Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 16. 15:02|Herman Bernadett | Pénzügy » Hitel

Apadnak a tartozások

A legtöbb gazdasági ágazatban csökkent tavaly a hitelállomány. A gépipar kivétel ugyan, de az ingatlanos cégek vagy a vendéglátósok már évek óta csak törlesztenek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tízéves mélypontra süllyedt tavaly év végére a vállalati hitelek volumene a jegybank adatai szerint. 2015 végén csupán 5937,3 milliárd forintnyi kölcsön volt a vállalkozásoknál, ez 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbb gazdasági ágazat inkább törleszti a hiteleit, vagy az anyacégétől kér kölcsönt, mint hogy új bankhitelt vegyen fel.

Negatív fordulat következett be a növekedési hitelprogram (NHP) fő kedvezményezettjének számító agrárcégek finanszírozásában. A bankoknál több mint 5, a takarékoknál pedig csaknem 10 százalékkal csökkent a mezőgazdasági cégek hiteleinek az állománya. A hitelképes agrárcégek egyrészt a hosszabb távú, másrészt a rugalmasabb konstrukciókat keresik, ennek egyik jele, hogy a rövid lejáratú hitelek volumene folyamatosan csökken, a hosszú távúaké viszont csekély mértékben ugyan, de növekszik, és a folyószámlahiteleké is emelkedik.

Az agrárvállalkozásoknál is negatív fordulat történt. fotó: Vémi Zoltán
Gyors ütemben fogynak az ingatlanos cégek hitelei, aminek a fő oka az lehet, hogy a régi rossz projekthiteleket folyamatosan építik le a bankok, eközben új projekteket óvatosan finanszíroznak. Az öt éve még 2000 milliárd forint fölötti állomány így mostanra 1300 milliárd forint környékére esett. Hasonló oka lehet annak is, hogy az építőipari hitelezés is kilencéves mélypontra került, a néhány évvel ezelőtt még 600 milliárd forintos állomány mostanra alig a felére zsugorodott.

A kiskereskedőknek sem kell már annyi hitel, mint az elmúlt években. A szektor hitelállománya 2014-ben még növekedett, tavaly viszont már csökkent. Ebben szerepet játszhattak a kormányzat kereskedőket sújtó intézkedései is, a vasárnapi boltbezárás vagy a plázastop is, ami miatt maga az ágazat is óvatosabban vág bele új beruházásokba. A kereskedelmi cégek hiteleinek állománya az 1000 milliárd forintot is alig éri el.

A feldolgozóiparban is megtorpant a hitelezés növekedése. Ennek legfőbb oka, hogy a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyipar és gyógyszergyártás alszektor hitelállománya 18,5 százalékkal visszaesett. Az exportra dolgozó nagy vegyipari cégeknek egyébként főleg devizahiteleik vannak, ezek volumene csökkent tavaly sokat. A vegyipari cégek hiteltörlesztését az sem tudta kompenzálni, hogy a gépipari vállalkozások egyre több banki finanszírozást igényelnek. A gépipari cégeknél is a devizahitelek dominálnak, hiszen ezek a gyártók – köztük az autógyárak – is nagyrészt exportra dolgoznak. Tavaly nagyjából 15 százalékkal nőtt a hiteleik volumene, és elérte a 190 milliárd forintot, vagyis lassan – legalábbis forintban számolva – ismét a válság előtti szinten áll. A feldolgozóipar nagy alszektorai közül az élelmiszer-ipari cégek hitelállományának növekedése megállt tavaly, a könnyűipari cégeké pedig stagnált.

A többi ágazatra is jellemzőbb volt tavaly a törlesztés, mint a hitelfelvétel. A logisztikai cégek hitelállománya eléggé hektikusan alakult az év során, az év elején visszaesett, majd ismét nőni kezdett, összességében véve viszont mintegy 10 százalékkal esett. Jól látszik, hogy a bankok a válság óta nem szívesen hitelezik a vendéglátóhelyeket és a szállodákat, az ilyen cégek hitelállománya már évek óta folyamatosan csökken, tavaly is 12 százalékkal zsugorodott. Vannak azonban még a hoteleknél is nagyobb törlesztők. A vízközműcégek a hiteleik felét, az IT-cégek pedig több mint az egyharmadát fizették tavaly vissza, a legtöbb kölcsöntől azonban a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végző vállalkozások szabadultak meg, ezek hitelállománya ugyanis csaknem a felére csökkent 2015-ben.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Apadnak a tartozások
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 08:59Egyre többen vesznek fel újra lakáshitelt

  Ahogy az ingatlanpiac beindult az elmúlt két év során, úgy húzta ki a lakáshitelfelvételi kedvet is a válság utáni időszak tetszhalott állapotból – áll a Balla Ingatlaniroda sajtóközleményében.

 • MÁRCIUS 27. 14:39Szeretik a cégek a nullás kamatú hitelt

  Egyre több cég érdeklődik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok iránt - közölte a Budapest Bank.

 • MÁRCIUS 27. 12:19Ösztöndíjprogramot hirdet a Diákhitel Zrt.

  Másodszorra hirdeti meg ösztöndíjprogramját a Diákhitel Központ Zrt., a tizennégy nyertes havi 70 ezer forintot kap a 2017/18-as tanévben, a jelentkezési határidő május 26-a - jelentette be a társaság vezérigazgatója hétfőn Budapesten tanulók előtt, egy tehetségnapi rendezvényen.

 • MÁRCIUS 24. 06:30Fogy az átütemezett hitel

  Csaknem negyedével csökkent tavaly az átstrukturált hitelek mennyisége a hitelintézeti szektorban, emellett egyre kisebb az újra késedelembe eső ügyfelek aránya is.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér