Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 13. 09:39|Világgazdaság - Barát Mihály | Pénzügy » Hitel
Felvett hiteleinek már csak kétharmadát fizeti időben a hazai lakosság

Tovább romlanak a banki hitelportfóliók

A bankok által kihelyezett hitelek negyedével csúszásban vannak az adósok, és továbbra is romló az arány. A lakossági ügyfeleknél még rosszabb a helyzet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább romlik a hazai bankok hitelportfóliójának minősége – derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adataiból. A részvénytársaságként működő hitelintézetek által az ügyfeleknek kihelyezett pénz csaknem negyedét nem törlesztik szerződésszerűen az adósok: ez közel 2200 milliárd forintnyi csúszásban lévő állományt jelent. A bankoknak a portfólió kezelésére tett erőfeszítései pedig eddig csak mérsékelt sikerrel jártak, hiszen a 2012 első negyedév végi adatok szerint tovább romlott a helyzet az egy évvel korábbihoz képest: míg 2011 márciusában a nyilvántartott állomány 11,30 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, addig ez év márciusára 12,42 százalékra nőtt ez az arány, a szerződésszerűen teljesítő hitelek részesedése pedig 75,6 százalékra csökkent.

A lakossági ügyfeleknél pedig még az átlagnál is rosszabb a helyzet. Az első negyedévben már csak a kihelyezett kölcsönök nem egészen 65 százalékát teljesítették szerződésszerűen az ügyfelek – vagyis az állomány harmada kisebb-nagyobb csúszásban volt –, holott ez az arány egy évvel korábban még 73 százalék közelében mozgott. Hasonló a helyzet a lakossági jelzáloghiteleknél is: ott is 65 százalék körüli a jól teljesítő, 20 százalék feletti a 90 napon belül csúszásban lévő, és 15 százalékos a 90 napon túli késedelmű tételek aránya.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hiteleinél sem sokkal szebb a kép. Az egyetlen örvendetes fejleményt itt az jelenti, hogy a márciusig tartó egy év alatt a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya 11,1-ről 10,05 százalékra csökkent. Aggasztó viszont, hogy a céges hitelek 16,15 százalékát már 90 napon túli késésben lévőként tartják nyilván, holott ebbe a csoportba egy éve a kölcsönök alig 11 százaléka tartozott.

Kisokos az adósoknak

Tájékoztatót jelentetett meg a pénzügyi felügyelet internetes honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybevételének határidejére is. Bemutatja a rögzített árfolyamon történő törlesztést, az otthonteremtési kamattámogatást és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. konstrukcióját érintő legfőbb tudnivalókat, s kitér az átlátható árazású hitelek új szabályaira is.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tovább romlanak a banki hitelportfóliók
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Aratógép2012. 7. 16. 08:56

  Szerintem meg olyan ország nincs, ahol ennyi ember verte volna magát ilyen nagy adósságba. Talán a probléma itt kezdődik.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Tovább romlanak a banki hitelportfóliók


  Szerintem meg olyan ország nincs, ahol ennyi ember verte volna magát ilyen nagy adósságba. Talán a probléma itt kezdődik.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. halakmiklos2012. 7. 13. 13:33

  Ugyan mi ezen a híren a csodálatos? A hitelem kamatát 2005-ben 3,6 %-ban állapította meg a bank. Tegnap értesített, hogy a következő hónaptól 11,34-re emeli. 7 év alatt 315 % az emelkedés, amire rájön az 50 %-os árfolyam emelkedés. Nincs még egy ilyen ország, ahol ezt állami támogatással ás jóváhagyással meg lehet tenni!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Tovább romlanak a banki hitelportfóliók


  Ugyan mi ezen a híren a csodálatos? A hitelem kamatát 2005-ben 3,6 %-ban állapította meg a bank. Tegnap értesített, hogy a következő hónaptól 11,34-re emeli. 7 év alatt 315 % az emelkedés, amire rájön az 50 %-os árfolyam emelkedés. Nincs még egy ilyen ország, ahol ezt állami támogatással ás jóváhagyással meg lehet tenni!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 14:10Érkeznek a kombinált hitelprogramok

 • 2016. 12. 8. 11:05Diákhitel-igénylés: Napokon belül lejár a határidő

 • 2016. 12. 7. 12:15Több mint ötszázmilliárdos uniós forráshoz juthatnak a magyar vállakozások

  Tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram indul, a 2017 februárjától igényelhető termékek révén összesen 537 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások az MFB-pontokon keresztül - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az NGM és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • 2016. 12. 5. 10:19Talán inkább sorozatlövő...

  Egy nemrégiben napvilágot látott írás az MNB Növekedési Hitelprogramját (NHP) egy rozoga légpuskához hasonlította. Efféle, a program elmúlt években elért eredményeit teljesen figyelmen kívül hagyó vélekedéssel szerencsére csak elvétve találkozni, hiszen a hitelezési szakma és a vállalkozói érdekképviseleti szervek egyaránt rendszerint elismerően nyilatkoznak a programról. Írásunkban bemutatjuk, hogy az NHP – ha már mindenképpen fegyverhez kívánjuk hasonlítani – sokkal inkább egy mesterlövészpuskával vethető össze, amely máshoz nem fogható hatékonysággal volt képes célkeresztjébe venni a kis- és középvállalati hitelezés csökkenésének megállítását. Ha pedig az elért vállalkozások számát tekintjük, akkor inkább egy géppuskával való párhuzamba állítás lehet találó, természetesen csak képletesen, hiszen a program nemhogy ártott volna ezeknek a vállalkozásoknak, de nagyban segítette működésüket. Az NHP az elmúlt mintegy három és fél évben sikeresen járult hozzá a hitelezési fordulat megvalósulásához. A program eddigi három szakasza keretében több mint 36 000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, közel 2 500 milliárd forintnyi ösz-szegben, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulás pedig az MNB becslései szerint 2 százalék körül alakult.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér