltak, és csökkent a GVI-konjunktúramutató értéke. Ez a visszaesés azonban nem tekinthető számottevőnek, inkább az áprilisi (a választás első fordulója utáni) rendkívül kedvező várakozások korrekciójának.
Továbbra is kedvezőnek tekinthetjük a cégek kilátásait, ha az idei októberi adatokat a korábbi évek azonos időszakra vonatkozó adataival vetjük össze. A megkérdezett vállalatok helyzetértékelésére az optimizmus a jellemző, különösen a jelenlegi üzleti helyzet és a jövedelmezőség tekintetében láthatunk pozitív elmozdulást – ezek a vélemények leginkább a külső konjunktúra kedvező (és a vártnál kedvezőbb) alakulásával függnek öszsze. Erre utal az, hogy miközben a belföldre termelő cégeknél a tavaly októberi szintre esett a GVI-konjunktúramutató, addig a jelentős exportálóknál nem történt változás ennek magas szintjében, illetve a belföldi mellett az exportra is termelő vállalatok várakozásai tovább javultak, és optimistábbak, mint egy vagy fél évvel ezelőtt. A GVI bizonytalansági mutatója változatlan, és magas szintje azt mutatja, hogy a rövid távú kilátásokat illetően meglehetősen nagy a bizonytalanság a magyar cégek körében: jelentős különbségek mutatkoznak a vállalatok értékelései között.
A 2006. októberi felvétel tanúsága szerint az elmúlt fél évben tovább javult a cégek üzleti helyzete, de ezt már nem követik a 2007 első negyedévére vonatkozó kilátások – a társaságok mind az üzleti helyzet, mind a jövedelmezőség, a beruházások és a foglalkoztatottság tekintetében romlásra számítanak a következő fél évben. Mindez erős és stabil külpiaci konjunktúra mellett valósul meg. Erre mutatnak a kapacitáskihasználtság kimagaslóan jó adatai: 78 százalékos az átlagos kihasználtság, s az exporteladások további bővülését jelzik a várakozások. A kapacitáskihasználtság különösen az exportáló cégek körében magas, és növekvő tendenciájú volt az utóbbi két évben.
Az előbbiekkel erős kontrasztban állnak a cégek várakozásai, leginkább a kis és döntően belföldre termelő vállalatok esetében láthatjuk ezt. A konjunktúramutató a belföldre termelőknél csökkent, a legnagyobb mértékű visszaesés a mikrovállalkozásoknál és a kis cégeknél történt.
Az ágazatok között különösen az ipar helyzete kedvező továbbra is, de a konjunktúramutató enyhe visszaesése az ipari termelés növekedési ütemének várható lanyhulására utal. Drasztikus romlás az üzleti és humánszolgáltatásoknál, illetve a kereskedelemben érzékelhető.
A konjunktúramutató értéke továbbra is az exportáló cégek körében a legmagasabb – ez a szint korábban csak a több mint 2/3 arányban exportáló cégekre volt jellemző, de most már felzárkóztak hozzájuk a kisebb arányban (33-66 százalék) exportáló vállalatok is. Ennek megfelelően a társaságok egyes csoportjaiban megfigyelhető romló várakozásokat az exportálók véleménye ellensúlyozza, és a gazdaság várható teljesítménye – hogy milyen mértékű lesz a GDP növekedésének ütemcsökkenése jövőre – elsősorban az exportáló cégek üzleti helyzetétől függ. A magyar gazdaság legfontosabb külkereskedelmi piacán, a német piacon az Ifo vállalati konjunktúraindexe jelentős javulást vár, bár a makro-előrejelzések inkább a német gazdaság növekedésének kismértékű lanyhulására számítanak 2007-ben az ideihez képest.
A borúlátóbbá váló kilátások mellett továbbra is nagy különbségek mutatkoznak a cégek között a vállalatnagyság szerint. A mikrovállalkozások körében továbbra is magasabb az üzleti helyzetet rossznak érzékelő, illetve romló tendenciára számítók aránya, mint a nagyobbak körében. A mikrocégek 24 százaléka érzékeli üzleti helyzetét rossznak, és csak 13 százaléka jónak, míg a legnagyobb vállalatok körében mindössze 5 százalék szerint rossz és 45 százalék szerint jó a cég üzleti helyzete. Ezzel megegyező irányú, bár korántsem ilyen erős összefüggés mutatható ki az üzleti helyzetre vonatkozó várakozások esetében is. A GVI-konjunktúramutató értékében a legnagyobb különbséget továbbra is a cégek tulajdonosi típusai között lehet megfigyelni: a többségében külföldi tulajdonban lévő vállalatok várakozása jóval kedvezőbb, mint a magyar tulajdonúaké.
Megfordulni látszik a korábbi, a munkaerő-kereslet növekedését jelző tendencia – nő a létszámot csökkenteni szándékozó, és csökken a növekedést célzó vállalkozások aránya. Hozzá kell azonban mindehhez tenni, hogy – az idei áprilisi kiugrást leszámítva – még így is élénkebb létszámfelvételi szándékok jellemzik a magyar cégeket, mint 2003. április óta bármikor.
Nem változik a létszám stabilitásával számoló vállalatok aránya (közel 60 százalék), miközben 23-at ér el a leépítést tervezőké és 20 százalék alá csökkent a létszámot bővíteni szándékozóké. A létszámot leginkább a többségi külföldi tulajdonban lévő cégek tervezik növelni (27), míg legkevésbé a magyar tulajdonúaknál tervezik ezt (12 százalék). Az is megfigyelhető, hogy kis- és a mikrocégek terveznek legkevésbé létszámfelvételt (12-8), inkább várható ez a közepes, valamint a nagy cégeknél (21-18 százalék). Az ipari vállalkozások tervezik legnagyobb arányban a létszám növelését: a cégvezetők 20 százaléka jelölte meg, hogy várhatóan nőni fog a cégénél foglalkoztatottak száma.
A kapacitáskihasználás számottevően javult az elmúlt fél évhez képest, és az egész mintában átlagos értéke meghaladta a 78 százalékot. Ezzel megközelítette a fellendülés csúcspontján, a 2000 októberében mért értéket. A külföldi tulajdonban lévő cégek és a nagyvállalkozások kapacitáskihasználása számottevően magasabb (85 és 80 százalék), mint a többi vállalaté.
Az összes értékesítés 2005. áprilisban megindult növekedése tovább folytatódott: a cégek több mint 45 százaléka számolt be az értékesítési volumen bővüléséről és közel 20 százalékuk csökkenésről. Ezt a mozgást egyértelműen az export vezérli. A 2003. áprilisi mélypont után 2006-ban tovább folytatódott az exporteladásokra vonatkozó javuló tendencia. Az exportáló cégek 65-69 százalékánál nőtt az exportértékesítés volumene, és csak a vállalatok 9-17 százalékánál csökkent. A külföldi tulajdonban lévőkének 70 százalékánál volt növekedés, míg a tisztán magyar tulajdonúak 39 százalékára volt ez jellemző.
Az eladások várható alakulását tehát továbbra is a stabilitás és az export vezérelte tendenciák határozzák meg a következő fél évben. Ebből a szempontból továbbra is biztató, hogy javul a német vállalatok üzleti helyzetét tükröző Ifo üzleti bizalmi index értéke, bár némi óvatosságra adnak okot a német ipar keresletének várható lanyhulását prognosztizáló jelzések és az EU vezető országai gazdasági növekedésének 2007-ben várható ütemcsökkenése.

A szerző tudományos főmunkatárs, MTA KTI

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Borúlátóbbá váltak a magyar vállalkozások
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér