Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 8. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 8. 3. 11:08|Világgazdaság - Darvas Tamás | Pénzügy » Hitel
Módosítanának a szabályozáson a hazai szereplők

437 milliárd forintot faktoráltak idén itthon

2012 első fél évében 7 százalékkal tudott nőni a hazai faktoringpiac, de piac­serkentő hatása még a várt szint alatti. A piaci szereplők több ponton is szeretnének változtatni a szabályozási környezeten.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Magyar Faktoring Szövetség tagvállalatai által faktorált követelésállomány értéke 2012-ben 437 milliárd forintot tett ki, amely 2011 első fél évéhez viszonyítva 7 százalékos növekedést jelent – közölte lapunkkal a szervezet. Ezen belül a nemzetközi faktoring növekedési üteme kifejezetten magas, 36 százalék, ami a szervezet szerint jól mutatja, hogy az export és az azt megkönnyítő exportfaktoring az egyik lehetséges kitörési pont a szűkülő helyi piacokon mozgó vállalkozások számára.

A nemzetközi faktoringforgalom részesedése a teljes forgalomból az utóbbi 3 évben megduplázódott: elérte a 13 százalékot. A válság jelentős mértékben átrendezte a piaci viszonyokat, aminek egyik kedvező hatása a fizetési határidők csökkenése a versenyszféra területén. Emiatt a növekvő forgalom összességében nem járt a finanszírozási volumen növekedésével.

A vállalkozások a faktoringon keresztül mintegy 5 százalékkal kevesebb, átlagosan összesen 104,7 milliárd forint finanszírozáshoz jutottak. (Érdemes azonban megjegyezni, hogy a faktoringra kihelyezett pénzállomány csökkenése messze elmaradt a kkv-k számára éven belül kihelyezett banki hitelállomány zsugorodásától. Ez utóbbi az első negyedéves adatok szerint 22 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor.)


A forgalom növekedésének egyik összetevője, hogy a közép- és nagyvállalkozások – nyilvánvaló összefüggésben a hitelszűkével – egyre gyakrabban veszik igénybe a faktoringot. A nagyvállalkozások az ügyfélkörben képviselt tavaly félévi 6 százalékos részesedésüket idén 14 százalékra tornázták fel. Ez önmagában nem lenne negatív tendencia, ha nőne az ügyfélkör. Az ügyfelek száma azonban 2008 első fél évéhez képest drámai módon visszaesett 3900-ról mintegy 2500-ra. Ennek egyértelmű oka, hogy a mikrovállalkozások részesedése 26 százalékról 10 százalékra, a kisvállalkozásoké 48 százalékról 40 százalékra zsugorodott az elmúlt négy évben.

A szakmai szervezet szerint a hazai szabályozási környezet módosítása több ponton is szükséges lehet a faktoring szerepének növeléséhez. A közlemény rámutat arra: az új polgári törvénykönyv tervezete a faktoringot kölcsönszerződésként fogja fel, ami elavulttá teszi a különféle jogszabályokon, szerződéseken, bírói ítéleteken kialakult szabályozási struktúrát, és a közvetlen problémákon túl további kiszámíthatatlan jogi változásokat indukálhat.

Emellett a mikro-, kis- és középvállalkozások számára egy kedvező, a piacinál alacsonyabb kamatozású faktoringkonstrukció reális lehetőséget adna finanszírozási problémáik megoldására. Ennek lehetőségét villantották fel az illetékes állami szervezetek, amikor egy uniós forrásokból megvalósuló program kidolgozásának lehetőségét jelezték az év elején. Ám a program előkészítésének helyzetéről nincs visszajelzés. A tranzakciós illetéknél pedig a terhek a faktoring­ügyfeleket nagyobb mértékben sújtják, mint a klasszikus hiteladósokat – érvel a szervezet.

Nyugat-Európában nagyon fut a szekér

Tavaly Európa négy vezető gazdaságának (Németország, Franciaország, Anglia és Olaszország) faktoringágazata együttesen 17 milliárd euróval járult hozzá ezen országok GDP-növekedéséhez – publikálta egy nemrégiben megjelent GE-tanulmány. Ez az összeg a 2010-ről 2011-re elért közös GDP-növekmény 6 százaléka.
A faktoring igénybevétele 601 ezer munkahellyel bővítette a foglalkoztatottak számát. Az adatokhoz hozzá kell tenni, hogy ez a négy ország egyben vezető faktoring-nagyhatalom, például a növekedést vagy a faktoring GDP-hez viszonyított elterjedtségét, jelentőségét illetően is. Míg például Német­országban a faktoringforgalom a GDP 7 százalékát is meghaladja, addig Magyaror­szágon ez az arány 3 százalék alatt van.
Több országban is gondolkodnak arról, hogy gazdaságpolitikai eszközökkel és az uniós források bevonásával is támogatni kell a szektort.
A kisvállalkozások finanszírozási gondjainak megoldásában áttörést jelenthet, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a bankok is a faktoringban látják a finanszírozás növelésének egyik eszközét – írja a szervezet közleménye.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
437 milliárd forintot faktoráltak idén itthon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 14:10Érkeznek a kombinált hitelprogramok

 • 2016. 12. 8. 11:05Diákhitel-igénylés: Napokon belül lejár a határidő

 • 2016. 12. 7. 12:15Több mint ötszázmilliárdos uniós forráshoz juthatnak a magyar vállakozások

  Tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram indul, a 2017 februárjától igényelhető termékek révén összesen 537 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások az MFB-pontokon keresztül - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az NGM és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • 2016. 12. 5. 10:19Talán inkább sorozatlövő...

  Egy nemrégiben napvilágot látott írás az MNB Növekedési Hitelprogramját (NHP) egy rozoga légpuskához hasonlította. Efféle, a program elmúlt években elért eredményeit teljesen figyelmen kívül hagyó vélekedéssel szerencsére csak elvétve találkozni, hiszen a hitelezési szakma és a vállalkozói érdekképviseleti szervek egyaránt rendszerint elismerően nyilatkoznak a programról. Írásunkban bemutatjuk, hogy az NHP – ha már mindenképpen fegyverhez kívánjuk hasonlítani – sokkal inkább egy mesterlövészpuskával vethető össze, amely máshoz nem fogható hatékonysággal volt képes célkeresztjébe venni a kis- és középvállalati hitelezés csökkenésének megállítását. Ha pedig az elért vállalkozások számát tekintjük, akkor inkább egy géppuskával való párhuzamba állítás lehet találó, természetesen csak képletesen, hiszen a program nemhogy ártott volna ezeknek a vállalkozásoknak, de nagyban segítette működésüket. Az NHP az elmúlt mintegy három és fél évben sikeresen járult hozzá a hitelezési fordulat megvalósulásához. A program eddigi három szakasza keretében több mint 36 000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, közel 2 500 milliárd forintnyi ösz-szegben, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás pedig az MNB becslései szerint 2 százalék körül alakult.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér