Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 8. 14:27|Utolsó módosítás: 2016. 1. 8. 14:30|Herman Bernadett | Pénzügy

Brókerbotrány: Tízszeres díjat fizethetnek a Beva-tagok

Megkezdte működését a Quaestor és a Hungária kötvényeseit kártalanító alap. Az még csak később derül ki, pontosan mennyi pénzt kaphatnak vissza a befektetők.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bár nem tudják még, pontosan mennyi pénzt kell majd kifizetnie, az idén január 1-jén megkezdte működését a Kárrendezési Alap, amely a Quaestor és a Hungária kötvényeseinek fizethet majd kártalanítást. A Befektető-védelmi Alap (Beva) egyszer már fizetett a Quaestor-kötvényeseknek 86,6 milliárd forintot a fiktív értékpapírok után 20 ezer eurós limitig, az új alap fennmaradó követeléseket teljesíti majd bizonyos korlátozásokkal. A maximális kifizetés 30 millió forint lehet, az összegből le kell vonni a 2008 óta elért hozamokat és a Beva-kártalanítást, emellett önrészt is kell vállalniuk a befektetőknek. A quaestoros befektetők mellett a Hungária Értékpapír kötvényes ügyfelei is részesülhetnek a kártalanításból.

Ők kevesebb mint 500-an vannak, és összesen 5,8 milliárd forintnyi kötvényt jegyeztek – mondta Kiss Krisztina, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgató-helyettese. A quaestoros kárigénylők 32 ezren vannak, és ha tavaly már benyújtották a kárigényüket, nem kell újra jelentkezniük az alapnál. Az alaphoz február közepéig lehet még benyújtani kárigényeket, amelyeket március végéig bírálnak el, ezt követően értesítik majd az ügyfeleket. A kliensek dönthetnek: elfogadják-e az alap ajánlatát – ez a levonások miatt kisebb összeg lehet, mint amire eredetileg számítottak –, vagy pereskednek egy nagyobb kártérítés reményében.

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó ügyfelei kimaradtak a Beva kárrendezéséből, hiszen a cég nem volt Beva-tag. Ők körülbelül 500-an vannak, és 6-7 milliárd forintot követelnek a csődbe ment brókercégtől. A kárrendezési alapról szóló törvény alapján a bírósághoz fordulhatnak, hogy megállapítsa: jogos a követelésük; ha ez megtörténik, ők is részesülhetnek kártalanításban, az ügy viszont hosszú hónapokig is elhúzódhat. A Buda-Cash és a Hungária Értékpapír ügyfelei gyorsabban hozzájuthatnak a pénzükhöz, vagy legalábbis egy részéhez. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Zrt. ugyanis azt ígérte, még ebben a hónapban megadja a pontos adatokat a Bevának, amelyek alapján megkezdődhet a kártalanítás.

A hatalmas kifizetések miatt a Bevának jócskán meg kellett emelnie a díjait, az idén 10 milliárd forintot terveznek beszedni a tagoktól, ez nagyjából a tízszerese a korábbinak. Az ügyfélletéteket nem kezelő alapkezelők továbbra is a minimális 500 ezer forintos éves díjat fizetik majd be, sok brókercég és bank esetében viszont a korábbi többszörösére ugrik a díj. A Quaestor és Hungária kötvényeseit kártalanító új alap finanszírozására emellett évente 7 milliárd forintot szedhetnek még be ezen felül, igaz, ezt a pénzt az adóikból leírhatják majd a befizető cégek. A Kárrendezési Alap – ha kiderül már pontosan, mennyi kártalanítást kell fizetnie – a jegybanktól kaphat majd áthidaló kölcsönt, amit 12 éves hitellel vagy kötvénnyel refinanszírozhat.

Az OBA díjai is nőnek valamelyest az idén, összesen 14 milliárd forintnyi befizetésre számít az alap – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója. Az év közepén a normál díjakban differenciálást vezetnek majd be attól függően mennyire kockázatos egy-egy hitelintézet. Egyelőre csak azoktól az OBA-tagoktól szedhetnek több díjat, amelyekkel szemben valamilyen súlyosabb felügyeleti intézkedés folyik.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Brókerbotrány: Tízszeres díjat fizethetnek a Beva-tagok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér