Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 6. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 23. 09:00|Herman Bernadett | Pénzügy » Megtakaritás
Megtakarítás Az első negyedévben 70 százalékkal többet fizettek be, mint tavaly

Többet tesznek félre a pénztártagok

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagsága folyamatosan fogy, a maradók viszont egyre többet takarítanak meg. A pénztárak száma is csökken, a piaci szereplők veszteségesek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az önkéntes kasszák lehetőségeit a PSZÁF legutóbbi kockázati jelentése szerint főleg a cafetériaszabályok és az adózási előírások határozzák meg. Ezek pedig az elmúlt években folyamatosan hátrányosan változtak, mind a munkáltatói befizetések, mind a munkavállalói tagdíjak kedvezménye csökkent. Ami viszont biztató jel ezeknél az intézményeknél, hogy míg korábban a tagság meglehetősen passzív volt, és a tagdíjak döntő többségét a munkáltató fizette be cafetéria keretében, ez a tendencia folyamatosan csökken. A korábbi kétharmad/egyharmad arány fokozatosan tolódik el a tagok egyéni befizetéseinek javára, az idei első negyedévben a tagság már csaknem ugyanakkora összeggel járult hozzá a tagdíjához, mint a munkáltatója.

A tagok saját befizetéseinek összege az idei első negyedévben megközelítette a 8,4 milliárd forintot, ez 70 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Ennek köszönhető, hogy bár a munkáltatók az idén még a tavalyinál is szűkmarkúbbak voltak, a befizetett tagdíjak összege az idei első negyedévben magasabb lett a tavalyinál, meghaladta a 17 milliárd forintot.

Az idén 19. évébe lépő önkéntes nyugdíjpénztári rendszerben a kifizetés is egyre több, az első negyedévben mintegy 22 milliárd forintot vettek fel a tagok, ennek a zömét egy összegben, járadékot csak elvétve kérnek. A felvett megtakarítások fele viszont még mindig nem nyugdíjas korban történik, sokan jóval korábban, a tízéves várakozási idő letelte után kiveszik a pénzüket akkor is, ha ez magas adóterhekkel járhat. Egyedül a hozamot vehetnék ki adómentesen a minimum tízéves várakozás után a tagok, a hozam pedig a PSZÁF adatai szerint az idén is szépen gyarapodott. Az első negyedévben 32,4 milliárd forintnyi nyereség keletkezett a portfóliókon, ami csaknem 4 százalékos hozamnak felel meg három hónap leforgása alatt.

Míg azonban a hozamok terén jól állnak az önkéntes pénztárak, a működési eredmények náluk is rosszak, ha nem is annyira, mint a magánnyugdíjpénztáraknál. Az önkéntes szektor is veszteséges működési szinten, tavaly 1,15 milliárd forintnyi deficitet szedtek össze a piaci szereplők, az idén az első negyedévben 214 millió forint volt a mínuszuk.

Magánpénzek az önkéntesbe?

Az idén visszalépő mintegy 24 ezer magán-nyugdíjpénztári tag is dönthet úgy, hogy a hozamgarantált tőke fölötti összeget (reálhozam) és az esetleges tagdíjkiegészítését az önkéntes pénztári számlájára utalja majd. Az adómentességet a felvett összeg után ők is megkapják, ha pedig önkéntes nyugdíjpénztárba kérték a kifizetést, 20 százalékos személyijövedelemadó-kedvezményre is jogosultak.
A parlament előtt lévő törvénymódosítások szerint a magánkasszákban maradtak is megkaphatják majd adómentesen a reálhozamot, a tagdíjkiegészítéseket, valamint adókedvezményt is kaphatna majd, ha valamilyen úton – például a pénztár fel- vagy végelszámolása miatt – visszakerül az egypilléres állami nyugdíjrendszerbe. Sőt Scheiring Gábor LMP-s képviselőnek egy olyan javaslata is van, amely megengedné, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépni nem kívánó magánnyugdíjpénztár-tagok kasszájuk megszűnése esetén önkéntes nyugdíjpénztárukba vihessék át a teljes megtakarítást.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Többet tesznek félre a pénztártagok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 10. 11:44A magyarok többsége munkás nyugdíjas évekre számít

  Egyre többen számítanak munkás nyugdíjas évekre, a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog a tavalyi 61 százalék után - derült ki a K&H Biztosító éves reprezentatív felméréséből.

 • JANUÁR 2. 08:22Harmincháromezer külföldön élő magyar kap Magyarországról nyugdíjat

  Csaknem 33 ezer külföldön élő magyar kap itthonról nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, a hazai átlagnál lényegesen kevesebbet, a jogosultak közül legtöbben Németországban élnek - írja a Magyar Idők hétfői számában a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

 • DECEMBER 17. 08:51Nyugdíj: a magyarok többsége az államtól várja az anyagi biztonságot

  A magyar lakosság 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére a társadalom 66 százaléka az államtól reméli a nyugdíjas évek anyagi biztonságát - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) megbízásából a Századvég Alapítvány által készített reprezentatív kutatásból.

 • DECEMBER 16. 06:30Indul a nagy év végi kedvezményhajrá

  Egymillió forintos megtakarítással akár 250 ezer forintot is kereshet néhány hónapon belül az, aki kihasználja az adókedvezményeket. Hajtanak is az üzletre a pénzügyi szolgáltatók.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér