Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 3. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 3. 19:15|Barát Mihály | Pénzügy » Megtakaritás

Padlón a betéti kamatok

Tavaly is jelentős mértékben mérséklődtek a lakossági betétek kamatai: így várhatóan még több lekötetlen pénz pihen majd a számlákon, és tarolhatnak az állampapírok a megtakarításoknál.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább csökkentek tavaly a lakossági betéti kamatok: a leginkább kedvelt, éven belül lekötött forintbetéteknél a jegybank által kalkulált érték éppen elérte az egy százalékot, amely 64 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékénél. Az éven túli futamidőre lekötött betéteknél sem sokkal jobb a helyzet, ott 1,59-ról 1,26 százalékra apadt az átlagosan elérhető éves kamat, a látra szóló és folyószámlabetéteknél pedig 0,46-ról 0,25 százalékra.

Ráadásul a jegybank által kalkulált átlagoknál a valós kínálat gyakorta sokkal szerényebb: ha egy lakossági ügyfél csak a pénzügyi szolgáltatójánál tartott pénzét kívánja újból lekötni – és nem új forrásról, vagy nagy összegű megtakarításról van szó –, akkor ritkán számíthat fél százaléknál nagyobb éves kamatra, a folyószámlákon lekötetlenül tartott pénzeknél pedig jellemzően éppen nulla feletti az elérhető mérték. A tovább olvadó kamatok miatt persze folytatódott 2015-ben a megtakarítási piac átrendeződése is: az egyik látványos változás, hogy jelentősen csökkent az új betétlekötések szerződéses összege a háztartásoknál: 12 hónap alatt mindössze 5915 milliárd forintot tett ki, több mint 21 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez a zsugorodás viszont csak folytatása volt az előző két év tendenciájának, hiszen 2012-ben még majdnem 12 ezer milliárd forint értékben kötöttek le pénzt betétben a háztartások.

Ezzel párhuzamosan a forintbetétek súlya fokozatosan csökken a lakosság pénzügyi megtakarításain belül: a jegybank adatai szerint a harmadik negyedév végi, közel 40 ezer milliárdos eszközállományból már csak 5800 milliárdot adtak a forintbetétek, ami 14,6 százalékos részarányt jelentett, szemben a 2014-es 16 százalékkal. (2012-ben pedig még minden ötödik megtakarított forint betétekben dolgozott.)

Az is igaz ugyanakkor, hogy a lakossági betétek állományának csökkenése tavaly megállt, sőt a december végi 7051 milliárd forintos mennyiség valamivel még meg is haladta az egy évvel korábbit. Az alacsony kamatok miatt a lekötött betétek állománya több mint 15 százalékkal, 3386 milliárd forintra csökkent tavaly, miközben a folyószámlapénzeké majdnem 27 százalékkal 3665 milliárdra nőtt, vagyis mára eljutott odáig a piac, hogy a lekötött betétek kisebbségbe szorultak a likvid, számlán tartott eszközökkel szemben. A zsugorodó betéti kamatoknak természetesen a lakossági állampapírok lehetnek a legnagyobb nyertesei, hiszen azoknál akár több százalékponttal is magasabb lehet az elérhető éves hozam, mint a betéteknél. Ennek tükrében nincs mit csodálkozni azon, hogy a háztartások megtakarításain belül az állampapírok mennyisége 28,6 százalékkal, 2921,8 milliárd forintra ugrott a szeptember végéig tartó egy év alatt, és az idén is markáns növekedést lehet várni az értékesítésben.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Padlón a betéti kamatok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér