Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 11:40|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 12:24|Világgazdaság Online | Pénzügy

Higgadtak maradtak a piacok a Fed döntése után

A piacok higgadtan vették tudomásul, hogy a Fed úgy határozott, márciusban 25 bázisponttal növeli az USA-ban érvényes kamatlábakat. Ez nem meglepő, hiszen az Egyesült Államok pénzügyi körülményei lazábbak lettek december és március között - véli a Fidelity. Szerintük egyelőre nem gond, hogy a Fed márciusban 25 bázisponttal növeli az USA-ban érvényes kamatlábakat, mivel a hitelállomány növekedésének lassulását nem annyira a szigorúbb banki hitelezési politika, hanem a hitelek iránti kereslet csökkenése idézi elő.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az USA államkötvényei vélhetően szűk sávban mozognak majd, hacsak nem kerül sor valamilyen váratlan politikai megrázkódtatásra (ilyen lehetne például Marine Le Pen meglepetésszerű győzelme Franciaországban). A helyi államkötvényeket továbbra is kedvezően ítélik meg a szakemberek (szemben a többi fejlett ország államkötvényeivel), és ha a hozamuk 2,5 százalék fölé növekszik, azt újabbak vásárlására fogják kihasználni. Most, hogy az elmúlt hat hónap során jócskán csökkent a részvénypiaci volatilitás, megnőtt a devizák volatilitásának jelentősége. Ennek hatására a Fidelitynél a korábbinál is aktívabban menedzselik az income típusú alapjaink deviza-kitettségét, például úgy, hogy a devizákat az alap jegyzési pénznemében kötött fedezeti ügyletekkel biztosítják, és nem alkotnak nagyon határozott véleményt a piacról.

Eljött a reflációs ügyletek felülvizsgálatának ideje?

A Fidelity még szeptemberben elkezdett felkészülni a magasabb növekedésről és magasabb inflációról szóló, reflációshatású beszámolókra, és felduzzasztotta például a pénzügyiadósságokban és részvényekben fennálló pozícióit. Ugyanakkor januárban lezárta az USA pénzügyi részvényeiben fennálló, pozícióit, amely addigra jó teljesítményt tudhatott maga mögött.

A fegyelmezett hozzáállás márciusban hozta meg gyümölcsét, amikor az USA pénzügyi papírjai elkezdtek veszíteni az értékükből, mert Trump megválasztását követően beindult kereskedési hullám megfordult, és egyre erősebb lett a kétely, hogy az USA kormányzata képes lesz-e keresztülvinni a törvényalkotási terveit. A jövőben érdemes nyitva tartjuk a szemünket, hogy nem kínálkozik-e lehetőség a pozíció újbóli megnyitására és az income (jövedelem) típusú befektetőink védelmének további javítására. Az európai pénzügyi részvényekhez hasonló eszközosztályok is jó teljesítményt nyújthatnának, ha az EKB elkezdene a kamatemelésre koncentrálni.

A kötvényjellegű eszközök semleges megítélése egyelőre nem változik
A növekedés pozitív, az infláció stabil, így a kötvényjellegű eszközöket (pl. az államkötvényeket és a befektetési minősítésű kötvényeket) továbbra is semlegesen ítélik meg a Fidelity szakemberei. Defenzív vonásaik hatékonyan ellensúlyozzák a viszonylag alacsony szintű reálhozamukat. Ahhoz, hogy a megítélésük pozitívra változzon, előbb további reál- és nominális hozamnövekedést kellene felmutatniuk.

Jobban megválogatjuk a hiteltípusokat

A befektetők részéről megnyilvánuló kereslet növekedésével számos hiteltípus korábbi diszkontja megszűnt, sőt, egyesek (főleg az adósságfedezetű hitelkötelezettségek, Collateralized Loan Obligations, CLO-k) a nettó eszközértékhez (Net Asset Value, NAV) képest még felárat is el tudtak érni. A szpreadek további szűkülésének hatására a belső megtérülési ráták felfelé módosultak. Jövedelem típusú befektetőként viszont a Fidelity a hiteleket inkább az általuk kínált, futamidőtől mentes jövedelemért, és nem a tőkemegtérülési jellemzőikért kedvelik. Az eszközosztályt továbbra is pozitívan ítélik meg, de valószínű, hogy bizonyos típusokban fennálló kitettségeinket idővel hagyják majd felhígulni ahelyett, hogy a beáramló pénzeszközök felhasználásával fenntartanák a súlyozásukat.

A növekedési eszközök

Osztalékközpontú részvénystratégia számára 2016 vége nem volt egyszerű időszak, de az idei év első negyedévében lendületes felpattanást mutattak be. Különösen igaz volt ez a Fidelity Globális Osztalék (Global Dividend) stratégiájára. Az Enhanced Income stratégia, mely opciók felhasználásával lényegében a tőkeérték-növekedési potenciált váltja át jövedelemre, elmaradt a Global Dividend mögött, de az elmúlt három hónapban még így a S&P 500-at meghaladó teljesítményt nyújtott. A továbbiakban a részvényeket semlegesen ítélik meg, mivel a kínai gazdaság esetleges lassulása lefelé mutató kockázatot jelentene a globális növekedésre.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Higgadtak maradtak a piacok a Fed döntése után
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér