Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 12. 06:00|Barát Mihály | Pénzügy » Hitel

A CSOK miatt pöröghet fel még jobban a hitelezés

Több mint 34 százalékkal több lakossági hitel fogyott tavaly, mint 2014-ben. A CSOK iránti érdeklődés minden kölcsöntípusnál további keresletet gerjeszthet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bő egyharmadával több lakossági hitelt helyeztek ki tavaly a hitelintézetek az egy évvel korábbinál: a folyószámlahitelek nélkül számítva a szerződések összege meghaladta az 560 milliárd forintot. A jegybank adatai szerint a legkomolyabb mértékű – csaknem másfélszeres – növekedés a lakáscélú hiteleknél mutatkozott, ahol 355,1 milliárdot tettek ki az új kihelyezések. Itt viszont komoly szerepet játszottak az új szerződésekben a forintosításhoz kapcsolódó hitelkiváltások is: az MNB-nek a CIB Bank által idézett adatai szerint a lakosság a márciustól decemberig tartó időszakban 45,55 milliárd forint értékben kötött szerződést forintosítással összefüggő hitelkiváltásra. (Ennek több mint ötöde, 10,09 milliárd forint a CIB Bankban valósult meg a hitelintézet közlése szerint, így piaci részesedése a havi új lakossági jelzáloghitel-folyósításokban jóval több mint duplájára, 10 százalék fölé nőtt 2015-ben.) A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél ugyancsak igen komoly, közel 36 százalékos bővülést regisztrált a jegybank, igaz, itt jóval kisebbek a léptékek, hiszen az éves kihelyezések összesen 36,3 milliárd forintot értek el.

Az egyéb fogyasztási hiteleknél szintén nem zártak rossz évet a pénzügyi szolgáltatók: személyi kölcsönből 130 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, amely nagyjából 9,5 százalékos növekedésnek felel meg, de az áruvásárlási hiteleknél is 20 százalékos növekedés mutatkozott. Az egyedüli kivételt a folyószámlahitelek jelentik, amelyeknél az igénybe vett keretek mennyisége 9,4 százalékkal visszaesett 2015-ben. Ezen belül a kártyahiteleknél volt kisebb a visszaesés, nem egészen négyszázalékos.

A növekedés pedig a pénzügyi szolgáltatók várakozásai szerint az idén is folytatódhat a piacon: a CIB például ebben az évben is jelentős eredményekre számít a lakossági jelzáloghitelezés piacán. A lakossági hiteleknél természetesen óriási ösztönző erőt jelent majd a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bevezetése: az új és a használt lakásokra vonatkozó két rendelet szerdán este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az eredeti szabályozáshoz képest számottevő könnyítés, hogy eltörölték a 30 millió forintos vételárplafont a legalább három gyermeknél, új lakásokra igényelhető konstrukciónál, a használt lakásoknál pedig eltűnt a négyzetméterenként legfeljebb 350 ezer forintos vételárat meghatározó feltétel. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a szabályok további lazítását legfőképp az indokolta, hogy az év eleje óta megnövekedett ingatlanpiaci érdeklődés elsősorban a használt lakásokra irányul. „Tavaly naponta átlagosan 108 ezren kerestek ingatlanokat az oldalunkon. A kibővített CSOK bejelentése óta idén naponta átlagosan több mint 150 ezer ember böngészi a hirdetéseket, ami 39 százalékos növekedésnek felel meg. A megélénkülő érdeklődés mellett azonban megfigyelhető az is, hogy a telefonhívást is kezdeményező, komoly érdeklődők 87 százaléka használt lakásokat keres” – tette hozzá.

Az enyhébb feltételek mellett kínált CSOK így a már eleve növekvő keresletet tovább élénkítheti a hitelpiacon, ám nem kizárólag a lakáshiteleknél: a lakásvásárlás ugyanis többféle járulékos beruházással – például bútorvásárlással, felújítással – járhat, amelyet részben ismét csak hitelből oldhatnak meg a háztartások.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A CSOK miatt pöröghet fel még jobban a hitelezés
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. SlyZero2016. 2. 12. 13:32

  De jó...
  Hány év múlva fizethetek megint a sok felelőtlen idióta helyett?

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A CSOK miatt pöröghet fel még jobban a hitelezés


  De jó...
  Hány év múlva fizethetek megint a sok felelőtlen idióta helyett?

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 19:56Most jobban megéri a lakáshitel, mint a párnacihában tartani a pénzt

  Itt vannak az inflációnál alacsonyabb lakáshitelkamatok, a legolcsóbb hitel 2,4 százalékos kamat mellett érhető el, ami alacsonyabb a márciusi 2,7 százalékos inflációnál - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

 • ÁPRILIS 24. 14:31Lakásonként hétmilliót is kaphatunk felújításra

  A mai naptól 115 milliárd forintra pályázhatnak azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik.

 • ÁPRILIS 24. 09:39Traktorboom a magyar piacon

  Bár az újautó-eladások az idén is növekedést mutatnak, a traktoroknál kiugró, 88 százalékos volt a piacbővülés az év elején - közölte a Magyar Lízingszövetség.

 • ÁPRILIS 24. 07:34Lakáshitelek: több adóson lehetne segíteni

  Nemcsak a kvóta kimerülése, de a felajánlható lakások számának csökkenése is oka lehet, hogy alig ezer lakást ajánlottak fel a bankok az eszközkezelőnek. A végrehajtási törvény szigorítása után fontos lenne a feltételek enyhítése.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér