Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 13:33|Hornyák József | Pénzügy

Matolcsy: bölcsebbek, gazdagabbak és egészségesebbek leszünk

A Pénziránytű Alapítvány, a tavaly megjelent középiskolai tankönyv példáját követve, most a 7-8. évfolyamos általános iskolásoknak szóló kiadvánnyal segíti a köznevelésben folyó pénzügyi edukációt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Áder János köztársasági elnök részvétele mellett mutatta be legújabb tankönyvét és munkafüzetét a Pénziránytű Alapítvány, amely - a középiskolásoknak szóló, „Iránytű a Pénzügyekhez” című tankönyve után – most a hetedik és nyolcadik osztályos korosztálynak készített kiadványt. A „Küldetések a pénz világában” című tankönyv májustól 60 ezer példányban ingyenesen elérhető lesz az érdeklődő és az oktatást vállaló iskolák számára. Ugyancsak díjmentesen a tankönyv digitális formában is letölthető.

Az elmúlt időszak tapasztalata azt mutatja, hogy nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek pénzügyi tudatosságra nevelését. A célzott korosztálynak szóló, választható kerettantervre épülő, 33 leckét tartalmazó tankönyv és a kapcsolódó munkafüzet az általános műveltség szintjén, gyakorlatorientáltan ragadja meg a pénzügyi ismereteket.

Kép: MW

Áder János szerint az új, iskolásoknak szóló könyv tudatos pénzügyi gondolkodásra és két bölcsességre neveli a diákokat. „Az egyik, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér, a másik pedig az, hogy sok kicsi sokra megy” - mondta a köztársasági elnök a könyv pénteki bemutatóján tartott beszédében. Áder kiemelte, hogy a devizahitelek kapcsán 1,3 millió család volt érintett, s anélkül, hogy felelőst keresne, hangsúlyozta: „az addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, nem biztos, hogy érvényesült. Ez a két népi bölcsesség mindenkinek segítséget jelenthet.”

Matolcsy György jegybankelnök a tankönyv megjelenése kapcsán elmondta: a nyugati értékrendben a gazdagság mindent megelőz, a keletiben az egészség, a gazdagság és a bölcsesség hármasa jellemző. „Ha unokáink megtakarítanak, akkor gazdagabbak lesznek – fogalmazott a jegybankelnök. Mi magyarok akkor leszünk sikeres nemzet, ha megtanulunk bölcsen megtakarítani – vélekedett.

Matolcsy György ismertette: a magyarok 40 százaléka nem tud megtakarítani. Kiemelte, hogy Amerikában ennél is többen vannak, csaknem az emberek fele, akiknek nincs félretett pénzük. „A britek 31 százaléka nem rendelkezik megtakarítással” – hozott egy másik példát. „A vezető nyugati országokban a pénzügyi megtakarítás ugyanolyan rosszul áll, mint ahogy még Magyarországon” – mondta Matolcsy. Úgy véli, ezzel a könyvvel bölcsebbek, gazdagabbak és egészségesebbek lehetünk.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: májustól 60 ezer példányban, ingyenesen elérhető lesz az új tankönyv, de ennél igény szerint többet is képesek lesznek rendelkezésre bocsátani. „Noha 2012 óta jelentős javulást láthattunk a magyar családok pénzügyi tudatosságában, de négyből három család még mindig egyáltalán nem készít költségvetést, ez jelentősen elmarad az uniós átlagtól” - mondta a szakember.

Palkovics László , az Emberi Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára szerint a kutatások alátámasztják, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretei nem túlzottan magasak. "Ha mi sem jövünk ki a jövedelmünkből, nem várhatjuk el, hogy a fiatalok a pénzügyi tudatosságot szüleiktől meg tudják tanulni. Értessük meg a pénzügyi válságot, a brókerbotrányt és a hitelcsapdát is" – emelte ki.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint ez a könyv hozzásegít ahhoz, hogy a diákok eldönthessék, bérből és fizetésből akarnak-e élni vagy vállalkozni szeretnének. "Ez a tudás, amit elkezdenek megszerezni a hetedik évfolyamban, kritikus lesz abból a szempontól, hogy milyen jövőt választanak maguknak" – vélekedett.

 

Szuperhősök is besegítenek

A mostani tananyag újdonsága, hogy egy kalandjáték keretei között mozgósítja a diákokat küldetések (különböző élethelyzetek) megoldására. Élményszerűen, interaktív módon szól a gyerekekhez, szuperhősökkel és gyermekszereplőkkel. A tankönyv készítése során a tankönyvíró csapatot pedagógiai és közgazdász szakértők támogatták. A koncepciót és a formai megjelenést 2016 nyarán diákokkal és tanárokkal is tesztelte az Alapítvány. Ezután az elkészült leckéket közel tíz, az ország eltérő fejlettségű, kisebb és nagyobb településén található általános iskolájában végzett próbatanítások tapasztalatai alapján finomították.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Matolcsy: bölcsebbek, gazdagabbak és egészségesebbek leszünk
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér