Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 6. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 12. 10:03|Világgazdaság - Giczi József | Pénzügy » Hitel
A magas kamatok akadályozzák a forintosítást

Drágák a lakáshitelek - Ki mit kínál most?

Augusztus végéig a devizahiteleseknek az adósmentő akcióktól függetlenül lehetőségük van adósságuk forintalapúvá alakítására. Ám a most kínált kölcsönök kamatai meglehetősen magasak. A jegybank szakértői a lakáshitelek feltételeinek enyhülését várják.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az adósmentő akciók mellett még egy lehetőségük van a devizaalapú lakossági jelzáloghitellel tartozóknak, hogy megszabaduljanak régi adósságuktól, és forintalapúra váltsák át azokat. A hitelek átlátható árazását előirányzó törvény módosítása értelmében ugyanis áprilistól augusztus végéig kérhetik, hogy régi hitelüket az új szabályoknak megfelelővé alakítsák át, és közben megváltoztathatják a hitel alapdevizáját is.

Április elsejétől több, a jelzáloghitelekkel tartozók védelmét megcélzó törvénymódosítás is életbe lépett. Közéjük tartozik az átlátható árazásról szóló szabályozás, amely szerint a pénzügyi szolgáltatók kötelesek a hitelszerződések felajánlásakor a kamatláb változását előre meghatározni. Ez azt jelenti, hogy április óta a hitelintézeteknek az új lakossági jelzáloghitelek kamatát vagy referenciakamatlábhoz kell kötniük, vagy fix kamatozást kell alkalmazniuk 3, 5, esetleg 10 éven keresztül.

Az új jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy áprilistól augusztus végéig a lakossági jelzáloghitellel tartozók átláthatóbb árazású konstrukcióra cseréljék ki régi tartozásukat, ha azok futamidejéből még több mint egy év van hátra. Az átalakíttatás költség- és díjmentes. Forinthitelesek forintra, euróhitelesek euróra vagy forintra, a frankhitelesek mind a három devizanemre átválthatják tartozásukat. A devizaalapú hitelek forintosítását az adósok többsége azonban csak akkor tudja vállalni, ha azzal nem emelkedik a törlesztőrészlete. Ez az esetek többségében nincs így, mert a forinthitelek kamatai eleve magasabbak, és az idei előző negyedévben tovább emelkedtek.

A BankRáció.hu portál kalkulátora szerint például a 12 legolcsóbb 5 millió forint nagyságú, 10 éves futamidejű hitel teljes hiteldíjmutatója jelenleg 11,7 és 13 százalék között van. Pedig a 12 legalacsonyabb terhű, táblázatunkban felsorolt hitel között több olyan is szerepel, amelyhez e legjobb adósminősítést kell az ügyfélnek elérnie. A BankRáció.hu kalkulátorában szerepel még a Budapest Bank kétféle egyenlítő hitele is. Azokkal azonban csak akkor lehet csökkenteni a hitel terheit, ha az adósnak a hitel felvételekor megtakarítása van a banknál, vagy annak futamideje alatt megtakarításai keletkeznek.

A jegybank felmérése szerint az első negyedévben tovább szigorodtak a háztartási és vállalati hitelezés feltételei. A jegybanki szakértők azonban a bankok várakozásai alapján arra számítanak, hogy a háztartási üzletágban némi enyhülés várható a végtörlesztés idején kialakult szigorú hitelezési feltételekben. A devizaalapú hitelek forintosításának nehézségeit tükrözi, hogy május közepéig a hitelüket nem fizető adósok közül nagyon kevesen jelentkeztek adósságuk negyedének elengedésére és a fennmaradó rész forintalapúvá alakítására.

A CIB Bank arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy náluk mintegy 500 ilyen kérelmet fogadtak el. Ez alapján viszont az is lehetséges, hogy még 10 ezren sem élnek a végtörlesztéshez hasonló arányú kedvezménnyel. Pedig tavaly ősszel mintegy 140 ezer 90 nem teljesítő jelzálogadós volt, és 60 százalékuk megfelelt a hitelek kedvezményes forintalapúra váltásához szükséges feltételeknek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Drágák a lakáshitelek - Ki mit kínál most?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 14:10Érkeznek a kombinált hitelprogramok

 • 2016. 12. 8. 11:05Diákhitel-igénylés: Napokon belül lejár a határidő

 • 2016. 12. 7. 12:15Több mint ötszázmilliárdos uniós forráshoz juthatnak a magyar vállakozások

  Tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram indul, a 2017 februárjától igényelhető termékek révén összesen 537 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások az MFB-pontokon keresztül - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az NGM és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • 2016. 12. 5. 10:19Talán inkább sorozatlövő...

  Egy nemrégiben napvilágot látott írás az MNB Növekedési Hitelprogramját (NHP) egy rozoga légpuskához hasonlította. Efféle, a program elmúlt években elért eredményeit teljesen figyelmen kívül hagyó vélekedéssel szerencsére csak elvétve találkozni, hiszen a hitelezési szakma és a vállalkozói érdekképviseleti szervek egyaránt rendszerint elismerően nyilatkoznak a programról. Írásunkban bemutatjuk, hogy az NHP – ha már mindenképpen fegyverhez kívánjuk hasonlítani – sokkal inkább egy mesterlövészpuskával vethető össze, amely máshoz nem fogható hatékonysággal volt képes célkeresztjébe venni a kis- és középvállalati hitelezés csökkenésének megállítását. Ha pedig az elért vállalkozások számát tekintjük, akkor inkább egy géppuskával való párhuzamba állítás lehet találó, természetesen csak képletesen, hiszen a program nemhogy ártott volna ezeknek a vállalkozásoknak, de nagyban segítette működésüket. Az NHP az elmúlt mintegy három és fél évben sikeresen járult hozzá a hitelezési fordulat megvalósulásához. A program eddigi három szakasza keretében több mint 36 000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, közel 2 500 milliárd forintnyi ösz-szegben, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás pedig az MNB becslései szerint 2 százalék körül alakult.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér