Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 11. 16:04|Barát Mihály | Pénzügy » Megtakaritás

Ülnek a cégekben a háztartások

Pénzügyi vagyonuk bő 30 százalékát tartják részvényekben és üzletrészekben a háztartások, és az arány az utóbbi években még nőtt is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egyre növekszik a részvények és a részesedések aránya a hazai háztartások pénzügyi eszközein belül: a harmadik negyedév végén a lakosság már a megtakarításai 30,5 százalékát tartotta – a befektetési jegyeket nem számítva – tőzsdei részvényekben és különböző üzletrészekben, öt évvel korábban még csak 27 százalék körül mozgott ez az arány. Miközben a háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége folyamatosan és intenzíven nő, az üzletrészekben tartott pénz bővülési üteme ezt is túlszárnyalja: míg a szeptemberig tartó egy évben a pénzügyi eszközök összesített mennyisége 7,3 százalékkal 39 183 milliárd forintra emelkedett, addig a különböző részesedéseknél majdnem 11 százalékos emelkedést követően 11 947,9 milliárdos állományt mutatott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Érdekes ugyanakkor, hogy a tőzsdei részvényeknél már korántsem akkora a lelkesedés, mint általában az üzletrészeknél: a jegybanki statisztikák szerint ezekből mindössze 306,6 milliárd forintnyi volt a harmadik negyedévben a lakosságnál, ami 5,2 százalékkal több ugyan az egy évvel korábbinál, ám ez leginkább a papírok átértékelődésével magyarázható. Ráadásul a tőzsdei részvények lakosságnál lévő mennyisége trendszerűen csökken: öt évvel ezelőtt még 373,2 milliárd forintot ért el a kimutatott állomány.

A részesedések jelentős növekedése viszont egyértelműen a Magyarországon működő, nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatokban meglévő részesedéseknek köszönhető. Ezekben az MNB kimutatása alapján szeptemberben 10 854,2 milliárd forintot tartottak a háztartások, ami 34,3 százalékos emelkedés hároméves időtávon. A pénzügyi vállalatokban – takarékszövetkezetekben, bankokban – azonban egyre kevesebb pénzt tart a lakosság, az ősszel regisztrált 298,6 milliárdos állomány 11 százalékkal kevesebb a három évvel korábbinál. A külföldi cégekben meglévő részesedések mennyisége viszont – ha kissé lassabban is – szintén stabilan emelkedik: ezekben már közel 800 milliárd forintot tartottak a háztartások szeptemberben, ami hároméves távon bő 18 százalékos bővülés.

A különbőző részvények, részesedések állományának növekedése önmagában nem baj, és az alacsony kamatkörnyezet tükrében nem is túlságosan meglepő. Emellett itt az átértékelődésnek is nagy a szerepe, vagyis a növekedésnek csak egy része származik új befektetésekből. Kétségtelen viszont, hogy az üzletrészek a legkevésbé likvid megtakarítások közé tartoznak, vagyis szükség esetén azokat nehéz gyorsan és jó áron értékesíteni. Ebből a szempontból akár kicsit aggasztó is lehetne a megtakarításokon belül már 30 százalék fölé duzzadt arány, ám azt is figyelembe kell venni, hogy a készpénzek és betétek megközelítőleg ugyanekkora szeletet képviselnek a tortában.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ülnek a cégekben a háztartások
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér