Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 6. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 29. 10:16|Világgazdaság - Giczi József | Pénzügy » Hitel
Jelentősen visszaesett a fogyasztási hitelezés

Alig vásárolunk kölcsönből

Drasztikusan visszaesett a fogyasztási hitelek folyósítása. A márciusban és áprilisban nyújtott új kölcsönök értéke háromnegyede a tavalyi átlagnak és töredéke az év elején regisztráltnak. Az április végi állomány csak a forint gyengülése és a végtörlesztés keltette igények miatt nem kevesebb az egy évvel korábbinál

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Alig helyeztek ki új fogyasztási hiteleket márciusban és áprilisban a hitelintézetek, így igen gyengére sikeredett a tavaszi szezon. Az általuk folyósított kölcsönök értéke márciusban 15,9 milliárd, áprilisban 12,9 milliárd forint volt. Tavaly havonta átlagosan 20 milliárd forint körüli fogyasztási hitelt adtak a bankok. Decemberben azonban 50,5, januárban 77,3 és februárban 36,9 milliárd forint hitelt is ki tudtak helyezni, gyaníthatóan a végtörlesztés miatt megugrott igények miatt.
Április végén a jegybank adatai szerint a lakosság 2 383,9 milliárd forint fogyasztási hitellel tartozott a hitelintézeteknek. Ez 1,7 százalékkal, 40,9 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Az emelkedés azonban szinte kizárólag a forint gyengülésének köszönhető. Egy év alatt a svájci frank árfolyama 20 százalékkal 246 forint körülire nőtt, és a magyar bankok által folyósított hitelek kétharmada devizában – döntően svájci frankban –nyilvántartott. Ezért az árfolyamváltozás önmagában a hitelállomány 13 százalékos növekedését indokolja.

A legnagyobb arányú visszaesést a fogyasztási hiteleken belül az áruvásárlási hitelek állománya szenvedte el. Egy év alatt 28,3 százalékkal, 18,2 milliárd forinttal csökkent az értékük. Egészen biztos, hogy valamilyen mértékben csökkent a háztartások igénye az áruvásárlási hitelek iránt a megnövekedett gazdasági bizonytalanságok miatt. Az új adók és csökkenő jövedelmek mellett nőhetett a hitelképtelen adósok aránya is. Emellett a bankok is szigoríthatták a hitelezés feltételeit.
Jelentős mértékben, 11,4 százalékkal, 60 milliárd forinttal 467,5 milliárd forintra csökkent egy év alatt a személyi kölcsönök állománya. A visszaesés okai ugyanazok lehetnek, mint az áruvásárlási hiteleknél. A nagyobb mértékű csökkenéshez hozzájárulhatott, hogy ezt a magas kamatozású hitelt többnyire kényszerből veszik fel az alacsonyabb jövedelmű emberek, akiket kedvezőtlenül érint az adójóváírás kivezetése az adórendszerből.

A fogyasztási hitelek közül egyedül a gépjármű-vásárlási hitelek állománya nőtt 13,2 százalékkal, 298,6 milliárd forintra. Ez a növekedés azonban pontosan akkora, mint amekkorát a svájci frank árfolyamának emelkedése indokol. Így valószínűsíthető, hogy érdemben nem bővült a hitelállomány.

A fogyasztási hitelek felfutására idén sem lehet számítani. A makrogazdasági környezet ugyanis változatlanul nem kedvez a lakossági fogyasztás bővülésének. Valamint az ügyfeleknek a meglévő hiteleik törlesztése is épp elég terhet jelent a frank erősödése miatt. Ha sikerül a kormánynak megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval egy hitelkeretről, akkor stabilizálódhat a forint árfolyama, és a svájci frank alapú gépjármű- és szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya sem értékelődik majd fel a következő hónapokban.
A hitelkínálattal láthatóan nincs probléma.

A bankok lehet, hogy óvatosabbak, mint korábban és szigorúbban bírálják el a hitelkérelmeket, de bőven kínálják a fogyasztási célú hiteleket. Ez abból is látható, hogy a 37 hitelintézet kínálatát bemutató BankRáció.hu portálon személyi kölcsönből 27-et találhatunk. Valójában ennél több ilyen hitel létezik, mert a portál csak a 25 legkedvezőbb hitelt és két kiemelt ajánlatot mutat meg. Táblázatunkban a legalacsonyabb teljeshiteldíj-mutatójú személyi kölcsönök szerepelnek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Alig vásárolunk kölcsönből
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér