VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / HITEL

A magas kamatok akadályozzák a forintosítást

Drágák a lakáshitelek - Ki mit kínál most?

2012. 6. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 12. 10:03|Pénzügy » Hitel
Augusztus végéig a devizahiteleseknek az adósmentő akcióktól függetlenül lehetőségük van adósságuk forintalapúvá alakítására. Ám a most kínált kölcsönök kamatai meglehetősen magasak. A jegybank szakértői a lakáshitelek feltételeinek enyhülését várják.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az adósmentő akciók mellett még egy lehetőségük van a devizaalapú lakossági jelzáloghitellel tartozóknak, hogy megszabaduljanak régi adósságuktól, és forintalapúra váltsák át azokat. A hitelek átlátható árazását előirányzó törvény módosítása értelmében ugyanis áprilistól augusztus végéig kérhetik, hogy régi hitelüket az új szabályoknak megfelelővé alakítsák át, és közben megváltoztathatják a hitel alapdevizáját is.

Április elsejétől több, a jelzáloghitelekkel tartozók védelmét megcélzó törvénymódosítás is életbe lépett. Közéjük tartozik az átlátható árazásról szóló szabályozás, amely szerint a pénzügyi szolgáltatók kötelesek a hitelszerződések felajánlásakor a kamatláb változását előre meghatározni. Ez azt jelenti, hogy április óta a hitelintézeteknek az új lakossági jelzáloghitelek kamatát vagy referenciakamatlábhoz kell kötniük, vagy fix kamatozást kell alkalmazniuk 3, 5, esetleg 10 éven keresztül.

Az új jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy áprilistól augusztus végéig a lakossági jelzáloghitellel tartozók átláthatóbb árazású konstrukcióra cseréljék ki régi tartozásukat, ha azok futamidejéből még több mint egy év van hátra. Az átalakíttatás költség- és díjmentes. Forinthitelesek forintra, euróhitelesek euróra vagy forintra, a frankhitelesek mind a három devizanemre átválthatják tartozásukat. A devizaalapú hitelek forintosítását az adósok többsége azonban csak akkor tudja vállalni, ha azzal nem emelkedik a törlesztőrészlete. Ez az esetek többségében nincs így, mert a forinthitelek kamatai eleve magasabbak, és az idei előző negyedévben tovább emelkedtek.

A BankRáció.hu portál kalkulátora szerint például a 12 legolcsóbb 5 millió forint nagyságú, 10 éves futamidejű hitel teljes hiteldíjmutatója jelenleg 11,7 és 13 százalék között van. Pedig a 12 legalacsonyabb terhű, táblázatunkban felsorolt hitel között több olyan is szerepel, amelyhez e legjobb adósminősítést kell az ügyfélnek elérnie. A BankRáció.hu kalkulátorában szerepel még a Budapest Bank kétféle egyenlítő hitele is. Azokkal azonban csak akkor lehet csökkenteni a hitel terheit, ha az adósnak a hitel felvételekor megtakarítása van a banknál, vagy annak futamideje alatt megtakarításai keletkeznek.

A jegybank felmérése szerint az első negyedévben tovább szigorodtak a háztartási és vállalati hitelezés feltételei. A jegybanki szakértők azonban a bankok várakozásai alapján arra számítanak, hogy a háztartási üzletágban némi enyhülés várható a végtörlesztés idején kialakult szigorú hitelezési feltételekben. A devizaalapú hitelek forintosításának nehézségeit tükrözi, hogy május közepéig a hitelüket nem fizető adósok közül nagyon kevesen jelentkeztek adósságuk negyedének elengedésére és a fennmaradó rész forintalapúvá alakítására.

A CIB Bank arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy náluk mintegy 500 ilyen kérelmet fogadtak el. Ez alapján viszont az is lehetséges, hogy még 10 ezren sem élnek a végtörlesztéshez hasonló arányú kedvezménnyel. Pedig tavaly ősszel mintegy 140 ezer 90 nem teljesítő jelzálogadós volt, és 60 százalékuk megfelelt a hitelek kedvezményes forintalapúra váltásához szükséges feltételeknek.

Szerző: Világgazdaság - Giczi József
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Drágák a lakáshitelek - Ki mit kínál most?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér