Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 12. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 12. 16. 06:30|Várkonyi Iván | Pénzügy » Megtakaritás

Indul a nagy év végi kedvezményhajrá

Egymillió forintos megtakarítással akár 250 ezer forintot is kereshet néhány hónapon belül az, aki kihasználja az adókedvezményeket. Hajtanak is az üzletre a pénzügyi szolgáltatók.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Önkéntes pénztárak, biztosítók és bankok kezdenek lázas levelezésbe ügyfeleikkel decemberben: most igyekeznek rávenni őket, hogy használják ki a nekik járó adókedvezményt.

Összesen 280 ezer forintnyi személyi jövedelemadót – ez az átlagjövedelem felének éves terhe – lehet visszakapni a megfelelő megtakarítási kombináció választása esetén. Az állam tulajdonképpen visszaadja annak az összegnek az adóját (illetve egy nagyon picivel többet is), amit hosszú távú, és leginkább nyugdíjcélú megtakarításra fizet be a polgára. Bár azért vannak olyan lehetőségek, amelyekkel viszonylag rövid távon hozzá lehet jutni a félretett összeghez és az így keletkezett adómegtakarításhoz.

Háromtípusú megtakarításhoz kínál adókedvezményt az állam: az önkéntes pénztári befizetésekre, a nyugdíjbiztosítási megtakarításokra és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) befizetett összegek után lehet igénybe venni alapvetően 20 százalékos visszatérítést. Bár vannak kivételek, de közös szabály, hogy az állam a kedvezményt a takarékossági számlára utalja – vagyis néhány kivételtől eltekintve nem lehet hozzájutni az így visszaszerzett adóhoz.

Összesen 280 ezer forintnyi személyi jövedelemadót lehet visszakapni. Fotó: MW

Az önkéntes pénztári kedvezményeknél lehet elérni a legnagyobb megtakarítást: itt ugyanis a két évre lekötött pénzek után (az egészségpénztáraknál és az önsegélyező pénztáraknál) további 10 százalékos kedvezmény jár az általános 20 százalékon felül. Vagyis: ha valaki vállalja, hogy a befizetéséhez két éven át nem nyúl hozzá, akkor 500 ezer forint megtakarítással elérheti, hogy 150 ezer forinttal az adójából kiegészítsék a félretett pénzt. Két év elteltével pedig viszonylag széles szolgáltatási palettából választhat, hogy mire költi a pénzt.

Nem lehet azonban a nyugdíjcélú megtakarításoknál elérni hasonló hozamot: itt 20 százalék a kedvezmény felső határa – legfeljebb a forintban meghatározott limitek mások. A nyugdíjbiztosításnál és a NYESZ-nél százezer forintot, a nyugdíjpénztáraknál 150 ezer forintot lehet maximális kedvezményként visszakapni (vagyis 500 ezres és 750 ezres megtakarítás felett már nem jár semmi). Egyedül a NYESZ esetén jár legfeljebb 130 ezer visszatérítés azoknak, akik 2020 előtt érik el a rájuk érvényes nyugdíjkorhatárt – vagyis most hatvanévesek.

Mindebből adódik, hogy a legjobb kombinációban (kétéves lekötéssel egészségpénz­tár, hatvan év felett NYESZ és nyugdíjbiztosítás) összesen elméletileg 380 ezer forintot lehetne visszakapni, ha a jogszabály nem korlátozná 280 ezer forintban a visszatéríthető összeg legnagyobb összesített értékét. Így 1,15 millióra jön ki az a határ, amit az adókedvezmény miatt érdemes lehet félretenni egy évben – de persze a többség bőven nem tart itt. Ennek persze oka, hogy az egészség- vagy önsegélyező pénztáron felüli befizetéshez és a kedvezményéhez csak nyugdíjba vonuláskor lehet hozzájutni (vagyis igencsak hosszú távú megtakarításról van szó). A többség nem is igen veszi igénybe a kedvezményeket – a maximumok kihasználásához havonta 95 ezer forintot kellene félretenni, amire keveseknek jut. Ezért aztán a szolgáltatók az év végi befizetésekkel próbálkoznak: a decemberi extrákból juthat hosszabb távú megtakarításra is.

Előny a pénztáraknál

A jövő évi költségvetés tervezetéből kiderül, a legnépszerűbb adókedvezményes megtakarítási formát a pénztárak jelentették: a kormányzati becslés szerint ezen a címen 10 milliárd feletti összeget kell visszautalni, míg a NYESZ és a nyugdíjbiztosítások után járó visszatérítés együtt sem éri el az ötmilliárd forintot.


Előny a pénztáraknál

A jövő évi költségvetés tervezetéből kiderül, a legnépszerűbb adókedvezményes megtakarítási formát a pénztárak jelentették: a kormányzati becslés szerint ezen a címen 10 milliárd feletti összeget kell visszautalni, míg a NYESZ és a nyugdíjbiztosítások után járó visszatérítés együtt sem éri el az ötmilliárd forintot.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Indul a nagy év végi kedvezményhajrá
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér