Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 14:18|Herman Bernadett | Pénzügy » Hitel

Egyéves a jutalékplafon

Egy éve korlátozták a jelzáloghiteleknél az ügynöki jutalékot. A jegybanki adatok alapján a közvetítők pénze nagyrészt a bankoknál maradhatott.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem sokat adtak vissza a bankok az ügyfeleknek a korlátozott ügynöki jutalékból a statisztikák szerint. Egy évvel ezelőtt lépett életbe a korlátozás, hogy a jelzáloghiteleknél a hitelintézetek legfeljebb az igényelt összeg 2 százalékát fizethetik ki közvetítői jutalékként – ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ügynöki jutalékok nagyjából megfeleződtek, vagy még nagyobb mértékben csökkentek. Pedig a jutalékplafonért lobbizó bankok azzal érveltek annak idején, hogy az ügynöki díjak mérséklése olcsóbbá teszi a lakáshiteleket.

A jegybanki adatok alapján azonban 2016 februárja és idén január között egy átlagos lakáscélú hitel THM-je csupán 0,43 százalékponttal csökkent. A változó kamatozású – többnyire a budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) igazodó – hiteleknél pedig 0,88 százalékpont volt a visszaesés. A három hónapos Bubor viszont ez idő alatt csaknem 1,1 százalékot esett, és a 12 hónapos is csökkent 0,9 százalékkal. Magyarán a hitelintézetek átlagosan csupán a referenciakamat süllyedésének mértékével csökkentették a kamataikat.

 

Kép: Szabó Miklós

Hasonló a helyzet a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél. A jutalékplafon előtti utolsó hónapban, tavaly februárban egy átlagos kölcsön THM-je 7,04 százalékos volt, ez most januárra 6,41 százalékra csökkent. A változó kamatozású hitelek olcsóbbak, ezek hitelköltség-mutatója januárban 5,39 százalékon állt, de ez is csupán 0,73 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál, vagyis szerényebb mértékben csökkent, mint a Bubor.
Hasonló a helyzet a fix kamatozású hiteleknél, amelyeknek a kamata általában az állampapírpiaci aukciós hozamokhoz illeszkedik.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint egy ötéves kamatfixálású hitelnél tavaly februárban 2,66, egy tízévesnél 3,46 százalékos volt a referenciakamat, ezek idén januárra 1,97, illetve 3,25 százalékosra csökkentek. Az egy–öt évre rögzített részletű lakáshiteleknél azonban a THM csupán 0,5 százalékot csökkent időközben. Az öt-tíz évre fixált kölcsönöknél viszont 0,57 százalékpontos volt a visszaesés, nagyobb mértékű a referenciakamat mérséklődésénél. A szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltsége ez idő alatt egy–öt éves kamatrögzítésnél 0,36, 5 évnél hosszabb fixálásnál 0,56 százalékot mérséklődött.

A hitelintézetek korábban azzal érveltek, hogy a jutalékplafon hatása azért nem látszik a statisztikákban, mert a korlátozás nem érintett minden szereplőt, például a lakáshitelpiacból viszonylag nagy részesedést kihasító Fundamentát sem. Az átlagos kamatcsökkenést emellett mérsékelhette az is, hogy a piacon még mindig sok az államilag támogatott, az állampapírok hozamához igazodó kamatozású lakáshitel. Csakhogy az állam egy bizonyos szinten túl nem támogatja tovább a hiteleket. Emellett a hitelfeltételek is lazultak, a korábbi alacsony kamatú kölcsönök pedig csak a legjobb minősítésű adósoknak jártak.

A közvetítőket mindenesetre részben kompenzálhatta, hogy a lakáshitelpiac megélénkült tavaly, és az idén is ez a tendencia. Nagyjából 30 százalékkal több hitelt helyeztek ki tavaly a hitelintézetek, mint egy évvel korábban, és idén januárban is kiemelkedően magas összeget, több mint 48,2 milliárd forintot folyósítottak.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egyéves a jutalékplafon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 06:30Fogy az átütemezett hitel

  Csaknem negyedével csökkent tavaly az átstrukturált hitelek mennyisége a hitelintézeti szektorban, emellett egyre kisebb az újra késedelembe eső ügyfelek aránya is.

 • MÁRCIUS 23. 12:58Be se kell menni az OTP-be a hitelért

  Az OTPdirekten keresztül teljes egészében online intézhető a személyi kölcsön felvétele, beleértve a szerződés aláírását is.

 • MÁRCIUS 22. 11:50Nagyon viszik a CSOK-ot és a lakáshiteleket is a K&H-nál

  Emelkedő pályán marad a lakossági hitelezés 2017-ben. A K&H előrejelzése szerint a jelzáloghitelezésben 14 százalékos növekedés várható, a személyi kölcsönök esetében pedig 15 százalékos bővülés lehet reális. A jelzáloghitel-piac nagysága 600 milliárd forintra rúghat, míg a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

 • MÁRCIUS 21. 11:02Visszafogott a kereslet a vállalati hiteleknél

  A bankszektorban az alacsony kamatkörnyezet ellenére is a visszafogott hitelkereslet és a növekvő vállalati betétállomány a meghatározó.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér