Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 17. 11:38|Világgazdaság - Giczi József | Pénzügy » Megtakaritás
Kemény feltételekhez kötik a magas kamatokat

Magas betéti kamat? - Sokat kérnek cserébe a bankok

Sorra hirdetik kiemelkedő kamatozású lakossági betéteiket a hitelintézetek. A gyakran 10 százalék feletti kamatok eléréshez azonban többnyire bonyolult feltételeknek kell megfelelni. Sőt az is előfordul, hogy a magas kamat jelentős részét különböző költségek viszik el.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ismét megjelentek a tíz százalék feletti lekötött betéti kamatok a lakossági bankpiacon, ám az extrahozamot sokszor már-már átláthatatlan feltételekhez kötik a piaci szereplők. A magas betéti kamatokért leggyakrabban elvárt feltétel, hogy friss pénzt vigyenek vagy utaljanak az ügyfelek a bankhoz. A másik elterjedt követelmény az aktív számlahasználat, mely közvetlenül is megtérül a banknak a kártyatranzakciók eladói jutalékaiból. Sokszor kötik a pénzügyi szolgáltatók a magas betéti kamatot más szolgáltatás igénybevételéhez is, mely akár keresztfinanszírozással is járhat.

A legmagasabb betéti kamatokat akkor lehet elérni, ha más befektetés is kapcsolódik a betéthez. Gyakori, hogy befektetési alap jegyeivel kapcsolják össze a betéteket. Ilyenkor azonban a megtakarítás befektetési jegyekbe kerülő részének hozama kiszámíthatatlan, és többnyire hosszabb elkötelezettséget is elvárnak a takarékoskodótól.
A BankRáció.hu portál betétkalkulátorával azt kerestük, hogy melyik betét ígéri a legmagasabb bruttó kamatot egymillió forint lekötésekor. A kalkulátor sajátossága, hogy azt is megmutatja, mekkora összegű a kamatadóval és a legolcsóbb számlavezetés díjával, valamint más előírt költségekkel csökkentett kamat.

Három olyan lakossági betétet is találhatunk, amely két hónapos lekötésre évi 11 százalék bruttó kamattal kecsegtet. Közülük a Banco Popolare Viva Italia betétjéhez még feltételeket sem kell teljesíteni. A konstrukció szépséghibája, hogy 0,75 százalékos lekötési díjat számol fel a hitelintézet. Így mindent figyelembe véve csak nettó 4,67 százalék kamat jár a betét után. Két hónapig évi nettó 9,24 százalékos kamatot fizet a K&H Bank Mix megtakarítás betéti része. Ehhez azonban K&H zártvégű befektetési alapok, vagy K&H hozamlánc életbiztosítás alatt elérhető zártvégű eszközalapok jegyeit kell venni, vagy K&H hozambiztos életbiztosítási szerződést kell kötni.

Az OTP HozamDuó Világjátékok Megtakarítási Csomag mindkét fajtájának van két hónap lekötésű évi bruttó 11 százalékos része. Az egyiknél évi nettó 8,91 százalék nettó hozam érhető el, ám ehhez a betét fix kamatozású részével legalább azonos összegben OTP Világjátékok Hozamvédett Zártvégű Alap jegyeiből kell vásárolni, és a befektetett összegnek bankon kívüli forrásból kell származnia. Évi bruttó 10,85 százalék, nettó 8,73 százalék kamatot ígér az MKB Portfólió Kombinált Betét, ám ennek eléréséhez nem kevesebb mint öt feltételnek kell eleget tennie az ügyfélnek.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magas betéti kamat? - Sokat kérnek cserébe a bankok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér