VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY

Nem fogy a babakötvény

2016. 2. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 8. 06:50|Pénzügy
Visszaesett tavaly az új Start-számlák száma, ennek a kincstár szerint a szerény marketing volt az oka. A bankoktól is alig tudnak ügyfelet átcsábítani.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem reklámozták, ezért nem fogyott a babakötvény a Magyar Államkincstár szerint. Tavaly több mint az egyharmadával esett vissza a frissen kötött Start-számlák száma a kincstárnál, alig több mint 23 ezer gyereknek nyitottak ilyen konstrukciót a 2014-es 37,2 ezer után. Pedig a 2015-ös adatot még egy technikai tényező is szépíti: márciusban az állam – hivatalból – 3800 állami gondozott kisgyerekről is gondoskodott így, nélkülük a felére esett volna vissza az új számlák száma. Start-számlát nyitni pedig elvileg mindenkinek megéri, a számlavezetés ingyenes, a számlán elhelyezett babakötvények kamata pedig vonzó, 3 százalékponttal haladja meg az inflációt, de negatív infláció esetén is minimum 3 százalékos, sőt még 10 százalékos állami támogatás is jár a befizetésekre.

A kincstár viszont erről tavaly csak kisebb-nagyobb rendezvényeken kampányolt, emellett egy rajzpályázatot rendezett. Az idén is egyelőre rendezvényeken próbálnak porverést csinálni a Start-számláknak, ezek a kincstár honlapja szerint főleg babaruhabörzék. A siker továbbra is mérsékelt, az idén januárban 7362 gyerekből csupán 2021-nek nyitották meg a számlát. Az sem dobta meg az értékesítési számokat, hogy folyamatosan nyílnak az állampapír-értékesítési pontok, immár 40 van belőlük, és ma nyitják a következőt. A hét két-három napján néhány órán át nyitva tartó egységekben eddig valamivel több mint 12 ezer Start-számlát nyitottak, vagyis a nem egészen 95 ezer szerződés zömét a megyeszékhelyeken található nagy kincstári fiókokban kötötték. Valószínűleg a helyi lakosok többsége nem is hallott arról, hogy a kormányablakokban is lehet már állampapírszámlát nyitni.

Azóta, hogy 2012 októberében monopolhelyzetbe hozták a Magyar Államkincstárat a Start-számlák piacán, változó sikerrel fogy a termék. Az államosítás első bő egy évében a töredékére esett vissza a számlanyitások száma, 2013 végén és 2014-ben viszont, amikor intenzív reklámkampány kísérte a szolgáltatást, felpörgött az értékesítés, és 2014-ben történetének második legerősebb évét zárta a Start-számla. A bankoknál korábban nyitott számlák átvételében viszont sosem volt sikeres a kincstár. Hiába jobbak a kondíciók, és fizet magasabb kamatot a csak ott elérhető babakötvény, eddig csupán nem egészen 7600 számlát vittek át a bankoktól az állami intézményhez, vagyis továbbra is 160 ezer körüli Start-számlát kezelnek a hitelintézetek.

A plakátok meghozták a befektetési kedvet, de ma már kevesebb a hirdetés, és ezért csökken az értékesített mennyiség is. Fotó: MW-archív
A Start-számla nemcsak kisbabáknak, de újabban már bármelyik 2006 előtt született gyereknek nyithatnak a szülők, annyi csak a kikötés, hogy legkevesebb három évig kell ezen a számlán tartani a megtakarítást. Ez a lehetőség is 2012 ősze óta megvan, de csupán 7667 szülő élt vele, ők csaknem 4 milliárd forintot takarítottak meg eddig a gyerekeiknek. Azok a gyerekek, akikről az elsők között kezdtek így gondoskodni, és időközben betöltötték a 18 éves kort, már elvileg hozzá is juthatnak a pénzükhöz. A kincstár azt nem árulta el, voltak-e már kifizetések, de ha valaki fel akarja venni a pénzét, annak igazolnia kell, hogy azt a jogszabályban meghatározott célokra fordítja majd: költheti egyebek között iskolai tanulmányokra, pályakezdésre, lakásra vagy a gyerekvállalás feltételeinek megteremtésére is.

Szerző: Herman Bernadett
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem fogy a babakötvény
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 1. Nemgyarmat2016. 2. 8. 06:51

  Előbb inkább meg kéne teremteni, hogy "széles körben" szüljenek a nők.
  Mert az Amandák és Rikárdók szülei nem fognak a segííílykéből megtakarítani:)

  Egyébként ha már a népszámláláskor is lehetőség van az etnikai hovatartozás vizsgálatához, akkor elég kíváncsi lennék az elmúlt 5 évben született gyermekek származására.

  És ez nem rasszizmus, statisztika!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nem fogy a babakötvény


  Előbb inkább meg kéne teremteni, hogy "széles körben" szüljenek a nők.
  Mert az Amandák és Rikárdók szülei nem fognak a segííílykéből megtakarítani:)

  Egyébként ha már a népszámláláskor is lehetőség van az etnikai hovatartozás vizsgálatához, akkor elég kíváncsi lennék az elmúlt 5 évben született gyermekek származására.

  És ez nem rasszizmus, statisztika!


  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér