Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 18. 06:00|Hornyák József | Pénzügy » Devizapiac

Jó esély lehet a forinterősödésre

Egyre több elemző várja a forint felértékelődését, ezt azonban az MNB minden bizonnyal nem hagyja majd.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kelet-közép-európai devizák közül a forint felértékelődésére lát legnagyobb esélyt Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető közgazdásza, de csak középtávon várja az erősödést. Ugyan a szakértő is kiemelte: széles körben elterjedt nézet, hogy a magyar kormányzat örülne a forint esésének, de – még ha ez igaz is – nem könnyű leértékelődésre bírni a fizetőeszközt, hiszen a fizetési mérleg többlete és a külkereskedelmi aktívum erősíti a forintot.

"A nyersanyagárak esése és a feltörekvő országok – különösen Kína – lassulásával kapcsolatos para még egy ideig gyengítheti a forintot” – mondta a Világgazdaságnak Zsiday Viktor. A befektető ugyanakkor úgy látja, hosszú távon nagyon-nagyon nehéz gyengíteni a forintot. „A külföldön dolgozó magyarok évente hárommilliárd eurót utalnak haza, az EU-tól is milliárdok érkeznek, és ott van a fizetési mérleg többlete is” – emelte ki Zsiday, hozzátéve, hogy még kamatelőnyünk is van.

Ha viszont a forint nagyon megerősödne, akkor a szakértő szerint Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosan tesz ez ellen lépéseket. A múlt hét elején még egyéves mélyponton, 319-es szinten is járt a forint az euróval szemben arra a várakozásra, hogy a jegybank erőteljes lazítást hajt végre. Ezzel szemben „csak” megszüntették a kéthetes betétet (17 év után), vagyis a csomag elmaradt a várakozásoktól, és a forint erősödött. Az euró-forint kurzus az elmúlt napokban 314–316 körül mozgott. Zsiday szerint az MNB-nek számos lehetősége van, ha túlzottnak látják a felértékelődést. „Még sokat csökkenthetik a kamatot, és kötvényeket is vehetnek” – fejtette ki a befektető, ugyanakkor a piacon utóbbit kevesen tartják elképzelhetőnek.

Pasquale Diana szerint jó esély van arra, hogy az MNB az 1,35 százalékos kamatot egy százalékra csökkenti az év közepére, de ez sem konszenzusos vélemény a piacon. A legtöbb szakértő változatlan kamatot feltételez 2017 közepéig, ahogy a jegybank is közölte. A Morgan Stanley ugyanakkor rámutat, hogy az MNB korábban is változtatott álláspontján, ha kellett. Bárhogy lesz is, a néhány bázispontos kamatvágás igazából nem hatna érdemben a forint árfolyamára.

A magyar eszközök eddig jól viselték a Federal Reserve tavaly decemberben indult kamatemelési ciklusát és a feltörekvő piaci turbulenciákat is. Ez részben azért lehet, mert Magyarország Kínával szembeni kitettsége eléggé alacsony, miközben az olajár esése – importáló országként – csak tovább javítja a külkereskedelmi aktívumot és támogatja a gazdaság növekedését. Elemzők szerint ezt a csökkenő külső adósság, a lassan mérséklődő GDP-arányos államadósság, a stabil költségvetés, a gazdaság bővülése, valamint a lassan javuló potenciális növekedés is támogat. Mindezek miatt egyre több szakértő optimista a forint kilátásai kapcsán. A Concorde például 305 forintos eurót prognosztizál az idei év végére, a TakarékBank pedig még ennél is jobb árfolyamot is el tud képzelni. Amikor azonban már mindenki optimista, akkor sokszor fordul a széljárás.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jó esély lehet a forinterősödésre
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 20. 07:22Minimálisan erősödött a forint

  Minimálisan emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest péntek estétől hétfő kora reggelig a bankközi devizapiacon.

 • FEBRUÁR 17. 14:43Kezd helyreállni a rubel árfolyama

  Két nap alatt közel 3 százalékkal gyengült a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama, amely a héten másfél éves csúcson is járt.

 • FEBRUÁR 16. 07:04Minimális mozgás a forint árfolyamában

  Vegyes mozgás mellett minimálisan változott a forint árfolyama a vezető devizákhoz viszonyítva csütörtök kora reggelig szerda estétől a bankközi piacon.

 • FEBRUÁR 15. 07:27Vegyesen alakult a forintárfolyam

  Vegyesen változott a forint árfolyam a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggelre: az euróhoz képest stagnált, a dollárhoz és a japán jenhez képest enyhén erősödött, míg a frankhoz viszonyítva gyengült.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér