Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 13. 09:39|Világgazdaság - Barát Mihály | Pénzügy » Hitel
Felvett hiteleinek már csak kétharmadát fizeti időben a hazai lakosság

Tovább romlanak a banki hitelportfóliók

A bankok által kihelyezett hitelek negyedével csúszásban vannak az adósok, és továbbra is romló az arány. A lakossági ügyfeleknél még rosszabb a helyzet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább romlik a hazai bankok hitelportfóliójának minősége – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból. A részvénytársaságként működő hitelintézetek által az ügyfeleknek kihelyezett pénz csaknem negyedét nem törlesztik szerződésszerűen az adósok: ez közel 2200 milliárd forintnyi csúszásban lévő állományt jelent. A bankoknak a portfólió kezelésére tett erőfeszítései pedig eddig csak mérsékelt sikerrel jártak, hiszen a 2012 első negyedév végi adatok szerint tovább romlott a helyzet az egy évvel korábbihoz képest: míg 2011 márciusában a nyilvántartott állomány 11,30 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, addig ez év márciusára 12,42 százalékra nőtt ez az arány, a szerződésszerűen teljesítő hitelek részesedése pedig 75,6 százalékra csökkent.

A lakossági ügyfeleknél pedig még az átlagnál is rosszabb a helyzet. Az első negyedévben már csak a kihelyezett kölcsönök nem egészen 65 százalékát teljesítették szerződésszerűen az ügyfelek – vagyis az állomány harmada kisebb-nagyobb csúszásban volt –, holott ez az arány egy évvel korábban még 73 százalék közelében mozgott. Hasonló a helyzet a lakossági jelzáloghiteleknél is: ott is 65 százalék körüli a jól teljesítő, 20 százalék feletti a 90 napon belül csúszásban lévő, és 15 százalékos a 90 napon túli késedelmű tételek aránya.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hiteleinél sem sokkal szebb a kép. Az egyetlen örvendetes fejleményt itt az jelenti, hogy a márciusig tartó egy év alatt a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya 11,1-ről 10,05 százalékra csökkent. Aggasztó viszont, hogy a céges hitelek 16,15 százalékát már 90 napon túli késésben lévőként tartják nyilván, holott ebbe a csoportba egy éve a kölcsönök alig 11 százaléka tartozott.

Kisokos az adósoknak

Tájékoztatót jelentetett meg a pénzügyi felügyelet internetes honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybevételének határidejére is. Bemutatja a rögzített árfolyamon történő törlesztést, az otthonteremtési kamattámogatást és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. konstrukcióját érintő legfőbb tudnivalókat, s kitér az átlátható árazású hitelek új szabályaira is.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tovább romlanak a banki hitelportfóliók
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Aratógép2012. 7. 16. 08:56

  Szerintem meg olyan ország nincs, ahol ennyi ember verte volna magát ilyen nagy adósságba. Talán a probléma itt kezdődik.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Tovább romlanak a banki hitelportfóliók


  Szerintem meg olyan ország nincs, ahol ennyi ember verte volna magát ilyen nagy adósságba. Talán a probléma itt kezdődik.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. halakmiklos2012. 7. 13. 13:33

  Ugyan mi ezen a híren a csodálatos? A hitelem kamatát 2005-ben 3,6 %-ban állapította meg a bank. Tegnap értesített, hogy a következő hónaptól 11,34-re emeli. 7 év alatt 315 % az emelkedés, amire rájön az 50 %-os árfolyam emelkedés. Nincs még egy ilyen ország, ahol ezt állami támogatással ás jóváhagyással meg lehet tenni!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Tovább romlanak a banki hitelportfóliók


  Ugyan mi ezen a híren a csodálatos? A hitelem kamatát 2005-ben 3,6 %-ban állapította meg a bank. Tegnap értesített, hogy a következő hónaptól 11,34-re emeli. 7 év alatt 315 % az emelkedés, amire rájön az 50 %-os árfolyam emelkedés. Nincs még egy ilyen ország, ahol ezt állami támogatással ás jóváhagyással meg lehet tenni!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 19:56Most jobban megéri a lakáshitel, mint a párnacihában tartani a pénzt

  Itt vannak az inflációnál alacsonyabb lakáshitelkamatok, a legolcsóbb hitel 2,4 százalékos kamat mellett érhető el, ami alacsonyabb a márciusi 2,7 százalékos inflációnál - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

 • ÁPRILIS 24. 14:31Lakásonként hétmilliót is kaphatunk felújításra

  A mai naptól 115 milliárd forintra pályázhatnak azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik.

 • ÁPRILIS 24. 09:39Traktorboom a magyar piacon

  Bár az újautó-eladások az idén is növekedést mutatnak, a traktoroknál kiugró, 88 százalékos volt a piacbővülés az év elején - közölte a Magyar Lízingszövetség.

 • ÁPRILIS 24. 07:34Lakáshitelek: több adóson lehetne segíteni

  Nemcsak a kvóta kimerülése, de a felajánlható lakások számának csökkenése is oka lehet, hogy alig ezer lakást ajánlottak fel a bankok az eszközkezelőnek. A végrehajtási törvény szigorítása után fontos lenne a feltételek enyhítése.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér